Tutaj każdy powinien sam sobie odpowiedzieć na pytanie, czy oryginał jest niezbędny.
Ja stwierdziłem, że wolę kupić zamiennik. Ostatnio macałem zamienniki ALPHA i NEWELL do 7D. Lepsze wrażenie w moim odczuciu zrobił NEWELL. Dodam jeszcze, że znajomy korzysta z zamiennika tej firmy i nie stwierdził póki co żadnych problemów. Natomiast ciekawi mnie jak na tle najtańszych zamienników wypada droższy APUTURE i PHOTTIX. Dlatego prośba do forumowiczów, jeśli ktoś mógłby wrzucić jakiś krótki opis i ewentualnie fotki, to byłbym wdzięczny.
Kupiłem Aputure, jako że nie było konkretnych opinii/odpowiedzi na moje pytanie wcześniej.
Więc jak jutro dojdzie zrobię mu jakieś fotki, może recke, a jak nie to tu wrzucę info z pierwszego wrażenia.
Bffist, wrzuć proszę fotki body razem z gripem oraz jakieś info. odnośnie pierwszego wrażenia.
Rzecz nie w funkcjach.Ma byc niezawodny.Mocowanie do aparatu,gniazdo statywu.To nie może zawieść bo grozi utratą sprzętu dużo kosztowniejszego [body,szkło].
To samo układ elektr.
Nie oceniam zamienników bo testów nie robiłem.Myślę że bywa róznie.Wiem że nie ma nic za darmo i coś co jest podobne, niekoniecznie jest takie samo.
Zwykle bywa tak, że jak się ma zawiesić sprzęt, to uczyni to w najmniej odpowiednim momencie. Koledzy piszą, że zawiesza im sie raz na tydzień i nie przeszkadza im to, bo świadomie zaoszczędzili 300zl. Ja uważam, że lepiej poszukać oryginalnej używki w dobrym stanie, dołozyć parę zł i nie mieć z tym problemów. Zamiennik nigdy nie będzie mechanicznie w 100% taki jak oryginał.
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
No więc grip Aputure BP-E2 ( BG-E2 ) doszedł.
Pierwsze wrażenie ? Zdecydowanie nie jest to magnezowe body
Czuć że to plastik, aczkolwiek w dotyku przyjemny, coś jakby pół-mat.
Kolor ? minimalnie różni się od body, jednak bardziej widać to w dobrym świetle dopiero. Guma jak by trochę twardsza od oryginalnej, nie mniej jednak trzyma się dobrze i wygodnie. Łapsko się nie ześlizguje.
Po przykręceniu trzyma się sztywno - ostatnio spotkałem się z 5D i oryginalnym gripem który latał jak szalony - a był dokręcony na max. Tutaj jest sztywno.
Guziczki działają przyjemnie, czuć że się wciska guzik a nie kawałek gumy czy gąbkę. Włącznik On/Off przeskakuje przyjemnie, tak jak powinien. Tak samo pokrętło, ma swój należyty 'skok'. Jak dla mnie działa tak samo jak to na body.
Ale spust jak dla mnie zbyt mientki
Klapka na baterie chodzi fajnie, nie lata jak szalona. 'Dzynks' od jej otwierania, chodzi z miłym dla palca oporem. Czyt. sam ani przez przypadek się nie otworzy.
Póki co przestrzelałem pionowo siostre i koty. Trzyma się chwolnie, sztywno.
Machałem nad łóżkiem żeby sprawdzić czy coś się poluzuje nagle, ale nic. Nie było żadnych zwiech, chodzi wsjo jak trzo.
Jak dla mnie to jest tak:
Plusy :
+ dobre spasowanie, sztywno się trzyma.
+ wykonanie lepsze niż delta
+ guziczki chodzą przyjemnie
+ klapka na baterie
Minusy :
- spust migawki za miękki
Neutralne : ( to takie subiektywne, dla jednych minus, dla innych plus, mi obojętne )
* Guma mogła by być miększa
* Czerń gripa mogła by być czarniejsza - zgrało by się z body lepiej.
http://img85.imageshack.us/img85/1963/p4251190.jpg
Pkt 9 regulaminu forum
Ostatnio edytowane przez Merde ; 25-04-2012 o 19:05
Dziś zamówiłem Newella do 5d mkII. Zdecydowałem się zaryzykować i nie dopłacać 70 zł do Phottixa. Zobaczę czy warto.
Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5
Kiedyś kupiłem zamiennik pod 5mkII, nie pamiętam już której firmy, ale na pewno był "z tych droższych". Co było w nim denerwujące? Ano to, że pod wpływem zmian nacisku dłoni spowodowanych operowaniem palcami na przyciskach, klapka od akumulatorów wciąż stukała. Nie była dobrze dopasowana. Było to bardzo irytujące podczas nagrywania filmów. Wymieniłem gripa - pomogło. Wniosek? Uważam, że zamienniki bywają często w pełni funkcjonalne, ale kupując zamiennik należy go koniecznie w sklepie przetestować razem z body. Pozdrawiam.
PS. A w starszych modelach (do 30, 40 50 czy 5) dosyć często zdarza się, że kruszy się zębatka kółka służącego do przykręcania gripa do korpusu.
Trochę gratów i nieco innych szpargałów...