Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 46

Wątek: Canon EF 50 mm f/1.4 USM - do portretu?!

Dopiero zaczyna Awatar Fostel

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dickory dare Zobacz posta
    do portretu całej postaci pewnie lepsza będzie 50-tka
    No i właśnie. Dla mnie portret to także fotografie całych postaci. Czy to argument wystarczający aby skreślić 85 z listy zakupów?
    Panasonic Lumix DMC-G7 (14-140 mm) --> Canon

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fostel Zobacz posta
    No i właśnie. Dla mnie portret to także fotografie całych postaci. Czy to argument wystarczający aby skreślić 85 z listy zakupów?
    ale 85-tką też obejmiesz całą postać, tylko musisz się czasem bardziej nagimnastykować :-) z kolei 50-tką nie zrobisz ciasnego portretu, bo wyjdą deformacje

Uzależniony

Domyślnie

Wlasnie mialem poruszyc pewna kwestie i wlasnie trafia sie okazja. Koncentrujac sie na mnozniku 1.6. Kazdy uzytkownik liczy sobie, ze majac 50-tke dostaje 80-tke. Wiadomym jest, ze ta 50-tka jest nadal 50-tka (jedynie obraz na matrycy, po cieciu krawedzi prze cropa, daje taki rozmiar obrazu jak dla obiektywu 80). A przeciez nadal jest to zdjecie z 50-tki. Dlaczego o tym pisze. Bo jest to w pewien sposob pulapka, szczegolnie dla wczesnych uzytkownikow, ktorzy wlasnie w ten sposob moga podchodzic do kwestii ogniskowej i przelicznika krotnosci.
    Dlatego zanim zdecydujemy sie na zakup szkla portretowego musimy odpowiedziec sobie na pytanie: Jakie portrety chcemy nim wykonywac?
    Ogolnie jest przyjete, ze ogniskowa portretowa to 85-135. Wiadomo, ze mozna robic portet 10 lub 600. No ale trzymajmy sie zakresu 85-135.
    Stosujac 50-tke i portretujac z bliska, powiekszymy np. nos modela. I pytanie czy o to nam chodzi?
    Dlatego: jaki portret taki obiektyw, bez stosowania przeliczenia. To wedlug mnie powinno byc wyjsciem do zakupu obiektywu portretowego.
    Troche sie napisalem. Jak gdzies sie pomylilem to mnie poprawcie.

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

Ja jestem wlaśnie w trakcie kupowania 85 do 400D .... Widziałem już foty z obu obiektywów i jakoś w 85 są bardziej ostre z lepszym bokehem . Myślałem też o 135 2L, ale jednak to była by już przesada... Ja mam w planach 50 ale ze światłem 1.8. Myślę, że to jest rozsądniejszy wydatek bo będą mial dwa obiektywy w tym jedna żyleta w podobnej cenie goszej IMO 50 1.4 .

Początki nałogu Awatar Wini
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArturBonoVox Zobacz posta
    Wlasnie mialem poruszyc pewna kwestie i wlasnie trafia sie okazja...
    Zawsze można spróbować przebrnąć przez ten wątek
    Wini

Uzależniony

Domyślnie

No wlasnie Wini. Dobry link

Dopiero zaczyna Awatar Fostel

Domyślnie

Wini dzięki za linkę, wszystkim Wam dziękuję za rzeczowe i SZYBKIE odpowiedzi.
    Myślę, że zakup 85/1,8 i 50/1,8 rozwiąże wszystkie problemy

ha! z linka wynika jednak ze do cropa pięćdziesiątka

Cytat Zamieszczone przez JK
    Przecież chyba dość dokładnie to opisłem. Jeśli 85-tka dla FF jest szkłem portretowym (tego raczej nikt rozsądny nie neguje), to 50-tka dla DXa również jest szkłem portretowym, bo taki zestaw może dokładnie zastąpić FF i 85mm.
    Ostatnio edytowane przez Fostel ; 29-11-2007 o 23:58
    Panasonic Lumix DMC-G7 (14-140 mm) --> Canon

Początki nałogu Awatar Wini
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fostel Zobacz posta
    ha! z linka wynika jednak ze do cropa pięćdziesiątka
    Raczej z cytatu zaprezentowanego przez Ciebie :smile:
    Wini

Uzależniony

Domyślnie

Napisał JK
    Przecież chyba dość dokładnie to opisłem. Jeśli 85-tka dla FF jest szkłem portretowym (tego raczej nikt rozsądny nie neguje), to 50-tka dla DXa również jest szkłem portretowym, bo taki zestaw może dokładnie zastąpić FF i 85mm.

To wlasnie jest pulapka, o ktorej napisalem. Wielkosc obrazu na matrycy (tylko wielkosc) bedzie jak dla 80. Jednak cala reszta to wciaz obiektyw 50.
    Ostatnio edytowane przez ArturBonoVox ; 30-11-2007 o 00:09

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

wez pod uwage, ze:
    85 ma lepszy bokeh, nie zmienia wielkosci, nie kreci mordka, ma usm full, jest mega szybka oraz ze zejscie ponizej f2 powoduje, ze GO jest mala. bardzo.
    dla mnie wybor jest oczywisty - 85. brakuje mi czasem 50tki, ale ta 50tka niestety ma wady, ktore wciaz powstrzymuja mnie przed kupnem. jedynie do zdjec postaci by sie przydala.
    85 ma jeszcze te zalete, ze jest to cudowny obiektyw do sportu.
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów