No... dlatego ja (czytając m.in. takie posty) do tej pory nie mam gripa, bo jakoś do oryginału nie mogę dozbierać![]()
No... dlatego ja (czytając m.in. takie posty) do tej pory nie mam gripa, bo jakoś do oryginału nie mogę dozbierać![]()
Do trzech ostatnich aparatów miałem gripy (uznaję tylko oryginały). Jednak planując zakup 5D Mk II (względnie Mk III) wykluczam zakup do nich gripów. Oryginały są w cenach kosmicznych, a co do zamienników to patrzcie wyżej.
Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser
No właśnie. Ja po użytkowaniu xxD z gripami tęsknię za nimi, choć jak wspomniałeś cena skutecznie blokuje marzenia![]()
Chyba na niczym canon nie robi takiej przewałki w stosunku: zużyte materiały/cena jak na gripach. Najdroższy kawałek plastiku z elementami blaszano - miedzianymi w ofercie firmy. A może to ja z wiekiem robię się coraz bardziej skąpy...![]()
Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser
Raczej bardziej wnikliwy, tak bym to określił
Ale to prawda.
Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 08-06-2012 o 00:05
6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
Moje fotki Moje fotki II
Mam 1Ds2, miałem grip (oryginał) do 5D.
Z wyjątkiem sytuacji, gdy ktoś nagminnie robi kadry pionowe i poziome na zmianę, nie widzę sensu stosowania gripa.
Mnie się zdarzało w 1Ds2 obracać body do kadru pionowego !!
"Plusy dodatnie" :
- mniejsze, poręczniejsze body, wkładanie i wyjmowanie z plecaka/torby
- lżejsze
- zapasowe aku znacznie tańsze niż grip
- W 5D2 i 5D3 aku wystarcza na długo, wymiana szybka
"Plusy ujemne"
- potrzeba obracania body o 90 stopni
- mniej szpanersko ?
jp
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 08-06-2012 o 07:46
Przymierzałem Aputure i Nowell ,ale jakość ich wykonania skłoniła mnie do zakupu oryginalnego gripa.
Kupiłem używkę na allegro. Warto było dopłacić 200 pln.
Czy może ktoś używa Meike BG-E9 (do Canona 60D) i mógłby dać znać jak wrażenia? Ogólnie przeczytałam większość wątków i jestem świadoma różnic od oryginału, niemniej jednak o tym modelu niewiele jest napisane i ciekawi mnie jak z nim statystycznie wygląda spasowanie i czy może jest coś "zdecydowanie na nie", o czym nie wiem, a powinnam
Dziękuję z góry i pozdrawiam