A czy na forum zdarzyły się takie przypadki, aby komuś grip zniszczyl aparat? W googlach nie znalazłem ani jednego takiego przypadku.. a podejrzewam że w PL zdecydowana większość gripów do serii xxxD to zamienniki, więc zniszczeń powinno być wiele..
A czy na forum zdarzyły się takie przypadki, aby komuś grip zniszczyl aparat? W googlach nie znalazłem ani jednego takiego przypadku.. a podejrzewam że w PL zdecydowana większość gripów do serii xxxD to zamienniki, więc zniszczeń powinno być wiele..
hehe ale kombinujecieJak kupisz samochod to bedziesz szukal w gogle, ktorym modelem mniej ludzi sie zabiło?
Kup i uzywaj. Nawet jak padlo wiecej zamiennikow w PL, to dlatego ze ich wiecej sie sprzedalo pewnie 10x
Mam Phottixa w 20D juz kupe czasu, dziala idealnie. Dziala i latem w goraca jak i zima w mocne mrozy. Jedyne co czytalem o nich w necie zlego (ogolnie o ZAMM) to, ze potrafia blokowac klawisze body. I tu sie zgadzam bo i phottix w 20D jak i moja ALFA w 5D2 potrafi przyblokowac np, gorne pokretło. Wtedy on/off/on gripa i smiga dalej. Ale to 1/100 uzywan bywa.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Phott/Alpha wykonanie ok - jak nie razi kogos brak LOGO CANON to tylko brac i uzywac.
Ostatnio edytowane przez siudym ; 06-10-2010 o 00:29 Powód: Automerged Doublepost
Hmm... też fakt nie doczytałem się, aby komuś zepsuł body.
Piszą tylko, że albo jakieś przyciski przestają chodzić w gripie, albo się po prostu rozpada
Ale to zależy chyba jak się trafi.
Canon EOS 450D / Canon EF-S 18-55 F3,5-5,6 IS / Sigma 50 F1.4 EX DG HSM / Canon 430EX II
Gdzieś było o tym, że grip wywołał zwarcie w body, było też o tym jak zwarcia pożerały energię z baterii. Nie mogę teraz tego znaleźć. Jeśli ktoś ma pod ręką linki niech podrzuci.
EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...
Ja mam takie doświadczenia z gripami... miałem i nawet jeszcze mam grip do 400D firmy delta... apart zrobił ponad 60 tyś zdjęć i grip działa i wygląda jak nowy, nic nie trzeszczy nie lata i nie rozkręca się.
Posiadam też gripy do 5D, jeden oryginał - nie miałem z nim żadnych problemów a drugi zamiennik phottix. Ten zamiennik to starcza tylko na rok, masakra, przestają działać kółeczka, aparat wariuje...po roku jeszcze na gwarancji został wymieniony na nowy....ale ten nowy nawet roku nie wytrzymał....guma się odkleja, kółka chodzą jak chcą, rozładowuje samoistnie baterię jak pozostawi się je w aparacie ( tak było od nowości ). Teraz kupuje tylko oryginały... przynajmniej do 5D :-D
Ja mam taki:
http://allegro.pl/do-450d-500d-1000d...278162695.html
Kupilem go za wzgledu na mozliwosc ustawienia bardzo dlugich czasow otwarcia (wyswietlacz LCD) oraz dowolnie ustawic czas wyzwolenia migawki.
Przydaje sie to w zdjeciach nocnych. Ustawiasz na kilkanascie dziesiat minut, lufe w gwiazdy i idziesz wypic gorace kakao.
Rewelacja.
Ponadto grip ma pozlacane zlacza i jest dosc solidnie wykonany, nic nie trzeszczy stuka. No i jeszcze mozliwosc wyzwolenia z Pilota bez koniecznosci ustawiania w aparacie. To wszystko zadecydowalo nad tym wyborem. Poprostu ma cos wiecej niz oryginal![]()
Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |