Miał ktoś w dłoniach ten wynalazek za 105zł Jenisa z wyświetlaczem?
http://allegro.pl/grip-jenis-wersja-...388091140.html
Miał ktoś w dłoniach ten wynalazek za 105zł Jenisa z wyświetlaczem?
http://allegro.pl/grip-jenis-wersja-...388091140.html
500d, 70-200 f/4 L, C50 f/1.8 II, Di622 mkII
Jedni mówią szkoda przepłacać a drudzy kupić bo oryginalne jest lepsze. A ja jestem zdania, że warto kupić oryginał. Kiedyś będziesz chciał sprzedać zestaw zawsze będzie większa wartość. A zamiennik to zawsze schodzi w dół na cenie.
sam mam zamiennik do 1000d i juz nigdy wieej ma 3 miesiace a juz sie husta i buja mimo ze jest dokrecony na maxa kosztowal 300 a orginal 500zl powtarzam nigdy juz
Miałem przez chwilę zamiennik kupiony o towersa, do 50D. Używałem go niedługo bo chyba tylko niespełna 2 miesiące, ale w tym czasie nie mogłem narzekać na stabilność i pewność mocowania. Jakoś wykonania na co najmniej czwórkę! Elektrycznie też pracował poprawnie. Nie pasowała mi tylko praca kółka, chciałem to na własną rękę poprawić i zacząłem w nim dłubać, przy okazji czego mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że i wykonanie, i montaż wewnątrz budziły zaufanie. Reasumując nie miałem żadnych przykrych doświadczeń z tym zamiennikiem.
Ostatecznie jednak poszedł na sprzedaż, dziś mam oryginał i ciężko byłoby obronić tezę, że jest dużo lepszy. Owszem, wykonanie i spasowania troszkę na korzyść oryginału, ale jakichś drastycznych różnic nie zauważyłem. Można jednak domniemywać, że tak na prawdę różnica jest w trwałości i niezawodności pracy przez lata.
piątka, trochę szkła i gadżety
Ja mam i powiem tyle, że zawodowca nie usatysfakcjonuje,ale dla takiego amatora jak ja zupełnie wystarcza. Nie używam go za często, choć nieraz bardzo się przydaje. Jak ktoś już napisał - pewnie w oryginalnym spasowanie z body jest lepsze, ale tutaj też nie ma tragedii.
Ja miałem Jenisa z wyświetlaczem w 400D i złego słowa o nim nie powiem. Nawet upadek na beton kantem z wysokości metra przeżył i tylko malutka ryska na plastiku była, a spodziewałem się, że się rozleci w kawałeczki. Do tej pory używa go osoba, której sprzedałem Jenis wraz z 400D. Też nie narzeka nic nie trzeszczy a spasowanie jest OK. Nie zżera baterii, nie cuduje z poziomem baterii. Z perspektywy trzech lat od zakupu to działa i wygląda jak nowy.
EOS 100D|EOS 7D + grip|EF-S 24 /2.8 STM|Sigma 30/1.4 EX DC HSM|EF 40/2.8 STM|EF 50/1.4|EF 200/2.8L II|EF-S 10-22/3.5-4.5|EF 17-40/4L|EF 24-105/4L|Sigma 120-400/4.5-5.6 DG APO OS HSM
w moim 350d jest zamiennik gripa i powiem szczerzę że na uchwyt nie narzekam, ale pokrętło od ustawiania parametrów lubi się zaciąć "informatycznie" i podwyższać wartość bądź zniżać ją niezależnie w którą stronę kręcimy. pomaga tylko reset gripa i wszystko jest ok. - jak na razie nie przeszkadza ale mogło by być lepiej...
Podpisuje się pod bob_
Wszystko co napisałeś, to szczera prawda. Miałem i mam zamiennik gripa, też od Towersa, też do serii XXD i też firmy Alpha. Używam rok. Nie mogę złego słowa o nim napisać. Mało tego, cieszę się, że nie kupiłem oryginału, bo ja zaryzykuję stwierdzenie, że kupując oryginał, przepłaciłbym onegdaj o 500 PLN ! Dodam również, że raczej jestem z typu tych ludzi, którzy wolą używać jedną parę markowych butów przez 2 lata, niż co 3 miesiące zmieniać paputy kupując podróbki na targowisku. W tym jednak przypadku /z gripem/ kupowanie zamienników - tylko ALPHA - mz ma bardzo dużo sensu i każdemu kto się waha, a sprzętu potrzebuje, bardzo polecam!