Strona 30 z 71 PierwszyPierwszy ... 20282930313240 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 705

Wątek: GRIP - czy warto przepłacać??

Dopiero zaczyna Awatar PNC
    Miasto
    Sosnowiec/Rotterdam

Domyślnie

miałem zamiennik gripa do D300 i D700, czyli MB-D10 firmy Delta i nie polecam nikomu.
    Zbliżony wyglądem do oryginału, funkcje te same co oryginał.

Ale po jakimś czasie widzę że coś nie styka.
    Okazało się że jeden z pinów się po prostu gdzieś tam wygiął, trochę byłem w szoku jak to rozkręciłem (nie miałem pojecia jak to mogło sie w ogóle stać).
    Włożyłem sprężynkę od zwykłej zapalniczki (tej która wypiera kamień w zapalcznice) i zwykły drucik i normalnie śmigał.
    No, ale trzeba było ingerencji białego człowieka, bo koreańczyk który go składał, sobie nie poradził ;-) (bez rasizmu!)

Początki nałogu Awatar diplo
    Miasto
    Zamość

Domyślnie

Ani do 350 ani do 40 nie miałem gripa, ale do 5Dmk2 zakupilem - podróbkę Alhpa od Towersa. Odczucia jak najbardziej pozytywne i cena praktycznie 1/4 oryginalu. Jeszcze tylko muszę się z niego nauczyć korzystać a nie obracać łapy jak śmigiełko
    5DMK3 z grypą, 5DMK2 też chory, 6D, 40D,1200D, 350D, C85 f1.8, C24-70 f2.8L, C70-200 f4 L IS, S 35 1.4 A, T 15-30 2.8, S 18-125 f3.5/5.6, C430EX, YN-600EX-RT...i kit

Dopiero zaczyna Awatar Adamszum

Domyślnie

Od kiedy pstrykam jedynkami nie mam tego problemu ale kiedyś miałem zamiennik gripa do 20D i nie byłem zadowolony. Nie pamiętam już jaka to była firma ale po 3 miesiącach kółko nastaw zaczęło strasznie ciężko chodzić a po kolejnych 3 całkiem przestało się obracać. Naprawić się tego nie dało. Fakt że grip kosztował 30% ceny oryginału ale i tak musiałem po pół roku kupić oryginał bo nie wyobrażam sobie pstrykania bez gripa ...
    Canon EOS 1D Mark III l Canon 24-70 f/2,8 l Canon 70-200 f/2,8 SI l Canon 50 f/1,2 l Canon 580 EX II, Canon 300/2,8 IS L

Coś już napisał

Domyślnie

Jeden raz mialem gripa razem z Canonem 5D.
    Kiedy odczulem wyraźnie wieksza wage zestawu przyszła mi do glowy myśl po co wlasciwie mi ten grip??
    Nie potrafilem znaleść żadnej sensownej odpowiedzi..No chyba tylko tą,że całość- aparat +grip zewnetrznie wyglada jak profesjonalna "jedynka".Szybko sprzedalem ten niepotrzebny wg gadżet .Nosze w kieszeniu druga baterie a czas jej wymiany w aparacie jest znikomo dłuższy niz przelaczenie na druga baterie w gripie..
    Napewno tez aparat jest bardziej ergonomiczny w użytkowaniu niz z dopietym do niego gripem..

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

Violan wydawało mi się że w gripie obie baterie rozładowują się w takim samym stopniu jednocześnie. Co do ergonomii to osobiście twierdzę że to właśnie z gripem jest lepsza. Jak nie miałem przez jakiś czas gripa to owszem przyzwyczaiłem się ale jak dla mnie z gripem jest poprostu wygodniej, a to że zestaw waży więcej to już inna sprawa, mi to osobiście aż tak nie przeszkadza nawet przy długich wypadach na zdjęcia.

Coś już napisał

Domyślnie

W gripie jaki ja uzywalem aparat korzystał tylko z jednej baterii ,po jej wyczerpaniu przelącznikiem zalaczało sie druga baterią.Co do ergonomii..No coz..ja mam swoje zdanie.Cżesto stosuje długie tele i waga calego zestawu ma dla mnie podst.znaczenie..Nawet paska od aparatu nigdy nie zalozylem!

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

A co miałeś za grip jeśli można wiedzieć ? U mnie w mk alpha obie baterie idą równo. Każdy sam wie co mu najlepiej odpowiada

Domyślnie

Ja w swoim 50d mam oryginał, i cenię sobie w nim przede wszystkim niezawodność i wykonanie. Do 5d MkII też mam zamiar kupić i na pewno oryginał.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez calamus Zobacz posta
    Polemizowałbym. Dla mnie nie-jedynka z gripem nie wygląda wcale jak jedynka, tylko jak nie-jedynka z przypiętym "czymś". Pod względem estetyki grip wygląda paskudnie.

No jeśli dla kogoś jedyną dostrzegalną różnicą jest waga, to raczej grip nie jest dla niego.

Ale jeśli ktoś jest przyzwyczajony np. do komfortu pracy z jedynką, to przy pionowym kadrowaniu doceni zalety gripa... bo nagle się okaże, że wcale nie trzeba niewygodnie zadzierać łokieć do góry, żeby pionowe kadry robić.
    Dobrze prawisz, w pionowych kadrach z 70-200 grip bardzo jest pomocny, z resztą z każdym szkiełkiem przy pionach.
    Ostatnio edytowane przez Michał Świerkot ; 22-01-2011 o 16:31 Powód: Automerged Doublepost
    Canon 5d MarkII, Canon 50d, Canon 50mm/1.4, Canon 24mm/1.4II, Canon 70-200/2.8 USM, Canon 580 EXII i dużo innych śmieci.
    Pkt 8 regulaminu forum

Dopiero zaczyna Awatar Adamszum

Domyślnie

[QUOTE=calamus;923661]Polemizowałbym. Dla mnie nie-jedynka z gripem nie wygląda wcale jak jedynka, tylko jak nie-jedynka z przypiętym "czymś". Pod względem estetyki grip wygląda paskudnie.
    QUOTE]

Może i wygląda paskudnie ale jeśli chodzi o ergonomię to jest moim zdaniem lepszy niż w jedynkach, bo one mają dość "płytki uchwyt do pionu a gripu zazwyczaj mają głęboki
    Canon EOS 1D Mark III l Canon 24-70 f/2,8 l Canon 70-200 f/2,8 SI l Canon 50 f/1,2 l Canon 580 EX II, Canon 300/2,8 IS L

Domyślnie

a ja mam phottixa do 40d i ...leży w szufladzie, jak dla mnie totalnie zbędny gadżet. Owszem, do kadrów pionowych może i by się przydał ale to też kwestia przyzwyczajenia. Z gripem aparat jest dla mnie tak nieporęczny, że tam a nie gdzie indziej to ustrojstwo skończyło :-D
    R8, 35, 50, 85

Strona 30 z 71 PierwszyPierwszy ... 20282930313240 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów