Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 46

Wątek: Canon EF 50 mm f/1.4 USM - do portretu?!

Mieszany widok

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

wez pod uwage, ze:
    85 ma lepszy bokeh, nie zmienia wielkosci, nie kreci mordka, ma usm full, jest mega szybka oraz ze zejscie ponizej f2 powoduje, ze GO jest mala. bardzo.
    dla mnie wybor jest oczywisty - 85. brakuje mi czasem 50tki, ale ta 50tka niestety ma wady, ktore wciaz powstrzymuja mnie przed kupnem. jedynie do zdjec postaci by sie przydala.
    85 ma jeszcze te zalete, ze jest to cudowny obiektyw do sportu.
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Uzależniony

Domyślnie

Ja troche namace. Fostel, nie wiem jakie portrety chcesz robic i gdzie? Ja, gdybym mial jescze raz wybierac (mowie o sobie) wybralbym 135/2.0 L. Szklo o nieziemskiej plastyce, ostre i warte kazdej zlotowki. Wiem, ze to juz wasko ale szklo jest wysmienite.

Początki nałogu Awatar Arche121
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArturBonoVox Zobacz posta
    Ja troche namace. Fostel, nie wiem jakie portrety chcesz robic i gdzie? Ja, gdybym mial jescze raz wybierac (mowie o sobie) wybralbym 135/2.0 L. Szklo o nieziemskiej plastyce, ostre i warte kazdej zlotowki. Wiem, ze to juz wasko ale szklo jest wysmienite.
    dokładnie nie ma chyba lepszego szkła do portretu jak 135/2-własnie ciułam na nie;-)

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

Artur myślę, że zbyt wąsko na cropie jednak ... Do 5D - Cudeńko ... Nie zastanawiaj się 50/1.8 + 85/1.8 to idealny zestaw na początek ...

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Albo sprobowac kogos poprosic o kupnow USA... ja za 50 1.4 i 85 1.8 zaplacilem w sumie 603 $ wiec przy obecnym kursie $$$ wchodzi to ... ciut wiecej ile zadaja u nas w sklepie ZA JEDEN. I wtedy problem rozwiazany. Mamy i to i to.
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Dopiero zaczyna Awatar Fostel

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaBlam Zobacz posta
    Albo sprobowac kogos poprosic o kupnow USA... ja za 50 1.4 i 85 1.8 zaplacilem w sumie 603 $ wiec przy obecnym kursie $$$ wchodzi to ... ciut wiecej ile zadaja u nas w sklepie ZA JEDEN. I wtedy problem rozwiazany. Mamy i to i to.
    I to może być to!
    Musiałbym tylko namierzyć ludzi, którzy wracają na święta lub nowy rok do Polski?

Na allegro jest 50/1.8 wersja pierwsza z metalowym bagnetem - jak ona się ma do wersji drugiej? Warto sie interesować tym szkłem z rynku wtórnego? Różnią się czymś znaczącym poza bagnetem?

Wczoraj byłem już zdecydowany na 85 ale dzisiejszy wypowiedzi spędzają mi sen z powiek. Czy nie za ciasno? Chyba bede musial sprawdzic empirycznie. Jak juz ktos radzil zaczne zwracac uwagę jakie ogniskowe w zumie czesciej wykorzystuje - no rady nie ma - a z napedem to rzeczywiscie Ring USM z FTM to jednak fajna sprawa.

Dzieki,
    Hough!

PS.
    Znalazłem, że: "Silniczek Micro USM jest tańszą i mniejszą wersją pierścienia USM. Zazwyczaj nie posiadają one opcji jednoczesnego ustawiania ostrości ręcznie. Jedynym wyjątkiem jest obiektyw 50/f1.4, który pomimo, że ma micro USM to jednak posiada FTM. Prawdopodobnie jest to spowodowane wielkością tego obiektywu, po prostu pierścień USM jest zbyt duży (są to domysły użytkowników)"

źródło: http://chall.ifj.edu.pl/~sapinski/pst/silniczki.shtml

PS.II
    "Micro Motor (MM)
    Jest to najmarniejszy silniczek jaki może być w obiektywie EF Canona. Tańszy i gorszy nawet od AFD. Wyposażone są w niego tańsze wersje najtańszych obiektywów, ewentualnie niektóre starsze konstrukcje. Należą tu:
    50/1.8"

Ciekawe czy wersja II także ma ten typ napędu - jest znacznie młodsza w końcu.
    Ostatnio edytowane przez Fostel ; 04-12-2007 o 01:19
    Panasonic Lumix DMC-G7 (14-140 mm) --> Canon

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mnie do zakupu 85/1.8 skłoniło:
    -wykonanie, kawał szkła
    - szybkość - RingUSM, a nie jak w przypadku 50/1.4 Micro USM
    - ostrość - widziałem portrety przy 1.8 i ostrość jest super, przy f/2 i wyżej cudo!
    - bokeh -

Do 50/1.4 USM zraziło mnie chwilowo (bo może kiedyś kupię)

- wysuwany tubus
    - wydaje się być mniej solidnym
    - bokeh
    - szybkość (da się zauważyć różnice w porównaniu do 85/1.8 )
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To ja tylko dopiszę że do 85 1.8 polecam jeszcze pierścień 12mm np Kenko. Bo jej duża odległość ostrzenia nieco może zmartwić amatorów ciasnych ujęć.
    Ale i tego pierścienia (a dokładnie zakresu ostrzenia) trzeba się nauczyć.
    Za to do portretu klasy 'sylwetka' to... 85tką na cropie chyba tylko w plenerze się da .

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Vitez ma racje, co prawda użytkowałem to szkiełko jako pożyczone właśnie w celu przekonania się, które kupić i w plenerze wystarczy zrobić teoretycznie krok do tyłu I już mamy całą sylwetkę Gorzej w pomieszczeniu, gdzie cofając się możemy oprzeć się o ścianę
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków i okolice

Domyślnie

Ja jako użytkownik 85 mogę ja polecić bardzo dobrze szkło i przede wszystkim bardzo szybkie. Podoba mi sie bokeh, jakość zdjęć jest bardzo dobra. Zdjęcia wyglądają tak jakoś inaczej niż na tamronie 28-75/2.8 jakieog mam. Miałem możliwość zrobienia kilku zdjęć 50/1.4 i mam tylko uwagi co do napędu bo niestety nie sporo wolniejszy od 85. Jak Ci juz polecano proponuje 85/1.8 i 50/1.8(dobre tanie szkło powinno Ci wystarczyć jako uzupełninie 85 i tez jest dobre optycznie, jedynie ręczne ostrzenie mało wygodne ).
    C EOS 5D MK II C | EOS 40 D | T 28-75 f/2.8 | C 85 f/1.8 | C 70-200/4.0L | S 30/1.4 |S 50/1.4 | C 10-22 f/3.5-4.5 | C 580EX
    http://magix.digart.pl/

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów