Ja też![]()
ja też bym się pisał, chociaż najelpszą metodą na skopany WB na zdjęciu jest przerobienie go na B&W![]()
Domyslam sie, ze nie udalo wam sie zrobic zbiorczego zamowienia...
Moze zrobimy jakies zapisy:-) i ktos to cudo zamowi?
Czy w polsce nikt tego nie sprzedaje?
W ostatecznosci mozna sie pokusic o Digi Grey... Jaka roznica w balansie z Digi Grey? Ktos testowal obie?
Pozdrawiam
5D
Obejrzałem filmy z zastosowaniem tego i...
SZOK !!!
Czyt. ^^
Ja się na to pisze![]()
hmmm... skoro to takie proste, to może forumowe identyfikatory mogły by być z drugiej strony takim whibalem? Z tym papierem foto chodzi o kolor czy o jakieś dodatkowe właściwości nieznane mi, laikowi?![]()
Identyfikator i tak z drugiej strony jest taki jak z pierwszej a jakby robienie go na szaro z drugiej strony miało podnieść jego koszt to chyba i tak nie do takich kwot jak oryginalny whibal... a może się mylę...
Ostatnio edytowane przez dobert ; 20-04-2008 o 22:58
Moje blog.dobert.pl
No nie takie proste ale też nie nazbyt trudne. Papier foto nie ma zafarbu (ok nie powinien mieć) tj. jego L*a*b powinien być a=b=około zera czyli to co ma whibal. Z plastikiem trochę trudniej bo trzeba by znaleźć taki o w/w właściwościach. Jakie L jest używane w whibalu i papierze to... nie pamiętam
ale nie ma to jakiegoś super znaczenia. Papier foto ma tendencję do żółknięcia pod wpływem śwaitła - czyli trzeba co jakiś czas brać nową kartkę - szczególnie żółkną papiery Canona. Kawałek plastiku trzeba by zmierzyć spektrofotometrem...
Tak na upartego to dobry papier druarski też jest niezły choć też żółknie.
Pisałem o tym w T&T![]()
![]()
![]()
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie