Strona 22 z 71 PierwszyPierwszy ... 12202122232432 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 705

Wątek: GRIP - czy warto przepłacać??

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

Dawidson - grip raczej nie wplynie na ostrosc zdjec, ale do 450tki da ci lepszy uchwyt ktory ma znaczenie. Aparatow serii XXXD (poza 300D) nie da sie nosic bez gripa w zasadzie wiec grip o wiele bardziej polepszylby ci trzymanie i dodal komfortu uzywania aparatu. Moja zona ma 400D z gripem i powiem tyle ze to wcale ciezkie nie jest (co innego 5D z gripem ) i bardzo przyjemnie sie nawet z gripem nosi.
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    Aparatow serii XXXD (poza 300D) nie da sie nosic bez gripa w zasadzie...
    Ergonomia 300D bez gripa pozostawia wiele do życzenia tak więc model ten także zalicza się do powyższej grupy.
    EOS + Speedlite

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

No, tak -może nie dokładnie się wyraziłem -czy ten "lepszy uchwyt" -czyli pewniejszy, ma większy wpływ na poruszanie się aparatu i w następstwie na jakość zdjęć/poruszenie.
    50D, C28/1.8, C50/1.8, C85/1.8,C24-105, C70-200/4 IS

Bywalec Awatar CFR
    Miasto
    lazurowe wybrzeze

Domyślnie

Ja w 350D boje sie upuscic aparat gdy w ktoryms momencie tylko go trzymam. Istnieje wieksze ryzyko, ze reka drgnie, fotka sie poruszy a aparat moze sie wymsknac.
    Grip daje w tego typu aparatach pewnosc i stabilnosc ... bez dwoch zdan.

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DAWIDSON Zobacz posta
    ...czy ten "lepszy uchwyt" -czyli pewniejszy, ma większy wpływ na poruszanie się aparatu i w następstwie na jakość zdjęć/poruszenie.
    Zapewnia on użytkownikowi większą stabilność korpusu, co przekłada się na zmniejszenie prawdopodobieństwa poruszenia zdjęcia.
    EOS + Speedlite

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań / Mogilno

Domyślnie

W moim 300D pierwszy raz od miesiąca zdjąłem gripa, bo chciałem się zabrać w małą lekką torbę na spacer. Było tak nieporęcznie, że więcej tego błędu nie popełnię

Początki nałogu Awatar andrewjohn
    Miasto
    polski biegun ciepła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DAWIDSON Zobacz posta
    Czy zamocowanie grip'a do body (450D) wpłynie na jakość zdjęć -(ostrość,poruszenie) -czy warto obciążać szyję,ramię - jeżeli nie zależy mi na dodatkowym prądzie - nie mam z tym problemów.
    Może narażę się innym, ale ja nie zauważam wpływu gripa na ostrość zdjęć.Na pewno poprawia chwyt,zwłaszcza osobom o dużych dłoniach,ale jak masz drobne łapki,to może Ci wcale nie być aż tak wygodnie z gripem.Poza tym zwiększa to wymiary i wagę całego zestawu, co dla jednych może być zaletą, a dla drugich nie (zwłaszcza jeżeli kupili 450-tke m.in. dla jej kompaktowych rozmiarów).Grip poprawia też wygodę robienia zdjęć w pionie,ale jak ktoś nie ma sztywnych rączek, to spokojnie poradzi sobie też bez.Najlepiej byłoby jakbyś sobie gdzieś tego gripa podpiął do aparatu i sam zobaczył czy Ci to odpowiada.
    Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Coś już napisał

Domyślnie

andrewjohn dobrze mówi. Najlepiej jak sam sobie podepniesz gripa i zobaczysz czy Ci pasuje wszystko i czy wygodny jest. Kiedyś miałam gripa, ale w nikonie jeszcze i przyznam, że dobrze mi sie na nim pracowało. Pomocny był przy kadrach pionowych. Lepiej się sam sprzęt przy tym trzyma. Stabilniej jest.

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

A czy ktoś ma jakieś doświadczenia z Hahnel HC-40D ?? Rozglądam się za gripem do 40D, a ciężko używkę oryginalną namierzyć
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Bywalec

Domyślnie

hejka :-)
    Jako nowicjuszem na forum chciałem się was zapytać jaki grip możecie mi polecić do 450d. Szykowałem się oryginał ale cena trochę wysoka jest jeszcze jak na uczniaka.
    Nie jestem zawodowcem i nie robię wciągu dnia tysiąca zdjęć. Ogólnie mam nabite ok 8 tyś zdjęć od 2 lat. Więc jest to dość mało.
    Jak widać aparat jest dość mały i mało ergonomiczny trochę go nie czuć czy jest na szyi czy go nie ma.
    Oryginał nie ma LCD więc przy tym pozostanę. Jakoś nie widzę zastosowania lcd na gripie skora kilka mm wyżej jest ekran aparatu.
    Jako zasilanie to jednak się zdecyduje na akumulatory (standardowe) od Canona. Dość długa trzyma i nie będę musiał kupować dodatkowych ładowarek do akum.
    Czekam na wasze wypowiedzi

Strona 22 z 71 PierwszyPierwszy ... 12202122232432 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów