firma canon? w życiu! tyle pieniążków bokiem mieliby wypuścić?
i efektem jest jasny i przejrzysty komunikat sprzedającego: "to nie są oryginały" - i szafa gra.
swoją drogą nie mam nic przeciwko zamiennikom - w sumie przecież mogą być nawet lepsze od oryginałów (bywały takie przypadki w historii - w różnych branżach). niemniej jednak poza wyglądem zewnętrznym chciałbym przede wszystkim porównać płytki elektroniki tych gripów - zrobił to ktoś?
rzućcie okiem na wątek o czytnikach kart:
http://www.canon-board.info/pozostal...t-cf-zz-61533/
w szczególności na post #111 - z zewnątrz identyko, w środku coś innego - a bywały jeszcze gorsze przykłady w tym wątku, tylko zdjęć już nie ma (źle polutowane elementy, krzywe gniazdka, wszystko mocowane pistoletem do kleju). a w czytniku najwyżej zdjęć nie ściągnie, albo zrobi to 10x wolniej, w najgorszym przypadku uszkodzi kartę za max kilkaset zł.
a grip? no właśnie...![]()
pozdro.,
m.
najwyraźniej.
nie do końca rozumiem do czego zmierzasz - kupiłeś zamiennik i chcesz się teraz lepiej poczuć?
a sprawa jest prosta: coś jest Canon by Canon, albo nie jest. i koniec.
natomiast, jak już tu zostało wiele razy napisane, wcale nie jest powiedziane, że jakiś zamiennik nie będzie działał lepiej, niż oryginał. tyle tylko, że nie można nazwać go oryginałem.
pozdro.,
m.
--- Kolejny post ---
Jak się okazuje to sprawa nie jest taka prosta, bo jeśli ktoś nie miał kontaktu z oryginałem, to czasami trudno jest rozpoznać.
Ja również używam wyłącznie oryginałów, ale kupuję je zwykle okazyjnie z drugiej ręki, w rozsądnej cenie![]()
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
zawsze mnie to interesowało, producenci zamienników odpalają jakąś dolę cwanonowi czy też gripy po prostu nie podlegają prawu patentowemu i "hulaj dusza piekła niema" ?... a jeśli chodzi o sedno tematu, uważam że kupno oryginalnych osłon tulipanowych, gripów, kabelków, przewodów spustowych, akumulatorów i innych dupereli nie mających wpływu na jakość zdjęć czy komfort użytkowania jest po prostu pozbawione sensu, szczególnie w cenie wielokrotności ceny dobrej jakości zamiennika co ma miejsce nader często w wypadku firmy na C... tu moim rekordzistą i absolutnym No. 1 był kiedyś kabelek Off-Camera Shoe Cord 2 który kosztował coś zdaje się koło 3 stów![]()
Ostatnio edytowane przez centur ; 15-10-2013 o 17:05
http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...
Z mojego oryginalnego gripa do 5DMKIII zaczęła odchodzić guma po 6 miesiącach użytkowania. Przymierzam się do reklamacji i mam nadzieje że wymienią.
Jeśli to tylko guma to raczej ją przykleją - na nowy egz. bym nie liczył
--- Kolejny post ---
Masz sporo racji, ale to nie do końca tak jest. Zamienniki dość często szwankują w użyciu - gripy się blokują, osłony pękają a uchwyty statywowe podtrzymujące obiektywy urywają. Wszystko to dzieje się zwykle wtedy, gdy masz coś ważnego do zrobienia
Doświadczyłem tego na własnej skórze jak wielu z nas. Nie zmienia to jednak faktu, ze oryginały są sporo za drogie.
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
UWAGA! Na tablica.pl jest oferta oryginalnego gripa BG-E6. Sądząc po zdjęciach zawartych w ofercie to wredna podróba, a nie orginał.
Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser
Mam Grip Delty do 5D MK1.
grip potrafi zawiesić kółko nastaw (przy spuście) w body.
Ogólne wykonanie pozostawia wiele do życzenia.
Kupiłem go jednak za 60zł (nowy z gwarancją), więc nie wypada mi narzekać, za tak śmieszne pieniądze.
Jako ciekawostkę podam, że grip od Canona D60 po zdemontowaniu śruby statywowej da się podłączyć do wspomnianego 5d.
Body działa, ale po wykonaniu jakiejkolwiek operacji na gripie, wyskakuje migająca bateria.
Firma canon robi wszystko, żeby po wymianie body zmusić do zakupu nowego gripa.
Przecież nie byłoby problemu, gdyby grip od d60 pasował do 5d mk1, a 5dmk1 do 5dmk2 itd.
Tylko po co ?
To się po prostu nie opłaca.
Ostatnio edytowane przez b8533737 ; 08-11-2013 o 10:52