Niestety, wybór jest gorzej, niż mały.
Oczywiste, że taki aparat musi mieć RAW, czyli praktycznie do wyboru masz G9 i LX2 oraz jakieś Ricohy.
W ten pierwszy wepchano aż 12 Mpx, co znajduje swoje odwzorowanie w szumach i nie ma szerokiego kąta, a ten drugi z kolei ma szeroki kąt, ale tylko dla formatu 16:9 i też niewąsko szumi.
Aparaty Ricoh są jakieś dziwne, niszowe.
Tak więc praktycznie trudno cokolwiek wybrać.![]()
Pozdrówka
m_o_b_y
--------------------------------------------------------
Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
Witold Gombrowicz
Na początek proponuję te wątki:
http://canon-board.info/showthread.php?t=21097
http://canon-board.info/showthread.php?t=27089
Tak w skrócie powiem tylko, że wspomniany soft wraz z mnóstwem skryptów uczynił z mojego A710IS prawdziwą rakietę.
Mam rawy, histogram na żywo, sygnalizację na żywo miejsc niedoświetlonych i przepalonych, również na żywo mam pokazywaną wartość ogniskowej obiektywu, dokładny wskaźnik baterii, skrypty do bracketingu, wyzwalania migawki od ruchu obiektu, od światła, możliwość zdjęć poklatkowych np. co sekundę, migawka z czasami od 65 s do 1/10 000. Do tego jeszcze jest możliwość regulacji stopnia kompresji strumienia wideo.Ostatnio dochodzi możliwość zdalnego wyzwalania i sterowania, to tylko kropla możliwości rakiety.A co nam jeszcze zdolne chłopaki dorzucą, to trudno nawet przewidzieć.
ps. Żeby jeszcze matryca była większa, a aparat jeszcze mniejszy, robił by za spinkę do krawata.Targanie walizy sprzętu mam już za sobą.
![]()
Ostatnio edytowane przez Juriko ; 04-12-2007 o 14:48
Jeśli ten CHDK polepszy G7 (RAWy) to chyba to będzie najlepszy wybór.
polecan canony z serii Ixus to nie tylko aparaty do kieszeni a nawet do portfelaMój Ixus 400 sprawuje się dobrze.Wiadomo aparat stary i nie powala na nogi ale puszka mała, twarda i nie plastikowa. Nawet power shoty Sony z matrycą 7000000 się chowaja co do jakości zdjęć.
Ja mam jako taki backup (+ aparat który zawsze mam przy sobie) A610 i bardzo sobie chwalę. ISO używalne do 200 (powyżej zauważalny szum), pełny tryb manualny (to było dla mnie jednym z kryteriów), zasilanie paluszkami, zapis na tanich kartach SD, możliwość wrzucenia CHDK. Nie ma dużo mpix ani dużego zooma, ale jak używasz lustra to pewnie wiesz, że to zaleta - mniejsze szumy, mniejsze zniekształcenia, mniejszy rozmiar (taki S3 IS np. nie nadaje się do kieszeni). Z wad - kiepska lampa, nie na osi obiektywu (i brak automatyki, tylko 3 siły błysku, po przyzwyczajeniu do E-TTL II to przeszkadza), zauważalna beczka na krótkim końcu i dzyndzel od wide/tele po przywaleniu w ścianę (właściwie otarciu się, aparat był w kieszeni a ja przechodziłem przez wąskie przejście) lubi odskakiwać. Wizjer to też porażka, jak jesteś przyzwyczajony do kadrowania w lustrzance, to będziesz musiał się przestawić na wyświetlacz (fajny, całkiem kontrastowy, no i uchylny).
Tak patrzę na Allegro i te aparaty strasznie potaniały, w lutym 2007 dałem za nówkę 950 zł a teraz mało używane można mieć za 300...
Ostatnio edytowane przez gof ; 06-12-2007 o 01:42
EOS
A ja pojde na latwizne... A80 i nic wicej nie trzebaRAW brakuje niestety ale... na bezrybiu i rak ryba
![]()
Ostatnio edytowane przez rypson ; 06-12-2007 o 06:29
moja żona od Mikołaja dostanie Ixusa 860IS, wygrał w rywalizacji z Samsungiem NV11 za którym przemawiał głównie design i dotykowy panel
Witam!
A ja się dołącze z pytaniem IXUS 860 czy 960?
Tak jak kolega szukam małego cyfraka "do kieszeni" (mając w domu 350d).
Interesuje mnie właśnie wielkość IXUS'a, miałem kiedyś G5 - ale ta seria "do kieszeni" się nie nadaje.
Chciałbym uzyskać jak najlepsza jakość zdjęć oczywiście na miarę tej wielkości aparatu (drobne uroczystosci rodzinne, praca mojej żony - przedszkole - a co za tym idzie łatwość obsługi).
Myślę że powyższe dwa modele pasowałyby do moich potrzeb. "Dotykałem" obydwa w Media Markt i troszkę bardziej podoba mi się 860, chociaż może 960 bedzie lepszy.
Szukam opinii użytkowników na temat tych aparatów, jakieś doświadczenia, słabe i mocne strony.
Z gory dzięki za odpowiedź.
pzdr.
tomeelee