Strona 1 z 11 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 109

Wątek: jaki kompakt "pod ręką"

Początki nałogu Awatar photographus
    Miasto
    Białystok

Domyślnie jaki kompakt "pod ręką"

Witajcie!
    Poradźcie jaki kompakt kupić jako aparat "do ciągłego noszenia przy sobie"?
    Co mam, to widać w podpisie, ale często zmuszony jestem poruszać się bez moich "zabawek" Pomyślałem, że przydałoby się coś do kieszeni, co sprawdzi się w nieoczekiwanych sytuacjach. Rozumiecie: potrzeba chwili
    Szczerze powiem, że kocham Canony, choć miałem też miłe doświadczenia z Nikonem (ale nigdy z kompaktami).
    Nie przywiązuję wielkiego znaczenia do marki bardziej zależy mi na jakości fotek, niewielkich (w granicach rozsądku) wymiarach, zadowalającej szybkości i cenie nie przekraczającej 1500 zł A jeszcze jakby pisał RAWy to byłoby bosko
    Wierzę, że mi podpowiecie, bo nie chcę kupić jakieś dobrze marketingowo przedstawionego klopsa??:
    Dzięki za ewentualne zainteresowanie i czekam na Wasze sugestie.
    pozdrawiam serdecznie
    photographus
    regulamin pkt 8

Bywalec Awatar pietro.s
    Miasto
    Wrocław/Lubrza

Domyślnie

hej
    Z tego co wiem to użytkownicy bardzo sobie chwalą serie g od canona, jak sie dobrze poszuka to można znaleźć w tej cenie model G9- najnowszy (ma zapis RAW ;-) ), ja sam używam canona A530 spisuje sie dobrze, brak mi tylko priorytetów przesłony i migawki,
    Seria A6xx też jest godna polecenia. Z własnych doświadczeń mogę też powiedzieć o przyjemnym wrażeniu jakie na mnie zrobił C A710 is.
    to jeśli chodzi o canona, a co do konkurencji to miałem też styczność z kompaktami panasonica, ale z niższego zakresu cenowego - podobnego do serii a5xx i te aparaty nie przekonywały mnie jakością zdjęć oraz obslugą. Za jakieś 1000 zł można też dostać sony h-3.
    Piotrek S.

Miasto
    Białystok

Domyślnie

dzięki pietro.s
    ktoś jeszcze?
    regulamin pkt 8

Bywalec Awatar radmro
    Miasto
    Kraków/Warszawa

Domyślnie

Seria G Canona jest całkiem OK. Miałem swego czasu G6 - jasny obiektyw, 7MP, RAW-y, no i da sie go normalnie trzymać (stosunkowo duży uchwyt). Chodzą w cenie 500-700 pln.

A z trochę innej półki bardzo ciekawie wygląda ten:
    http://www.dpreview.com/news/0710/07103001ricohgrd2.asp
    5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4
    flickr

Domyślnie

z tego co mi się wydaje on miał być "do kieszeni" wiec niektóre z tych aparatów ciężko wsadzić do kieszeni - chyba zę do jakichś bojówek
    ale jak o kompakcika chodzi to ostatnio widziałem ze za ok 399 jest jakiś lumix panasonica ze stabilizacją wiec moze coś takiego małego.. taka zabawkę i to dosłownie do kieszeni?
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Bywalec Awatar radmro
    Miasto
    Kraków/Warszawa

Domyślnie

Hmmm... z ultrakompaktów to warto sie jeszcze zainteresować Fuji serii F - mają świetną jak na kompakty matrycę dającą sensowne pod względem jakości zdjęcia na wyższych czułościach (400-800). A z RAW-em to ciężko będzie znaleźć coś rzeczywiście "kieszonkowego". Mnie interesuje ten Ricoh GR II - jestem ciekaw co pokaże w testach, bo na papierze to wygląda on całkiem całkiem.
    flickr

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez radmro Zobacz posta
    Mnie interesuje ten Ricoh GR II - jestem ciekaw co pokaże w testach, bo na papierze to wygląda on całkiem całkiem.
    Mnie też zaciekawił. Wie ktoś coś może o nim więcej? A może ktoś nim miał okazję pofocić?
    regulamin pkt 8

Bywalec Awatar radmro
    Miasto
    Kraków/Warszawa

Domyślnie

No na razie to nie za bardzo - w tym miesiącu dopiero wchodzi do sprzedaży. Na praktyczny test i opinie przyjdzie jeszcze trochę poczekać.
    flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Temat chodzi rowniez za mną.Miałem swojego czasu nikona coolpixa jako dodatkowy, wszystko ok.. ale .No wlasnie chciałoby sie trochę lepiej.Marzy mnie sie cos takiego jak olympus mju II w analogu ,aparacik bez wad.{kiedys wpadł do wiadra z wodą na drugi dzien to odkryłem i wszystko ok.}
    Ale ad. rem. Spotykam sie z opinią że fuji ma największe i najlepiej "rysujace "matryce z wszystkich maluchów.???Co noszą "Wielcy fotopstrykacze" jako fotomininiezbędnik ?Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 04-12-2007 o 01:24

Początki nałogu Awatar Juriko

Domyślnie

Nie zapominajmy, że dzięki CHDK, mamy RAW'y w PowerShot'ach serii A6xx, A7xx i niektórych A5xx, oraz G7, fabrycznie pozbawiony RAW'ów, do kompletu jeszcze dołączyły IXUS700 i IXUS800. O serii S nie wpominam, bo nie są kieszonkowe.

Strona 1 z 11 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów