Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Wątek: SONY ALFA 700 + carl zeiss 135 f1.8

Mieszany widok

Question SONY ALFA 700 + carl zeiss 135 f1.8

Witam,

Miałem okazje ostatnio testować Sony A 700 + carl zeiss 135 f1.8, powiem Wam tak, jestem pod ogromnym wrażeniem tej puszki o optyce nie wspomnę ... żadnych problemów z ostrzeniem w zasadzie 99% trafień, całkiem sympatyczna ergonomia, wręcz rewelacyjna jakość obrazu ( co pewnie w dużym stopniu jest zasługą zeiss'a) ale czuć że puszka nie przeszkadza ... Niestety nie mam jeszcze sampli, pracowałem dla Sony na ich CF, swoje sample widziałem w salonie - na początku tygodnia wrzucę RAW.
    Czy ktoś z Was miał okazje pracować lub "testować" Sony?

Zawodowo pstrykam 5D z podpiętymi (najczęściej) 24-70 f2.8L i 70-200f2.8, 135 f2.0.

pozdr,

m:-P

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Ja byłem sobie dziś w Arkadii i co mnie bardzo zdziwiło trafiłem na "tylko" 4 stoiska wystawowe firmy sony. Oprócz elcedeków ful hade mieli też najnowsze alfy 700. Wziąłem to sobie do ręki, pomacałem i pooglądałem. Wrażenie niezłe. Trochę plastikowo i ciut za dużo przycisków. Canony mają trochę mniej jakoś. Ale poza tym to ok. Z gripem nawet nieźle leży w dłoni. Duży ekranik lcd. Dość duży wizjer. Menu też chyba nienajgorsze, nie ma się zbytnio czego czepiać. Obiektyw był zeissa 16-105 (chyba). Nawet niezłe wrażenie robił. Wszystko mi się podobało prawie... Oprócz ceny 7000zł. Chyba nadal wolałbym 5D kupić za taką kaskę.
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Domyślnie

body można mieć za 4500PLN, szkło zeissa mniej więcej cena L ...

Domyślnie

...zakladajac, ze Meian nie jest czescia machiny marketingowej SONY.

Model 700 ma bardzo przychylne recenzje. Widzialem porownanie z 40D i w kilku punktach wyprzedzil on Canona. Canon tak jak w przypadku trzydziestki daje ciala mniejsza matryca niz wchodzaca rownoczesnie konkurencja. W dodatku z testow wynika, ze CMOS z cztredziestki ma te same walory co 30D, czyli tak jakby matrycy nie powiekszajac jej przybylo pixeli.

A co do Alpha 700-chetnie przetestuje, jako model egzotyczny w klasie semi pro. Setka to byl ciekawy konkurent dla Olympusa ale nie dla wyjadaczy. No ale "zeiss oblige". Czekam tez na powalajacego Panasonica... ten z odchylanym ekranikiem do nich nie nalezy. A generalnie level z matryca 4/3 szumi.
    Ostatnio edytowane przez Obiektyw ; 03-12-2007 o 02:34
    ║ 50D i 30D + graty ║

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Obiektyw Zobacz posta

Model 700 ma bardzo przychylne recenzje. Widzialem porownanie z 40D i w kilku punktach wyprzedzil on Canona. Canon tak jak w przypadku trzydziestki daje ciala mniejsza matryca niz wchodzaca rownoczesnie konkurencja. W dodatku z testow wynika, ze CMOS z cztredziestki ma te same walory co 30D, czyli tak jakby matrycy nie powiekszajac jej przybylo pixeli.

A co do Alpha 700-chetnie przetestuje, jako model egzotyczny w klasie semi pro. Setka to byl ciekawy konkurent dla Olympusa ale nie dla wyjadaczy. No ale "zeiss oblige". Czekam tez na powalajacego Panasonica... ten z odchylanym ekranikiem do nich nie nalezy. A generalnie level z matryca 4/3 szumi.
    czy moglbys to przetlumaczyc na polski, bo nic nie rozumiem?
    www albo tez flickr

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    czy moglbys to przetlumaczyc na polski, bo nic nie rozumiem?
    Czytałem ze trzy razy - "bez vodki nie razbierjosz" .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

He he, moze za malo przecinkow.

Jeszcze raz :
    w testach prownawczych 700 i 40d, ten pierwszy zbiera duzo pochwal.
    Po pierwsze nowa matryca i zdecydowany skok jakosciowy w porownaniu do pierwszej Alphy. Dobra ergonomia i rozbudowane funkcje, choc niektore zakopane gleboko w menu (to tez tlumaczyc ?).

A z uwag do 40D wskazano, ze odstaje od nowych korpusow konkurencji, bo znowu startuje z nizszej pozycji jezeli chodzi o matryce podobnie jak 30D (trzydziestka miala 8Mpix wzgledem konkurencji z matrycami 10, a teraz 40tka ma 10, podczas gdy inni 12Mpix).

Pod wzgledemm jakosci odwzorowania kolorow, zakresu tonalnego mimo 14 bitow i szczegolow nie ma tez zadnej rewelacji porownujac z 30D. Stad uwaga, ze CMOS z 40D jest jakby matryca z 30tki w ktorym na tej samej powierzchni upakowano po prostu wiecej pikseli. I jescze wielkimi literami : SAMA JAKOSC OBRAZU NIE POPRAWILA SIE TAK ZNACZNIE.

Egzotycznosc SONY ALPHA :
    Alpha 100 byla pierwsza lustrzanka pod flaga SONY. Produkt egzotyczny, bo poza zmiana nazwy Konica/Minolta ten aparat nie wniosl nowej jakosci …chyba, ze nowa jakoscia sa artefakty powyzej 400iso. 700tka prezentuje sie lepiej… ale tez jest nowinka w klasie SEMI PRO (setka byla apratem kierowanym do amatorow mimo iz cena byla jak najbardziej « SEMI PRO » przynajmniej na poczatku).

…zgodnie z zydowska zasada, ze rozpoczynamy swietowanie kiedy na niebie pojawia sie gwiazdy.
    Pierwsza gwiazda nie wystarcza-bo jest jedna.
    Druga gwiazda nie wystarcza, bo przeciez pierwsza gwiazda sie nie liczyla. Wiec dopiera trzecia gwiazda oznacza, ze « pojawily sie gwiazdy ». I mozna swietowac.
    ║ 50D i 30D + graty ║

Dopiero zaczyna

Domyślnie

trampek,

po twojej wypowiedzi widac ze z gory nastawiles sie anty wiec i widzisz/wyolbrzymiasz jakes tam wady.

ja mam to szczescie ze kolga z pracy biurko obok ma 40 d z 17-40L i mam do porownania takowego canona z a700 i na dodatek e500 i pentax k100.
    szczerze to drobnieszy szum miedzy 40d a a700 to jedyna wielka roznica.
    a700 z podpieta sigma 17-35 ex chodzi tak samo szybko jak ta 40d z 17-40L, jedyna roznica to cisza przy 40d i zyg zyg przy a700. ta cisz powoduje ze wydaje sie ze ostrzenie jest szybciej. podobne wrazenia mam przy tamronie 28-75 przy canonie vs sigmie ex 28-70 w a700. z jednej strony cisza a z drugie zyg zyg ale predkosc ustawiania af jest porownywalna, ale np taka starowinka 75-300 minolty jest zolwiem przy 70-200 L canona. mysle ze dobrze wykonane nowoczesne obiektywy maja porownywalne af bez wzgledu na system. w systemie M/S zawsze obiektyw bzykal wiec to taki urok minolt/sony.
    co do lcd to juz glupota pisac ze jest matowy, w ktorym miejscu ?? zreszta ogolnie przegladanie zdjec na a700 jest znacznie szybsze. przy 40d obraz sie pojawia taki nie ostry i po chwilce jest ostrzony. w a700 jest od razu ok i przewijanie zdjec odbywa sie od razu bez zwloki.
    roznice w jasnosci matowki ??? bzdura.
    szukajacy AF ?? w a700 masz dwa ustawienia szybkosci af, fast i slow. jeden do normalnego uzytku i drugi do zdjec specjalizowanych np makro czy egipskich ciemnosci. przy ustawieniu fast z wymienionymi wyzej obiektywami nie ma zadnego szukania.
    brak lcd na gorze, no coz to tez juz systemowa przypadlosc. minoltowcom nie brakuje go a canonowcom owszem, kwestia przyzwyczajen.

Coś już napisał Awatar tompac

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zibi1970 Zobacz posta
    szukajacy AF ?? w a700 masz dwa ustawienia szybkosci af,
    sprawdzanie AFa z Zeissem 85/1.4 to lekkie nieporozumienie, ten obiektyw ma tak długie przełożenie, że jakiekolwiek odniesienia do body tracą sens.

Z konkluzjami kolegi trampka nawet nie bede polemizował szkoda palce zdzierac na klawiaturze

Cytat Zamieszczone przez meian Zobacz posta
    Czy ktoś z Was miał okazje pracować lub "testować" Sony?

od 14 pażdziernika mam to body i uzytkowałem je już z wpomnianym przez Ciebie Zeissem 135, ponad to Zeissem 85, 16-80, SALem 70-200/2.8, MAFem 400/4.5 i Sigmą 10-20 - wrażenia jak najbardziej pozytywne.

Cytat Zamieszczone przez Mariusz_C Zobacz posta
    Obiektyw był zeissa 16-105 (chyba).
    16-105 to obiektyw Sony - projektowany przez byłych pracowników Minolty.
    innowierca

-----------------------
    www.autofocus.pl
    -----------------------

Coś już napisał
    Miasto
    Ziemia

Domyślnie

W testach niemieckiego "COLOR FOTO" sony A700 otrzymał 85 pkt. Natomiast canon 40d "tylko" 80,5 pkt... Zadziwiająco duża różnica. Oczywiście do testu wzięli go z ob. Zeiss SAL Sonnar 1,8/135mmZA. Myślę, że ten fakt wywindował go tak wysoko w punktacji.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów