Sio trolu!![]()
Ganiam z 5d z jasnym 70-200 i 550ex. Zestaw jest jak najbardziej mobilny. Gripa do 5D nie kupiłbym z dwóch powodów - primo wg mnie jest za duży tzn za szeroki (co związane jest bezpośrednio z takim a nie innym położeniem baterii w gripie a po drugie wg mnie szybciej przeż(rz?)uca się z poziomu do pionu bez gripa... nie trza aparatu w palcach żonglować. Co innego Marki(o czym będę mógł się przekonać już w przyszłym tygodniu). Tam wg mnie grip jest zaprojektowany bardziej ergonomicznie. Pierwszy i jedyny grip miałem w 10D przez jakieś..... 3 tygodnie po czym sprzedałem tego koloska. Ja preferuję "bez" .... ale w Marku nie wykrecę ;-)
Oko plus aparat - dobrana para.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....
to sprzedaj marka... bedzie ci zawadzal taki badziefff... :P
Marek jest ok. Właśnie za to go lubię![]()
Oko plus aparat - dobrana para.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....
Witajcie!!
Widze że dyskusja rozgorzała...więc i ja wtrące swoje zdanie![]()
Zaraz po zakupie 400d zauważyłem ,że w moich rękach(podobnie jak niektórzy wypowiadający się mam duuuuże łapki) aparat się trzyma niewygodnie. Postanowiłem kupić gripa, ale niebyło mnie stać na oryginała zatem kupiłem zamiennik i.....jestem baardzo zadowolonyNiemam żadnych problemów aparat mi nie spłonoł i grip nie rozpadł się w drobny mak. Całkiem możliwe że poprostu trafiłem w dobry model ale z tego co się oriętuje mój kolega też ma zamiennik i mu działa.
Podsumowując polecam zamienniki. Mój jest firmy JENIS model c400dp.
Pozdrawiam i mam nadzieje że mnie nie zjecie za to co napisałem![]()
Nie zjemy- kwestia tylko taka że orginał nie rozpadł się chyba nikomu a zamienniki (zwłaszcza delty) sporej części osób - czyli coś za coś - ryzyk fizyk - czy jak zwał tak zwał
- generalnie idzie o to żeby skalkulować rozyko/jakość/cena - co przy niedużej różnicy pomiędzy ceną oryginału a zamienników czyni tą dysputę coraz bardziej teoretyczną
![]()
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
Hejka
Ja mam batery packa o wygladzie gripa - ale bez jego funkcji (maly blad - kupowalem przez kumpla kuzyna w USA) na poczatku bylem strasznie wq.... ale dlugosc dzialania i pewniejszy uchwyt po dokreceniu do 400 jest spoko
posiadam T17-50,2.8 i o niebo lepiej sie trzyma - nie wiem jak ktos zalozy 70-200 albo 100 macro (na poczatku mnie nadgarstek bolal) wczesniej focilem 350 z 90T bez gripa (uciekal jakos palec)
wydaje mi sie ze 200g to nie jest az taki argument ktory moze przwazyc uchwyt