Strona 2 z 11 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 109

Wątek: jaki kompakt "pod ręką"

Początki nałogu Awatar photographus
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Juriko Zobacz posta
    Nie zapominajmy, że dzięki CHDK, mamy RAW'y w PowerShot'ach serii A6xx, A7xx i niektórych A5xx, oraz G7, fabrycznie pozbawiony RAW'ów, do kompletu jeszcze dołączyły IXUS700 i IXUS800. O serii S nie wpominam, bo nie są kieszonkowe.
    Mógłbyś kolego rozwinąć temat CHDK - zapowiada się interesująco, ale znajomość angielskiego na poziomie "Kali kochać biała kobieta" uniemożliwia mi dokładne skumanie o co w tym wszystkim biega
    pozdrawiam
    regulamin pkt 8

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez photographus Zobacz posta
    Witajcie!
    Poradźcie jaki kompakt kupić jako aparat "do ciągłego noszenia przy sobie"?
    Co mam, to widać w podpisie, ale często zmuszony jestem poruszać się bez moich "zabawek" Pomyślałem, że przydałoby się coś do kieszeni, co sprawdzi się w nieoczekiwanych sytuacjach. Rozumiecie: potrzeba chwili
    Szczerze powiem, że kocham Canony, choć miałem też miłe doświadczenia z Nikonem (ale nigdy z kompaktami).
    Nie przywiązuję wielkiego znaczenia do marki bardziej zależy mi na jakości fotek, niewielkich (w granicach rozsądku) wymiarach, zadowalającej szybkości i cenie nie przekraczającej 1500 zł A jeszcze jakby pisał RAWy to byłoby bosko
    Wierzę, że mi podpowiecie, bo nie chcę kupić jakieś dobrze marketingowo przedstawionego klopsa??:
    Dzięki za ewentualne zainteresowanie i czekam na Wasze sugestie.
    pozdrawiam serdecznie
    photographus

Niestety, wybór jest gorzej, niż mały.
    Oczywiste, że taki aparat musi mieć RAW, czyli praktycznie do wyboru masz G9 i LX2 oraz jakieś Ricohy.
    W ten pierwszy wepchano aż 12 Mpx, co znajduje swoje odwzorowanie w szumach i nie ma szerokiego kąta, a ten drugi z kolei ma szeroki kąt, ale tylko dla formatu 16:9 i też niewąsko szumi.
    Aparaty Ricoh są jakieś dziwne, niszowe.
    Tak więc praktycznie trudno cokolwiek wybrać.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Początki nałogu Awatar Juriko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez photographus Zobacz posta
    Mógłbyś kolego rozwinąć temat CHDK - zapowiada się interesująco, ale znajomość angielskiego na poziomie "Kali kochać biała kobieta" uniemożliwia mi dokładne skumanie o co w tym wszystkim biega
    pozdrawiam
    Na początek proponuję te wątki:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=21097
    http://canon-board.info/showthread.php?t=27089
    Tak w skrócie powiem tylko, że wspomniany soft wraz z mnóstwem skryptów uczynił z mojego A710IS prawdziwą rakietę.
    Mam rawy, histogram na żywo, sygnalizację na żywo miejsc niedoświetlonych i przepalonych, również na żywo mam pokazywaną wartość ogniskowej obiektywu, dokładny wskaźnik baterii, skrypty do bracketingu, wyzwalania migawki od ruchu obiektu, od światła, możliwość zdjęć poklatkowych np. co sekundę, migawka z czasami od 65 s do 1/10 000. Do tego jeszcze jest możliwość regulacji stopnia kompresji strumienia wideo.Ostatnio dochodzi możliwość zdalnego wyzwalania i sterowania, to tylko kropla możliwości rakiety. A co nam jeszcze zdolne chłopaki dorzucą, to trudno nawet przewidzieć.
    ps. Żeby jeszcze matryca była większa, a aparat jeszcze mniejszy, robił by za spinkę do krawata. Targanie walizy sprzętu mam już za sobą.
    Ostatnio edytowane przez Juriko ; 04-12-2007 o 14:48

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez radmro Zobacz posta
    Seria G Canona jest całkiem OK. Miałem swego czasu G6 - jasny obiektyw, 7MP, RAW-y, no i da sie go normalnie trzymać (stosunkowo duży uchwyt). Chodzą w cenie 500-700 pln.

A z trochę innej półki bardzo ciekawie wygląda ten:
    http://www.dpreview.com/news/0710/07103001ricohgrd2.asp
    Polecam G6. Są Rawy, niezły obiektyw i stopka na lampy serii EX. I baterie są typu BP-511. To naprawdę niezły kompakt.

Berials
    Guest

Domyślnie

Jeśli ten CHDK polepszy G7 (RAWy) to chyba to będzie najlepszy wybór.

Domyślnie

polecan canony z serii Ixus to nie tylko aparaty do kieszeni a nawet do portfela Mój Ixus 400 sprawuje się dobrze.Wiadomo aparat stary i nie powala na nogi ale puszka mała, twarda i nie plastikowa. Nawet power shoty Sony z matrycą 7000000 się chowaja co do jakości zdjęć.

Dopiero zaczyna Awatar gof
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja mam jako taki backup (+ aparat który zawsze mam przy sobie) A610 i bardzo sobie chwalę. ISO używalne do 200 (powyżej zauważalny szum), pełny tryb manualny (to było dla mnie jednym z kryteriów), zasilanie paluszkami, zapis na tanich kartach SD, możliwość wrzucenia CHDK. Nie ma dużo mpix ani dużego zooma, ale jak używasz lustra to pewnie wiesz, że to zaleta - mniejsze szumy, mniejsze zniekształcenia, mniejszy rozmiar (taki S3 IS np. nie nadaje się do kieszeni). Z wad - kiepska lampa, nie na osi obiektywu (i brak automatyki, tylko 3 siły błysku, po przyzwyczajeniu do E-TTL II to przeszkadza), zauważalna beczka na krótkim końcu i dzyndzel od wide/tele po przywaleniu w ścianę (właściwie otarciu się, aparat był w kieszeni a ja przechodziłem przez wąskie przejście) lubi odskakiwać. Wizjer to też porażka, jak jesteś przyzwyczajony do kadrowania w lustrzance, to będziesz musiał się przestawić na wyświetlacz (fajny, całkiem kontrastowy, no i uchylny).

Tak patrzę na Allegro i te aparaty strasznie potaniały, w lutym 2007 dałem za nówkę 950 zł a teraz mało używane można mieć za 300...
    Ostatnio edytowane przez gof ; 06-12-2007 o 01:42
    EOS

Domyślnie

A ja pojde na latwizne... A80 i nic wicej nie trzeba RAW brakuje niestety ale... na bezrybiu i rak ryba
    Ostatnio edytowane przez rypson ; 06-12-2007 o 06:29

Początki nałogu Awatar SebaWolf
    Miasto
    Warszawa/Mława

Domyślnie

moja żona od Mikołaja dostanie Ixusa 860IS, wygrał w rywalizacji z Samsungiem NV11 za którym przemawiał głównie design i dotykowy panel

tomeelee
    Guest

Domyślnie A ja się dołącze z pytaniem IXUS 860 czy 960?

Witam!
    A ja się dołącze z pytaniem IXUS 860 czy 960?
    Tak jak kolega szukam małego cyfraka "do kieszeni" (mając w domu 350d).
    Interesuje mnie właśnie wielkość IXUS'a, miałem kiedyś G5 - ale ta seria "do kieszeni" się nie nadaje.
    Chciałbym uzyskać jak najlepsza jakość zdjęć oczywiście na miarę tej wielkości aparatu (drobne uroczystosci rodzinne, praca mojej żony - przedszkole - a co za tym idzie łatwość obsługi).
    Myślę że powyższe dwa modele pasowałyby do moich potrzeb. "Dotykałem" obydwa w Media Markt i troszkę bardziej podoba mi się 860, chociaż może 960 bedzie lepszy.
    Szukam opinii użytkowników na temat tych aparatów, jakieś doświadczenia, słabe i mocne strony.
    Z gory dzięki za odpowiedź.
    pzdr.
    tomeelee

Strona 2 z 11 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów