E tam Nemeo, to znaczy tylko jedno, Canon 5D jest kultowy i tyle...już i na tym i na innym forum porównywano go z Mamyją, z Leicą itp. itd.. ciekawe co jeszcze przed nim i jak długo będzie stawał w szranki z czymkowolwiek aby po raz kolejny "robić zadymę wokół, siać ferment i dobijać testujących".
Oby tak dalej, mój 5D pomimo wieku "starczego" nadal (aż dziwne - powiedzą niektórzy) robi dobre zdjęcia, nadal daje się je wywoływać i nadal "Elżbiety" do niego pasują- cholera...
http://www.kadr.org.pl - ... zapraszam...
No i te 35L i 135L (które planowałem wkrótce mieć) plus 100-400L które posiadam i bardzo potrzebuję utrzyma mnie w Canonie bo zamysły o zmianie systemu mam/miałem baaardzo poważne...:sad:
Podstawowe zoomy z przedziału od około 16 do 200mm i świetle 2.8 traktuję jako porównywalne.
FOTOINKWIZYTOR
Nemeo, nie dziwne. 5D jest w pewnym sensie klasykiem FF, do którego warto odnieść nowość Nikona. Sam jestem ciekaw, jak te aparaty wypadną w porównaniu w takich samych kontrolowanych warunkach testowych, bo w korespondencyjne pojedynki nie wierzę.
Robiąc testy naprawdę trudno dogodzić wszystkim. Gdy Fotopolis opublikowało test D3, pojawiło się sporo głosów krytycznych, że nie porównali go do 5D. Moim zdaniem warto takie porównanie zrobić i u nas ono najprawdopodobniej będzie. I już widzę, że spadną na nas za to baty![]()
Mysle, że ciekawe by było, gdybyście oba te aparaty przetestowali przy pomocy tego samego obiektywu, można wziąć jakiegoś Nikkora, byleby miał pierścień przysłon. Oczywiście ten sposób nic nie powie nt. AF, ale dla porównania jakości obrazu byłoby to chyba najlepsze rozwiązanie. Natomiast test AF można potem zrobić juz dedykowanymi obiektywami.
PS. i zacznijcie wreszcie testować obiektywy równolegle cropem i piątką :-)
Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 03-12-2007 o 13:41
Moim zdaniem bez sensu. Testy robi się po to, żeby czytelnik na ich podstawie mógł wybrać sprzęt dla siebie. Co mi po teście 5d z podłączonym nikkorem, skoro nigdy nie będę używał takiego kompletu. Powinno się robić porównania na szkłach analogicznych ale z systemów właściwych puszkom.
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Umknęło Twojej uwadze, ze to nie ma być test 5D tylko PORÓWNANIE 5D i D3, a dla porównania to chyba dobrze, aby pozostałe warunki były jak najbardziej zblizone. To raz.
Po drugie zasugerowałem, aby porównać również ze szkłami dedykowanymi.
A po trzecie, moze Ty konkretnie nie użyjesz Nikkora @ 5D, ale wiesz ile ludzi używa...
Ba, są nawet tacy co tylko takie używają :-)
http://canon-board.info/showthread.php?t=28105
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner