Panasonic Lumix DMC-G7 (14-140 mm) --> Canon
Ja troche namace. Fostel, nie wiem jakie portrety chcesz robic i gdzie? Ja, gdybym mial jescze raz wybierac (mowie o sobie) wybralbym 135/2.0 L. Szklo o nieziemskiej plastyce, ostre i warte kazdej zlotowki. Wiem, ze to juz wasko ale szklo jest wysmienite.
Artur myślę, że zbyt wąsko na cropie jednak ... Do 5D - Cudeńko ... Nie zastanawiaj się 50/1.8 + 85/1.8 to idealny zestaw na początek ...![]()
Albo sprobowac kogos poprosic o kupnow USA... ja za 50 1.4 i 85 1.8 zaplacilem w sumie 603 $ wiec przy obecnym kursie $$$ wchodzi to ... ciut wiecej ile zadaja u nas w sklepie ZA JEDEN. I wtedy problem rozwiazany. Mamy i to i to.
Jarek
----------------------------------------
Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje
Mnie do zakupu 85/1.8 skłoniło:
-wykonanie, kawał szkła
- szybkość - RingUSM, a nie jak w przypadku 50/1.4 Micro USM
- ostrość - widziałem portrety przy 1.8 i ostrość jest super, przy f/2 i wyżej cudo!
- bokeh -
Do 50/1.4 USM zraziło mnie chwilowo (bo może kiedyś kupię)
- wysuwany tubus
- wydaje się być mniej solidnym
- bokeh
- szybkość (da się zauważyć różnice w porównaniu do 85/1.8 )
40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
Ktoś naruszył Twoje prawa?
To ja tylko dopiszę że do 85 1.8 polecam jeszcze pierścień 12mm np Kenko. Bo jej duża odległość ostrzenia nieco może zmartwić amatorów ciasnych ujęć.
Ale i tego pierścienia (a dokładnie zakresu ostrzenia) trzeba się nauczyć.
Za to do portretu klasy 'sylwetka' to... 85tką na cropie chyba tylko w plenerze się da.
Vitez ma racje, co prawda użytkowałem to szkiełko jako pożyczone właśnie w celu przekonania się, które kupić i w plenerze wystarczy zrobić teoretycznie krok do tyłuI już mamy całą sylwetkę
Gorzej w pomieszczeniu, gdzie cofając się możemy oprzeć się o ścianę
![]()
40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
Ktoś naruszył Twoje prawa?
Ja jako użytkownik 85 mogę ja polecić bardzo dobrze szkło i przede wszystkim bardzo szybkie. Podoba mi sie bokeh, jakość zdjęć jest bardzo dobra. Zdjęcia wyglądają tak jakoś inaczej niż na tamronie 28-75/2.8 jakieog mam. Miałem możliwość zrobienia kilku zdjęć 50/1.4 i mam tylko uwagi co do napędu bo niestety nie sporo wolniejszy od 85. Jak Ci juz polecano proponuje 85/1.8 i 50/1.8(dobre tanie szkło powinno Ci wystarczyć jako uzupełninie 85 i tez jest dobre optycznie, jedynie ręczne ostrzenie mało wygodne ).
C EOS 5D MK II C | EOS 40 D | T 28-75 f/2.8 | C 85 f/1.8 | C 70-200/4.0L | S 30/1.4 |S 50/1.4 | C 10-22 f/3.5-4.5 | C 580EX
http://magix.digart.pl/
Ze swojego doświadczenia mogę napisać, że przez długi czas robiłem zdjęcia Canon EOS 350 D + 50mm f/1.8 - i cóż... odsetek nie trafionych ujęć był spory, powolny AF w 50....choć przy dobrych warunkach wychodziły świetne zdjęcia. Obecnie mam Canon EOS 400 D wspomniane wcześniej szkło oraz 85mm f/1.8. Widzę kolosaną różnicę, w prędkości działania, celności ( wiem pewnie to zaleta puszki). Fakt większa odległość minimalnego ostrzenia sprawia że "ciasny" portret staje się uciążliwy jednak śmiało mogę polecić to szkło.