no wlasnie te ceny canon ma zdecydowanie za wysokie... koszt produkcji takiego gripa to nie jest wiecej niz 50zl doliczajac nawet koszty magazynowania transportu marketingu.... niech bedzie i 300... a reszta?dlatego niech spadaja na drzewo
![]()
no wlasnie te ceny canon ma zdecydowanie za wysokie... koszt produkcji takiego gripa to nie jest wiecej niz 50zl doliczajac nawet koszty magazynowania transportu marketingu.... niech bedzie i 300... a reszta?dlatego niech spadaja na drzewo
![]()
No i znowu zakupiłem oryginał BG-E13 lekko używany w przystępnej cenie
Nie mogę się jakoś przekonać do tych zamienników, bo one tylko ceną kuszą![]()
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Chcesz powiedzieć, że jakby na półce obok siebie leżał Canon i zamiennik w zbliżonej cenie , to oglądał byś zamiennik
Ja dawno temu szczęścia nie miałem i od tamtej pory 3 x się zastanowię, zanim dokonam zakupu.
Jak znajdę oryginał w cenie nie przewyższającej dwukrotnie ceny zamiennika, to się nawet nie zastanawiam.
Różne mamy doświadczenia i różne też podejmujemy decyzje - zwykle decyzja o zakupie zamiennika podyktowana jest chorą ceną oryginału ( x4 ).
Ostatnio edytowane przez Bolek02 ; 12-03-2014 o 08:00
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Zawsze zamienniki będą tańsze bo są zamiennikami. A teraz porównajcie sobie proszę wygląd, budowę zamiennika gripa a oryginalnego gripa. Ja osobiście uważam ze warto wybrać produkt dedykowany i oryginalny - zawsze do wszystkich swoich aparatów taki miałem i nie zamierzam tego zmienić nawet przez to ze kosztuje dużo więcej. Ale za jakoś, bezawaryjność, czy idealne działanie przycisków się płaci.
ps. raz kupiłem canona 5D z zamiennikiem i gripa i od razu nie działał przycisk spustu migawki :P
Muszę dokupić akumulator i mam dylemat - co kupić - oryginal bo rożnie piszecie o zamiennikach - czy zamiennik gripa i eneloopy.
Jak jest z wytrzymałością aku AA w gripie ? ile można pstryknąć zdjęć ? Czy wytrzymałość jest proporcjonalna, jeżeli jeden oryginał ma 1800 mAh a zasile w gripie 6x AA 2000 mAh - to jest znacznie więcej.
Ile robicie na jednym aku 1800 mAh (7D, szkło ze stabilizacją - warunki raczej domowe) zdjęć - ?
Z góry dzieki za pomoc.
Witam . Moim zdaniem nie opłaca się kupowac orginalego Gripa, mam osobiście zamiennik do 60D za 200zł i działa rewelacyjnie. za cene którą dopłacasz kupisz sobie już obiektywek jakiś tani![]()
Przy mnozeniu x 6 trzeba wziac jeszcze pod uwage napiecie akumulatorow: paluszki maja 1,5V, natomiast akumulator Canona troszke wiecej![]()
Używam gripow firmy phottix. Pełna komunikacja z body, 0 problemów jak do tej pory. Jeden ma juz 4 lata, kolejny ponad rok. Nic nie odłazi. Najtańszych zamienników nigdy nie używałem.
To mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich
Ponieważ m.in. zajmuję się fotografią poklatkową a dodatkowo od niedawna wykonuję dużo zdjęć w orientacji pionowej stanąłem przed wyzwaniem - muszę kupić grip-a ...
Przejrzałem całe 66 stron postów dotyczących gripa - jakoś podsumowania nie ma, stron z testami nie znalazłem, a zasoby też mam ograniczone (kieszonkowe :-( + jakieś stypendium...)
Znalazłem takie trzy linki na allegro (to nie reklama) - może koledzy/użytkownicy sprzętu coś doradzą - na orginał nowy mnie nie stać a rodzice nie dołożą (po ostatnim dofinansowaniu wymarzonej L-ki)
Phottix Zestaw zamiennik BG-E8 + 2 x LP-E8 700D (4246021436) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. za 339 PLZ
Canon EOS 550D Battery Pack Grip BG-E8 +AKUMULATOR (4216243066) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. za 179 PLZ
PHOTOOLEX grip + pilot z. BG-E8 do CANON 600D 550D (4168142883) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. za 206 PLZ
Pierwszy ma dwa akku, drugi 1 a le zestaw dość tani, trzeci ma w komplecie pilota na podczerwień ale jest bez akku. Co wybrać??
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 22-05-2014 o 20:48