Cytat Zamieszczone przez Bffist Zobacz posta
dobra dobra. Ale nie każdy ma "łapę", mogę dostać za to ostrzeżenie ale prawda jest taka że niektórzy to suchary, i takie 50d z 70-200 to ręka drży od ciężaru. Mi dzięki gripowi się dużo lepiej użytkuje aparat, lepszy chwyt, cięższy - tego mi było trzeba. Jak dla kogoś to bezsens niech nie kupuje, prosta sprawa.
No ja jestem właśnie suchar (178cm wzrostu i coś koło 70kg) ale muszę mieć gripa. Do wczoraj miałem jedną piątkę z gripem i drugą bez, ale już nigdy więcej.

A poza tym mam kilka spostrzeżeń na temat zamiennik oryginał.
Do tej pory miałem zamiennik Alpha. Ogólnie nic złego nie mogę powiedzieć (znaczy z zacinającym kołkiem nauczyłem się żyć no i ostatnio (prawie po 3latach) zaczęła odłazić guma - no ale to drobiazgi). Jest dobrze spasowany nic nie trzeszczy. Ale jednak to zupełnie inna liga. Teraz mam na drugim body oryginał i jest bajka. Wykonanie dużo lepsze co od razu widać. Kupiłem oryginał dlatego, że chce wieszać aparat na reporter strapie no i wydawało mi się, że na oryginalnym gripie będzie to pewniejsze iii nie myliłem się. Znaczy sam grip sprawia wrażenie o wiele bardziej pewniejszej konstrukcji.