Cytat Zamieszczone przez wisiena Zobacz posta
Z mojego oryginalnego gripa do 5DMKIII zaczęła odchodzić guma po 6 miesiącach użytkowania. Przymierzam się do reklamacji i mam nadzieje że wymienią.
Jeśli to tylko guma to raczej ją przykleją - na nowy egz. bym nie liczył

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez centur Zobacz posta
zawsze mnie to interesowało, producenci zamienników odpalają jakąś dolę cwanonowi czy też gripy po prostu nie podlegają prawu patentowemu i "hulaj dusza piekła niema" ?... a jeśli chodzi o sedno tematu, uważam że kupno oryginalnych osłon tulipanowych, gripów, kabelków, przewodów spustowych, akumulatorów i innych dupereli nie mających wpływu na jakość zdjęć czy komfort użytkowania jest po prostu pozbawione sensu, szczególnie w cenie wielokrotności ceny dobrej jakości zamiennika co ma miejsce nader często w wypadku firmy na C... tu moim rekordzistą i absolutnym No. 1 był kiedyś kabelek Off-Camera Shoe Cord 2 który kosztował coś zdaje się koło 3 stów
Masz sporo racji, ale to nie do końca tak jest. Zamienniki dość często szwankują w użyciu - gripy się blokują, osłony pękają a uchwyty statywowe podtrzymujące obiektywy urywają. Wszystko to dzieje się zwykle wtedy, gdy masz coś ważnego do zrobienia
Doświadczyłem tego na własnej skórze jak wielu z nas. Nie zmienia to jednak faktu, ze oryginały są sporo za drogie.