Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Pomoc w wyborze obiektywu

Mieszany widok

Matiazajac
    Guest

Domyślnie Pomoc w wyborze obiektywu

ostatnio zastanawiałem się nad kupnem nowego obiektywu do mojego 350D mam sławnego Kita Canona 18-55 nie jest zły zastanawiam się nad Tamronem SP AF 28-75 mm f/2.8 XR Di LD Aspherical (IF) Macro lub Sigma 24-70mm f/2.8 EX Aspherical DG DF AutoFocus lub ale to strasznie duzo pieniędzy Canon EF 24-70mm f/2.8 L USM ale odpowiadało mi by coś dłuższego i tańszego niż ten Canon np Sigma 50-150mm f/2.8 EX DC APO RF HSM ale z tego co czytałem przy ogniskowej 150 to obraz jest jednym słowem tragiczny. Nie chciał bym stałki bo to nie wygodne jak dla mnie może mi coś doradzicie?

Za odpowiedź z góry dziękuje.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Wymieniasz takie obiektywy, że nie wiadomo o co Ci chodzi. O zastąpienie kita czy o rozszerzenie zakresu ogniskowych w stronę dłuższych.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Matiazajac
    Guest

Domyślnie

przepraszam na początku myślałem nad tele i chciałem kupić w stanach 70-200 f2.8 ale po dłuższych namowach mojego brata fotografa namówił mnie na coś szerszego bo sądzi że to na początek będzie dla mnie lepszym rozwiązaniem o lufie pomyślę później no i chciałem połączyć dwie te sprawy i kupić tą sigme skoro mam już kita ale nie wiem czy to jest dobry pomysł co wy na to.

Początki nałogu

Domyślnie

1. Jaki konkretnie zakres cie interesuje?
    2. Ile chcesz przeznaczyć na zakup kasy?
    3. Do czego będziesz uzywał szkla?
    chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matiazajac Zobacz posta
    przepraszam na początku myślałem nad tele i chciałem kupić w stanach 70-200 f2.8 ale po dłuższych namowach mojego brata fotografa namówił mnie na coś szerszego bo sądzi że to na początek będzie dla mnie lepszym rozwiązaniem o lufie pomyślę później no i chciałem połączyć dwie te sprawy i kupić tą sigme skoro mam już kita ale nie wiem czy to jest dobry pomysł co wy na to.

Yyy...... to ja juz nie rozumiem. Chciales kupic 70-200 ale brat ci powiedzial ze lepiej cos szerzego wiec podajesz zatem ze chcesz cos w zakresie 50-200. O ile to szerzej? 20 mm? jeden krok w przod czy tyl. No i nagle mowisz ze 28-75 Tamron to jest to -... no z tego co piszesz , ze potrzebujesz to ten tarmon pokrywa 25 mm dolnej dlugosci. Jak masz KIT to dokup sobie dluzsze tele 70-200 F4 albo nawet 4 IS skoro masz mozliwosc w Stanach (to szklo kosztuje tam ponizej 1000$) a potem zastap sobie kita czym innym.
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Matiazajac
    Guest

Domyślnie

teraz już sam nie wiem co chce najpierw był zamysł tele potem po rozmowie z bratem doszliśmy do wniosku że na początek bardziej będzie mi przydatny dobry standardowy zoom typu 28-75 tak jak ten tamron ale teraz sam nie wiem czy opłaca się powielać ogniskową tego kitowego canona RATUNKU

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matiazajac Zobacz posta
    teraz już sam nie wiem co chce najpierw był zamysł tele potem po rozmowie z bratem doszliśmy do wniosku że na początek bardziej będzie mi przydatny dobry standardowy zoom typu 28-75 tak jak ten tamron ale teraz sam nie wiem czy opłaca się powielać ogniskową tego kitowego canona RATUNKU
    Człowieku, nikt Ci nie powie czy TY wolisz mieć szeroko, czy wąsko w kadrze. To jest kwestia wyłącznie twojego GUSTU. Nie szukaj odpowiedzi na takie pytanie bo ich tutaj nie znajdziesz. Sam musisz stwierdzić. Do tego czasu nic nie kupuj. Używaj kita. Poznaj go. Po pewnym czasie zobacz sobie, na którym jego końcu masz więcej ujęć, o ile Ci brakowało ogniskowej i wtedy wróć do tematu zakupu szkła.

Dublowanie zakresu kita tamronem 28-75 ma sens, bo w tym zdublowanym zakresie kit jest dosyć słaby optycznie.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Matiazajac
    Guest

Domyślnie

no najbardziej właśnie tak od 50-200 i jakieś jasne stałe światło nie większe niz 4 chciał bym zapłacić max 1000$ czyli koło 2500zł szkło chciałem przeznaczyc do robienia zdjęć natury najlepiej żeby było z funkcją macro oraz fotoreporterka mecze siatkówki ludzie na ulicy itp

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Takie rzeczy to tylko w erze

Natura to pojęcie względne. Natura jako macro czy też natura jako krajobrazy również?
    Ostatnio edytowane przez Olszewski ; 01-12-2007 o 12:40
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Matiazajac
    Guest

Domyślnie

Bardziej macro niż krajobrazy ale juz chyba wybrałem Tamron SP AF 28-75 mm f/2.8 XR Di LD Aspherical (IF) Macro i przy tym chyba zostanę

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów