Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567
Pokaż wyniki od 61 do 68 z 68

Wątek: jedna L czy 4 stałki

Początki nałogu Awatar Wini
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slouON Zobacz posta
    d) do 5D

OPCJA I
    1. 24-70L
    ----------

OPCJA II
    1. 24/2.8
    2. 35/2
    3. 50/1,4
    4. 85/1,8
    ----------
    Ponieważ miałem krócej lub dłużej wszystkie te obiektywy (z 5D) pozwolę sobie w paru zdaniach wyrazić swoje wrażenia z użytkowania.
    Niewątpliwie pod kątem rozdzielczości stałki 24 i 35wyraźnie lepsze od zooma do f4 (w 35tce f2 nieużywalne). Dalej praktycznie prawie nie ma różnicy. 50 i 85 to troszkę inna bajka.
    24 i 35 wyraźnie inaczej (tzw. plastyka ?) oddają kolory, ich nasycenie i kontrasty w porównaniu z 50, 85 i 24-70.
    24-70 i 85 super działa AF - wyraźnie lepiej niż w pozostałych - tzn. szybciej i precyzyjniej.
    Więcej szczegółów na pewno znajdziesz na forum.
    Wini

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Wg mnie ( z praktyki) do 5d zoom : 24-70/2.8 i stałki : 85/1.8 ( z tych co wybrano ) , ja dorzucam : 35/1.4 i jest ok , choć nie zmieści się w zakładanych opcjach - pozostałe stałki z wariantu II są IMO za słabe optycznie do 5d . Nie można moim zdaniem zastąpić zooma stałkami i odwrotnie , gdyż mają one jak wiadomo inne przeznaczenie.

Mam zestaw jak wyżej i jest bardzo super pod względem optyki .

Można uzupełnić o inne stałki ale wg mnie na początek z powodzeniem wystarczy.

Trzeba mieć jedno i drugie ... jak już wielokrotnie pisano i z resztą słusznie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

[Quote]stalki- 35mm/1,2 oraz 85/1,8 , dwa-trzy korpusy( jesli mamy cos jasnego 50mm i lampy do tego. [Quote]

Ta stałka 35/1,2 to oczywiscie literówka?Chyba wątek zjechal na śluby,a miałem wrażenie że chodzi o amatorski zestaw ogólny [o ile tak to mozna nazwać]?Bo to ma pewne znaczenie dla doboru szkiel.Pozdrowienia.

Domyślnie

[QUOTE=janmar;398075][Quote]stalki- 35mm/1,2 oraz 85/1,8 , dwa-trzy korpusy( jesli mamy cos jasnego 50mm i lampy do tego.

Ta stałka 35/1,2 to oczywiscie literówka?Chyba wątek zjechal na śluby,a miałem wrażenie że chodzi o amatorski zestaw ogólny [o ile tak to mozna nazwać]?Bo to ma pewne znaczenie dla doboru szkiel.Pozdrowienia.
    tak, chodziło o "amatorski zestaw ogólny"

ale o ślubach z miła chęcią poczytałem

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

[QUOTE=slouON;398115][QUOTE=janmar;398075]
    stalki- 35mm/1,2 oraz 85/1,8 , dwa-trzy korpusy( jesli mamy cos jasnego 50mm i lampy do tego.

tak, chodziło o "amatorski zestaw ogólny"

ale o ślubach z miła chęcią poczytałem
    Jasne, ja też. Gdybyż jeszcze nasi koledzy, fotografowie ślubni, częściej pamiętali że istnieją amatorzy....Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 04-12-2007 o 10:54

Domyślnie

[QUOTE=janmar;398117][QUOTE=slouON;398115]
    Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta

Jasne, ja też. Gdybyż jeszcze nasi koledzy, fotografowie ślubni, częściej pamiętali że istnieją amatorzy....Pozdrawiam

ja na ślub to do kolegi jako amator zapasik wybrać sie mogę i zrobić mu parę fotek, ale to tak dla sportu i symaptii

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    ...Nie można moim zdaniem zastąpić zooma stałkami i odwrotnie , gdyż mają one jak wiadomo inne przeznaczenie.
    ..

A te .... no zdjecia .... nie chodzi o to żeby zdjecia robić ?

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Dobrze wiesz ze nie o to

Yyy tak dochodze do wniosku ze jednak ten zoom jest lepszym wyjsciem, jaki pozytek z tych stalek skoro one maja uzywalne swiatlo minimalnie lepsze niz zoom zadowalajacy od pelnej dziury(bo na to wychodzi)? Wyjatek to jedynie 85ka ale ta mozna dokupic do zooma i bedzie swietny zestaw.

Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567

Uprawnienia umieszczania postów