2 tygodnie temu, stałem przed podobnym dylematem jak Ty, co prawda nie do piątki, ale do 650-tki. Ostatecznie głównie z powodu dziwnego(po prostu nie pasującego mi) plastiku, złego wykonania, niepewnego połączenia z aparatem, słabego wyprofilowania, zbyt czułego spustu migawki/albo zbyt twardego, odrzuciłem deltę, meike itd...Na placu boju został ostatecznie phottix i nevell. Tu zaważyła cena(phottix 2razy droższy, przy takim samym wykonaniu. kupiłem nevella.
przy gripach do 650d(nei wiem czy przy modelach do innych aparatów tez tak jest), grip phottixa ma fajny patent. Dodatkowe "wybrzuszenie", za palcem wskazującym, odgradzającym go od pozostałych palców umieszczonych na gripie. Bardzo pewnie się trzyma aparat w pionie.
Uwaga na koniec, dotycząca wszystkich nieoryginalnych, które miałem w ręku...
sprawdź dokładnie wykonanie egzemplarza, który chcesz kupić... Jest duży odsetek b. niechlujnie wykonanych. Gumowe okładziny nierówno przycięte, odklejające się, komory baterii nie można zablokować, krzywo zamontowana/przykręcona pokrywka w której znajduje się mocowanie statywowe.
Tyle moich "oględzin".