Ja kupiłem 2 m-ce temu grip Alpha do 40D.
Grip jak we wcześniejszych postach napisano jest bardzo dobrze wykonany i spasowany.
Niestety grip "żre" baterie.
Po pełnym naładowaniu aku i włożeniu go do gripa, po 2-3 tyg nieużywania sprzętu, body wskazuje 1 kreskę na ikonce baterii.
C40D, T17-50/2.8VC, T70-300/4-5.6USD/VC, Marumi DHG SLP, Metz 58AF2, BC700, Kata3N1-30
photo of dried tomatoes
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
Jednemu się uśmiecha innym nie. Każdemu wg. potrzeb jak mówią :-D
Do 400D, 40D, 50D, 5d2 zawsze kupowałem oryginalne gripy i nigdy nie miałem z nimi żadnych problemów. Nie rozumiem tylko jak można zachwalać towar, który działa (bangla) tak jak wiele postów wyżej - dla mnie to niedopuszczalne i już.
EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...
Miałem Phottixa - wytrzymał pół roku.
Na święta dostałem grip MK Alpha - na 1 rzut oka jak dla mnie wykonany nawet lepiej niż Phottix. Zobaczymy ile wytrzyma.
Jeżeli i ten padnie szybciej niż bym się spodziewał kolejny będzie Canon BG-E2N.
Kupiłem około 2 m-ce temu Alphę do 5mkII i jestem zadowolony - nic się na razie nie dzieje
Za różnicę w cenie to można sporo kupić np. Zenitar 16mm lub drugą lampę zewnętrzną szczególnie że gripy Canona to tragedia w porównaniu do Sony i szlag mnie trafia na myśl ile liczą sobie za taki klocek.
Jak się popsuje to i tak mogę sobie kupić za te pieniądze jeszcze trzy kolejne :-D
Pytanie tylko kiedy się popsuje. Mój padł w najgorszym momencie bo podczas zlecenia na ślubie...
Przy puszce za grubą kasę jak dla mnie nie warto oszczędzać na gripie (jeżeli naprawdę uważa się go za niezbędny element). Sam chwaliłem zamienniki ale jakoś zdanie zmieniłem. No i bądź co bądź racja - za co oni sobie życzą tyle kasy to sam się zastanawiam ;/
Też się spotkałem z takim problemem. Kolega ma jakiegoś wynalazka doczepionego do trzydziestki i pomijając tandetne wykonanie i dziwny paten z bateriami umieszczonymi na sankach wkładanych z boku grip zwiększa zużycie prądu. Rozkręcałem go, czyściłem wszystkie styki, ale to nie pomogło.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Ja mialem od poczatku zamienniki. Do 400D skusilem sie na produkt firmy Ownuser(zakup przez neta) i byla to totalna porazka. Trzeszczy, zle spasowany, sliski, wycierajacy sie gumoplastik.
50D kupilem od razu z gripem (uzywany, rowniez zamiennik, ale za Chiny nie moge sobie firmy przypomniec, a nie mam go przy sobie. Ta polska firma. Delta chyba?). Tym razem jestem bardzo zadowolony.
Moja rada - lepiej kupic zamiennik i pozostala kase zainwestowac w jakies dodatki, a moze nawet na 50 1.8 by starczylo. Wazne zeby wiedziec co sie kupuje. Albo wczesniej pomacac, albo wziac jakis sprawdzony przez innych zamiennik.