No jest roznica, ale naprawde niewielka, najlatwoej zauwazyc kiedy np przeletuje zakres ostrzenia do nieskonczonosci i spowrotem... Czekam i ja w takim razie na testy, mam nadzieje ze jak porownam nie wyjdzie ze mam nieostry egzemplarz![]()
20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R
Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 03-12-2007 o 22:53
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
I to może być to!
Musiałbym tylko namierzyć ludzi, którzy wracają na święta lub nowy rok do Polski?
Na allegro jest 50/1.8 wersja pierwsza z metalowym bagnetem - jak ona się ma do wersji drugiej? Warto sie interesować tym szkłem z rynku wtórnego? Różnią się czymś znaczącym poza bagnetem?
Wczoraj byłem już zdecydowany na 85 ale dzisiejszy wypowiedzi spędzają mi sen z powiek. Czy nie za ciasno? Chyba bede musial sprawdzic empirycznie. Jak juz ktos radzil zaczne zwracac uwagę jakie ogniskowe w zumie czesciej wykorzystuje - no rady nie ma - a z napedem to rzeczywiscie Ring USM z FTM to jednak fajna sprawa.
Dzieki,
Hough!
PS.
Znalazłem, że: "Silniczek Micro USM jest tańszą i mniejszą wersją pierścienia USM. Zazwyczaj nie posiadają one opcji jednoczesnego ustawiania ostrości ręcznie. Jedynym wyjątkiem jest obiektyw 50/f1.4, który pomimo, że ma micro USM to jednak posiada FTM. Prawdopodobnie jest to spowodowane wielkością tego obiektywu, po prostu pierścień USM jest zbyt duży (są to domysły użytkowników)"
źródło: http://chall.ifj.edu.pl/~sapinski/pst/silniczki.shtml
PS.II
"Micro Motor (MM)
Jest to najmarniejszy silniczek jaki może być w obiektywie EF Canona. Tańszy i gorszy nawet od AFD. Wyposażone są w niego tańsze wersje najtańszych obiektywów, ewentualnie niektóre starsze konstrukcje. Należą tu:
50/1.8"
Ciekawe czy wersja II także ma ten typ napędu - jest znacznie młodsza w końcu.
Ostatnio edytowane przez Fostel ; 04-12-2007 o 01:19
Panasonic Lumix DMC-G7 (14-140 mm) --> Canon