Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: IXUS 960 IS czy 860 IS

Mieszany widok

tomeelee
    Guest

Question IXUS 960 IS czy 860 IS

Witam!
    Szukam małego cyfraka "do kieszeni" (mając w domu 350d).
    Interesuje mnie wielkość IXUS'a, miałem kiedyś G5 - ale ta seria "do kieszeni" się nie nadaje.
    Chciałbym uzyskać jak najlepsza jakość zdjęć oczywiście na miarę tej wielkości aparatu (drobne uroczystosci rodzinne, praca mojej żony - przedszkole - a co za tym idzie łatwość obsługi).
    Myślę że powyższe dwa modele pasowałyby do moich potrzeb. "Dotykałem" obydwa w Media Markt i troszkę bardziej podoba mi się 860, chociaż może 960 bedzie lepszy.
    Szukam opinii użytkowników na temat tych aparatów, jakieś doświadczenia, słabe i mocne strony.
    Z gory dzięki za odpowiedź.
    pzdr.
    tomeelee
    Ostatnio edytowane przez tomeelee ; 03-12-2007 o 23:22

Początki nałogu Awatar SebaWolf
    Miasto
    Warszawa/Mława

Domyślnie

Zasadnicza różnica pomiędzy tymi dwoma aparacikami to wielkość matrycy, moim zdaniem 8MPix w 860IS w zupełnośći wystarczy, więcej w takim aparacie i tak nie ma sensu, druga istotna sprawa przemawiająca na korzyść 860IS to 28mm (w 960IS wężej 36mm).
    Ci którzy lubią większe LCD mają kolejny powód do radości w 860IS. Jedyna rzecz jakiej mi brakuje to wizjerek, ale być może wynika to z przyzwyczajenia do lustrzanek. Reszta wodotrysków dla mnie nie istotna, pytanie czy warto dopłacać do 960IS? dla mnie oczywista odpowiedź: Nie warto :-)

PS. Aparat kupiłem również dla żony ;-)
    Ostatnio edytowane przez SebaWolf ; 11-12-2007 o 11:47

Początki nałogu Awatar Juriko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SebaWolf Zobacz posta
    Zasadnicza różnica pomiędzy tymi dwoma aparacikami to wielkość matrycy, moim zdaniem 8MPix w 860IS w zupełnośći wystarczy, więcej w takim aparacie i tak nie ma sensu, ...

PS. Aparat kupiłem również dla żony ;-)
    Rzecz w tym że aparaty różnią się co prawda wielkością matryc, ale dosłownie, nie tylko ilością pikseli.
    Mianowicie IXUS 860IS ma matrycę 1/2,5 cala 8Mp, natomiast IXUS 960IS większą powierzchniowo 1/1,7 cala 12Mp.
    Jeśli chodzi o matrycę, wybrał bym zdecydowanie IXUS'a 960IS. W 860 kusi szeroki kąt, trudny wybór.
    http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6235
    Ostatnio edytowane przez Juriko ; 11-12-2007 o 15:12

Początki nałogu Awatar SebaWolf
    Miasto
    Warszawa/Mława

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Juriko Zobacz posta
    Rzecz w tym że aparaty różnią się co prawda wielkością matryc, ale dosłownie, nie tylko ilością pikseli.
    Mianowicie IXUS 860IS ma matrycę 1/2,5 cala 8Mp, natomiast IXUS 960IS większą powierzchniowo 1/1,7 cala 12Mp.
    Jeśli chodzi o matrycę, wybrał bym zdecydowanie IXUS'a 960IS. W 860 kusi szeroki kąt, trudny wybór.
    http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6235
    Większa powierzchniowo ale za to z upchniętymi 12Mpix, co raczej nie przełoży się na jakość zdjęć /ilość szumu wyprodukowanego z tych dwóch aparatów będzie podobna/, druga sprawa to na co komu te 12Mpix skoro optyka tego aparatu i tak nie przeniesie rozdzielczości wyższej niż z matrycy ok. 6 megapixelowej.

22011961
    Guest

Domyślnie

Miałem ten sam problem.
    Za wyborem 860 przeważała niższa cena oraz szerszy kąt, natomiast za 960 lepsza matryca oraz jakość wykonania.
    Poczytałem troche opinii na amerykańskich forach. Tam zdecydowanie wyzej oceniany jest 960IS (SD 950IS).
    Praktycznie nie spotkałem się z żadną poważną krytyką tego modelu.
    Biorąc pod uwagę, że aparat będzie mi służył przez kilka następnych lat, cena nie odgrywa już znaczącej roli. Wybór padł na 960IS.

Tak na marginesie myślę, że na wiosnę pojawi się następca 960IS z szerokim kątem i będę miał ból...

Początki nałogu Awatar Juriko

Domyślnie

He, he, a jak wejdą matryce CMOS, będziesz miał następny ból. Takie czasy, wszystko na chwilę.
    Tzw. "upchanie" pikseli może jest i podobne w obu modelach, ale jak się zrobi na dużych ISO zdjęcie i przeskaluje na 6 Mp z tych dwunastu, to będzie widać mniej szumu niż z przeskalowania 8 na 6 Mp.Poza tym mając 12Mp jest z czego ciąć przy kadrowniu przy kompie.
    Sam mam A710IS z 7 Mp i jakoś wystarcza, ale dziś to bym już chyba kupił A650IS, ma 12Mp dużą matrycę i ma już stabilizację. Eh, kupisz dziś i od razu masz stary sprzęt.

Uzależniony Awatar Aszu
    Miasto
    Bemowo

Domyślnie

To i ja miałem ten sam dylemat IXUS 860 czy IXUS 960?
    Ha, nad specyfikacją z internetu spędziłem z 2 dni, na forach wszyscy wybierają w końcu 960tkę, więc i ja zdecydowałem się na IXUS 960 IS firmy CANON.

I poszedłem do sklepu, pooglądać no i kupić aparat, bo krew we mnie się mrozi jak mój prawie 7 letni synek, siłuje się z moją 10-tką.

I zacząłem oglądać najpierw 960 - łądna, obudowa piękna tytanowa, łądny złotawy kolorek, matryca 12 Mp i kupa innych technicznych nowinek, robię zdięcie - działa szybko, ostrzy nieźle, super.
    Biorę 860, obudowa metalowa, ładna (choć nie taka ładna jak 960), matryca 8 Mp, mniejsza ( w sumie upakowanie w obu aparatach podobne), nowinki takie jak w 960, działa równie szybko, ostrzy tak samo jak 960, super i SZEROKI KĄT + zoom!!!! 200 złoty taniej od 960tki.
    Ale cena to przy takim zakupie ma niewielkie znaczenie.

Więc chwila wysiłku - gdzie robi się zdięcia - w domu, w szkole, ogólnie w ciasnych pomieszczeniach - więc szeroki kąt się przyda.
    Padło na 860 z 2 powodów, szeroki kąt i szeroki kąt.
    960 mimo swoich 12Mp i wizjera go nie ma.

Na razie bawie się nim, zdięcia są wyraźne i ostre, zobaczymy czy wytrzyma niszczycielską siłę dziecka.
    Wyświetlacz jest 3" - naprawdę spory.
    //mj

RychoC
    Guest

Domyślnie

A ja kupilem 950. Nie dlatego, głównie dlatego, że byl on w USA tani. Ma zoom x4. jestem bardzo zadowolony. Szybko ostrzy, ladne fotki robi, kreci filmiki, ma stabilizację i mieści się w kieszonce. Jako taki mały kompakcik jest idealny, oczywiscie do zastosowań amatorskich. Kolega w tym samym czasie kupil Sony W80, z matrycą o czułości 3200. Porównując fotki Canon jest lepszy, choc róznica jest niewielka.

Rycho

Uprawnienia umieszczania postów