Strona 57 z 71 PierwszyPierwszy ... 747555657585967 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 561 do 570 z 705

Wątek: GRIP - czy warto przepłacać??

Uzależniony

Domyślnie Odp: GRIP - czy warto przepłacać??

Posiadam od ponad roku zamiennik gripa do 5D3 Pixel Vertax bodajże. Niedawno spokojnie byłem gotowy kupić oryginalny grip, jeśli w bezpośrednim porównaniu zauważę znaczącą różnicę na korzyść Canona. Obmacałem dokładnie i ..nie kupiłem. Sztywność konstrukcji, mimo że ta różni się detalami w obydwu urządzeniach jest bardzo podobna - obydwa są dość solidne. Myślałem, że może tutaj będzie wzrost stabilności na statywie z oryginałem, ale nie - praw fizyki nie da się oszukać. Aparat z gripem zawsze będzie bardziej podatny na ugięcia/drgania zamocowany do statywu, niż body bez gripa. Różnica zewnętrzna, o czym już pisałem parę stron temu, jest w doskonale wyczuwalnej pod kciukiem fałdzie oddzielającej przycisk AF-on, od pozostałych dwóch na oryginalnym gripie. To jest coś (przynajmniej dla mnie), ale dla samej tej cechy nie zdecydowałem się wydać niemałej w końcu kwoty.

Pełne uzależnienie

Pozostaje jeszcze różnica w wykonaniu - oryginał magnezowy a zamiennik plastikowy.
    Nie sądzę, żeby sztywność była podobna. Cena jednak odstrasza.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Pozostaje jeszcze różnica w wykonaniu - oryginał magnezowy a zamiennik plastikowy.
    Nie sądzę, żeby sztywność była podobna. Cena jednak odstrasza.
    Co Wy macie z tym "magnezem"? Ty "nie sądzisz, żeby", a czy miałeś obydwa w ręku, podpiąłeś, sprawdziłeś? W obydwu przypadkach taki "magnez" jak i "plastik". Pixel ma metalowy szkielet w środku, a w Canonie inaczej to wygląda - prawdę mówiąc na oko mniej solidnie. Myślisz że się popisuję, czy co? Kupiłbym jak nic, gdybym dostrzegł różnicę, taką jak jest, między nie przymierzając, 70-200 2.8 Canona a dowolnym zamiennikiem. Po prostu w przypadku gripa Pixela do 5D3, w mojej ocenie żadna z cech fizycznych sprzętu nie przemówiła za zakupem oryginału, choć byłem na to gotowy. Elektrycznie nie miałem najmniejszego problemu z zamiennikiem, który użytkuję od czerwca 2012.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

To ja trochę odświeżę - grip do 6d.
    Newell czy Phottix?

Bywalec Awatar Jasper

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Newell czy Phottix?
    Miałem materiały z obu firm. Wydaje się, że jakość jest podobna. Ostatnio Newell chyba niezłe rzeczy robi ( kupiłem zamiennik LP-E6 i jest OK.) Ceny Newell chyba nieco niższe. Ja pewnie zdecyduję sie na niego. Kolega Cichy zdajsie ma, więc można go wybadać.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Różnica w cenie to 1 pln, więc bez znaczenia.
    Wiem, że Cichy ma Newella, niestety, trochę zbyt drogo :-(

Pełne uzależnienie

IMHO wybór bez różnicy, bo obie firmy reprezentują podobny poziom wykonania. Jeśli już ma być zamiennik, to właśnie taki
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Coś już napisał Awatar lucas_g
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Newell czy Phottix?
    Ja skłaniałbym ku Phottix'owi. Sam posiadam taki zamiennik do 7D. Z zamienników właśnie ten najbardziej przypadł mi do gustu. Działa bez zarzutu i imho najbardziej przypomina oryginał z wyglądu.

Coś już napisał Awatar krzykik
    Miasto
    Łódź

miałem do 5dII oryginał i się zepsuł, więc czy warto przepłacać???
    C6D, Zenitar EF 16/2.8 Fish-Eye, C24-70/2.8L, C40/2.8 STM, C50/1.8 STM, C100/2.8L Macro IS USM, C100-400/4.5-5.6L IS USM, C580EX II

Początki nałogu Awatar 5pirit

Takie pytania i późniejsze odpowiedzi (i to się tyczy całego internetu) w 90% i tak zawsze będą się kończyły zdaniami typu: "bo ja mam grip firmy XXXXX i jest mega giga fajny, nigdy się nie zepsuł więc weź taki sam". Wiadomo, że każdy będzie wychwalał to co ma bo to taka nasza mała mentalność Polaczków.

To tak żeby nie było, sam właśnie zakupiłem Newella z 2 tyg temu i niby śmiga, chociaż przycisk spustu migawki jakoś dziwnie chodzi jak by był lekko źle spasowany oczywiście porównując do oryginalnego przycisku, ale i tak się szybko przyzwyczaję i nie będę widział problemu za jakiś czas, a oryginału przez wzgląd na cenę nie kupię
    eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN

Strona 57 z 71 PierwszyPierwszy ... 747555657585967 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów