Tak sie sklada, ze posiadam do swoich puszek oryginalne gripy Canon-a. Przerabiałem wcześniej sporo zamienników i żaden mnie nie przyciągnął ze wzgledu na ograniczoną funkcjonalność i dość plastikowe wykonanie. Zarówno grip do 5DII oraz do 7D posiadają konstrukcje magnezowe i żaden zamiennik tego niestety nie oferuje. Testowałem zamienniki o których pisano, że warte rozważenia i ciągle mi czegoś brakowało![]()
Zdecydowałem sie na zakup lekko używanych oryginałów ( obydwa z drugiej ręki, jak nowe) w rozsądnych cenach 500-600zł. To super kompromis jak za oryginały Canon-a w stanie sklepowym, musicie przyznać. Trochę cierpliwości i da się upolowaćTo jak oryginał leży w ręce bezcenne.
Ostatnio edytowane przez Bolek02 ; 28-08-2012 o 19:01
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Jak cytujesz to całą wypowiedź nie część. Widać że źle czytałeś posta bo wyraźnie napisałem że miałem w rękach kolegi zamiennik więc porównanie mam do oryginalnego. Oryginałów nie trzeba zachwalać bo każdy wie jak się sprawują kto je oczywiście posiada, a kto nie ma i nie macał czy używał to zawsze będzie za zamiennikami taka prawda. Ergonomia pracy, użyte materiały jak i niezawodność z oryginałem bezcenna. Lepiej nawet kupić używanego gripa jeśli ktoś żałuje na nowy bo cena będzie dużo niższa niż bawić się w zamienniki. Kaindox to nie było do Ciebie z tym bronieniem zamienników tylko do Kuba1. Kaindox sam testowałeś w sklepie tu się pomyliłem że masz go i już edycji nie było, więc wiesz jaki jest zamiennik z jakiego materiału i swoje sugestie opisałeś w swoim poście i oki. Bełkotu żadnego nigdy nie pisze i nie pisałem tylko fakty poparte w rzeczywistości.
Oryginały są dostępne już dawno w sklepach i problemu z ich dostaniem nie ma żeby pomacać nawet. Kuba1 mieszkasz ponoć w dużym mieście jak Warszawa, gdzie sklepów foto nie brakuje to tym bardziej powinienieś wiedzieć gdzie mozna je dostać a nie pisać gdzie można pomacać. Jest np. fotoforma i tam napewno będzie i możesz pomacać.
Bolek02 ja tam Cie doskonale rozumiem tylko szkoda że inni tego nie potrafią pojąć. Pisałem wcześniej o tym samym w moich postach, które zostały skrytykowane niesłusznie, ale to już nie mój problem. Bicie piany jak to ktoś powiedział zawsze musi być bo inaczej świat byłby za piękny.
Pozwalam sobie tylko stwierdzić, że zamiennik zamiennikowi nierówny. Są już zamienniki ze stopu magnezowego, które wielu użytkowników bardzo sobie chwali i wręcz nie widzi różnicy z oryginałem (prócz ceny oczywiście).
EOS 100D|EOS 7D + grip|EF-S 24 /2.8 STM|Sigma 30/1.4 EX DC HSM|EF 40/2.8 STM|EF 50/1.4|EF 200/2.8L II|EF-S 10-22/3.5-4.5|EF 17-40/4L|EF 24-105/4L|Sigma 120-400/4.5-5.6 DG APO OS HSM
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Oryginalny BG-E2N lekko używany na aukcjach 200-300zł czyli m/w tyle co zamiennik
--- Kolejny post ---
No i co z tego wynika ??? Bez napisu gorzej się zdjęcia robi ???
--- Kolejny post ---
Oświeć nas Kolego, jaki to producent robi magnezowe zamienniki ???
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII