Hejka, a do 450D już ktoś próbował zamiennika?
Hejka, a do 450D już ktoś próbował zamiennika?
Fotograf platoniczny
Miałem styczność z zamiennikami do 450D i 40D firmy Delta. Moim zdaniem jakość wykonania i funkcjonalność pozostawiała wiele do życzenia a o niezawodności nie wspomnę. Awarie spustu migawki oraz pokrętła zmiany parametrów ekspozycji to już chyba "klasyka". Oczywiście nie twierdzę iż wszystkie egzemplarze obarczone są tego typu "dysfunkcjami" niemniej w/w awarie zdarzają się często. Jeżeli ktoś zastanawia się nad zakupem gripa warto dołożyć i zakupić oryginał. Różnice w cenach nie są "astronomiczne" a jakość wykonania i niezawodność bezkonkurencyjna.
Ostatnio edytowane przez axk ; 24-07-2008 o 15:06
EOS + Speedlite
z moich doświadczeń:
do małego aparatu 350 400 450 zamiennik może być bo nie jest narażony na duży wysiłek
w 30 40 czy 5 d zamiennik nie ma sensu
jeśli już zamiennik to broń boże delta bo mam przy 30D i to g... straszne gumy sie odklejają i lata to ustrojstwo
miałem zamiennik jakiś chiński z nazwą typu XYTC czy coś takiego do 400D i był bardzo bardzo dobry, zamiennik tej samej firmy do 5D jednak już mi nie leżał
im cięższe body i cięższe szkła, tym lepszy grip jest potrzebny
Wielu mialo te wątpliwa "przyjemnosc" obcowac z zamiennikami (ja tez do 400D testowalem delte ale wynik testow nie zadowolil mnie niestety) i dosc duzy % byl raczej nie zadowolony. Roznica w cenie oryginal/zamiennik chyba w kocu nie jest az taka wielka - porownujac koszty całościowe sprzetu (body, szkielek, ...). Chyba lepiej zaczekac/dozbierac i kupic grip ktory mi nie bedzie sprawial problemow. "Testowanie" na sobie czasem kosztuje dosc sporo - przy odsprzedazy raczej sie nie zarobi.
40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R
problem w tym, ze HuleLam chyba juz dawno podjal decyzje :
a pytanie zadane na forum mialo na celu chyba tylko dostarczyc argumentów na potwierdzenie slusznosci jego wyboru :wink:
tak czy inaczej - powodzenia z zamiennikiem - moze bedziesz mial wiecej szczescia niz wiekszosc ludzi wypowiadajaca sie w tym watku![]()
Czy opłaca się kupować do EOS'a 350D oryginalny BG-E3 za 399 zł będący 50% wartości mojego body ? ;-) czy może lepiej zainwestować w porządny filtr polaryzacyjny i zamiennik z Delty za ~180 zł ?
Pozdrawiam, Łukasz.
EOS Digital | 10-22 | 70-200 | 300 | 1200 |
ja ma org i powiem ci ze za te 400zł ma duzo lepiej mi sie pracuje na 350d mam pewność ze nić sie nie złamie
ps. tylko z gripem mam czesto eror 99
5dmk III 6D 17-40/4 24-70 2.8 70-200/2.8 is ex580II DP-600 epson l800 mavic