Pierwsze testy za mną.
Plusy:
1. szybki jest skurczybyk
2. ergonomiczny
3. Wymiarowo odpowiedni - kieszeń co prawda wypycha, ale wystarczy mały futeralik do paska i po problemie.
4. Materiały, z których jest wykonany - jakościowo bez zarzutu.
4. Błogosławieństwo Rawów, czyli co popieprzysz to później sobie polepszysz, np w Lightroomie.
Minusy:
1. matryca (może tylko moja) sieje lekko na czerwono. Gdybym robił w jpegach to aparat oferuje możliwość dość precyzyjnej regulacji RGB
2. autobalans średniej klasy (przy rawach wada nieistotna)
3. ziarno na wysokich czułościach (powyżej 400 moim zdaniem już zaczyna przeszkadzać, choć tak naprawdę dopiero przy 1600 wali po oczach). Pamiętajmy jednak o różnej maści odszumiaczach i o wyraźnym zaniku ziarna przy zmniejszeniu rozmiaru fotki podczas naświetlenia w labie.
4. brak uchylnego ekranu, choć ten sam w sobie jest bardzo czytelny nawet gdy patrzymy nań pod dość dużym kątem.
5. cena kurde!(kupujcie w USA - zapłacicie ok. 700 złociszy mniej)
Pierwsze podsumowanie:
Nie żałuję. Jako aparat, który zawsze mogę mieć ze sobą spełnia on moje oczekiwania. Bałem się, że robiąc generalnie fotki za pomocą 5D, że nie będę w stanie przyjąć jakościowo fotek wychodzących z G9.
Prawda jest taka, że jedynym problemem w tym przypadku jest... nasza głowa. Jeżeli będziemy Bóg wie czego oczekiwali po kompakcie, to lepiej dać sobie siana i ciułać na lustro i szkła. Jeżeli zaś jesteśmy w stanie zaakceptować kompaktowe ISO, kompaktową jakość i nawigację - będziemy naprawdę szczęśliwi, że mamy (kolejną być może ;-) ) puszeczkę w naszej stajni.
G9 dało mi spośród wielu radości - rzecz najważniejszą:
zawsze mam przy sobie aparat!
Dla wszystkich zakręconych fotografią jest to fakt nie do przecenienia. Chodzę więc sobie i patrzę - o, ptaszek! To ja mu cyk fotkę!:smile:
O! A tu płatki śniegu na kołnierzu płaszcza koleżanki! No to pstryk! Wierzcie mi - mając aparat zawsze pod ręką wchodzi się w nowy etap przeżywania fotografii. Teraz wystarczy tylko bacznie obserwować ten najdoskonalszy ze światów.:razz:
Obiecuję już niebawem fotki testowe dotyczące ISO, kolorystyki i ostrości. Przygotuję zarówno RAWy jak i Jpegi.
Pozdrawiam