Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 68

Wątek: jedna L czy 4 stałki

Początki nałogu
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adam Kasprzak Zobacz posta
    Ponieważ połączenie 5tki i dobrego, stałoogniskowego szkła canona (czyt. 1,2 85 lub 50) daje najlepsze dostępne efekty. Na zdjęciach ślubnych powinno się ukazywać klimat, a nie walić lampą po oczach. Oczywiście są sytuacje, kiedy lampa jest nawet wskazana - np. zabawa weselna (dłuższy czas + lampa), lekkie doświetlenie lampą...

Przejrzyj sobie (jeszcze raz) zdjęcia z tandemu (5D + 85L)
    np. na flickru: http://www.flickr.com/search/?s=int&...+5D+85L&m=text

każdy jest trochę artystą
    pięknie, ale ja mówie o reportażu ślubnym, myślę, że focenie wszystkiego jak popadnie na 1.2 to nienajlepszy pomysł ...
    W pewnej galerii ze ślubu pewien piątkowiec chciał za wszelką cenę zrobić przysięgę w ciasnym domu 85 na pełnej dziurze.. efekt był taki, że niebardzo można było się domyslić kogo jest dany policzek albo ręka... no ale jaki BOKEH! tylko powiedz to klientom...
    Zapewne ten fotograf nie chciał się splamić tfu! zoomem 16-35 i nie miał szerokiego kąta albo nie miał czasu żeby sobie stałke zmienić na swoim jedynym body

p.s. -powiedz tym wszystkim panom z serii " master of wedding... " żeby nie walili w beret i powyłączali lampy Przecież zacienione oczy i kontrasty na policzkach można poprawić w photoshopie więc po co psuć nastrój lampą ?
    Ostatnio edytowane przez MateuszZ. ; 02-12-2007 o 15:04

Dopiero zaczyna

Domyślnie

[quote=MateuszZ.;397381] albo nie miał czasu żeby sobie stałke zmienić na swoim jedynym body [quote]

o tak. trzeba mieć tupet, żeby iść na ślub z jednym body. przychodzi taki cham z jednym aparatem na impreze, a potem daj mu 1ooo złotych za zdjęcia (z jednego body!)
    Pozdrawiam
    Slick

Początki nałogu
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

[QUOTE=slick;397387][quote=MateuszZ.;397381] albo nie miał czasu żeby sobie stałke zmienić na swoim jedynym body

o tak. trzeba mieć tupet, żeby iść na ślub z jednym body. przychodzi taki cham z jednym aparatem na impreze, a potem daj mu 1ooo złotych za zdjęcia (z jednego body!)

Jak się ma jedno body to się zakłada zooma do dynamicznych scen (lub przemieszczając do innej lokacji) a nie zdaje na ślepy los, że sie wyrobisz w pomieszczeniu z 50tką, którą przypadkowo masz na body akurat.

Klient brak wypasistego bokehu myślę że Ci wybaczy, sknoconych kadrów raczej nie..
    Ostatnio edytowane przez MateuszZ. ; 02-12-2007 o 15:31

Początki nałogu
    Miasto
    Racibórz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MateuszZ. Zobacz posta
    Ja na swoim ślubie chcę mieć choć jedną fotkę, na której moja głowa i głowa mojej wybranki jest ostra, a nie na jednej focie moje lewe oko, na innej jej prawe,inne foty nietrafione w papierową ostrość, itp ale może jakiś mało artystyczny jestem..

Pamiętajcie! - zdjęcia ślubne to reportaż, a nie materiał do wątku o BOKEHU swojego nowego szkła
    Mateusz swiete slowa! niestety na tym forum czy ogolnie jest trend do walenia wszystkiego na pelnej dziurze i tak byle bubel robi sie dzielem sztuki bo ma ladny bokeh :-) dochodzi do tego ze dobre zdjecie jest spisane na straty bo ma za malo rozmazane tlo...

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

ja bym brał zoom... ale też zalezy do czego... do artu może i stałki ale te cztery nie są jakoś specjalnie ach i och i do 30-45 cm w odbitce oglądanej z metra nie zobaczysz różnicy..... ja mam 24-70 i bardzo sobie chwalę
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Tak, - ja mam już RSI (zespół cieśni nadgarstka) i po prostu za długie machanie ciężkim sprzętem sprawia że to po prostu jest bolesne - spróbuj pomachać przez cały dzień 3-4 kg "hantlem" - co chwila przykładając do oka i wykonując tym podobne ruchy a zobaczysz czy to takie bezbolesne..
    W sumie o takich urazach slyszalem wlasnie glownie u kolegow informatykow:P. No ale faktycznie, daje to do myslenia i chyba zaczne myslec o jakis cwiczeniach by takowych sie nie nabawic

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zanussi Zobacz posta
    ja bym brał zoom... ale też zalezy do czego... do artu może i stałki ale te cztery nie są jakoś specjalnie ach i och i do 30-45 cm w odbitce oglądanej z metra nie zobaczysz różnicy..... ja mam 24-70 i bardzo sobie chwalę
    dzięki dawno nikt tu na temat nie napisał

ale sie sporo nt ślubów nauczyłem, może kieydś zmienie profesję i... dzięki za link do artykułu a foceniu z lampa!

ps w tej chwili na 95% zdecydowałem się na zoom ... 24-70 lub ... 24-105 IS+f4, a stałki mam zamiar w ratach dokupować ...

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MateuszZ. Zobacz posta
    znalazłem go gdzieś na C-B zalanym dyskusją o nikonie i cegłach

p.s. Czy nie zauważyliście, że odkąd weszło 5tka, nastąpiła mania robienia wszystkiego na pełnej dziurze? (nawet jak koncepcyjnie i kompozycyjnie to czasami kompletnie niepasuje)
    To tak, jakby nadużywać skrzywionych, pseudodynamicznych kadrów (kochany środek wyrazu początkujących wedding-shooterów), albo rozmywać gausowsko kopie warstwy

Ja na swoim ślubie chcę mieć choć jedną fotkę, na której moja głowa i głowa mojej wybranki jest ostra, a nie na jednej focie moje lewe oko, na innej jej prawe,inne foty nietrafione w papierową ostrość, itp ale może jakiś mało artystyczny jestem..

Pamiętajcie! - zdjęcia ślubne to reportaż, a nie materiał do wątku o BOKEHU swojego nowego szkła

Strasznie Cie polubilem! Nareszcie cos madrego po tych fochach artystowskich. Ile sie tej breji naogladam, niekontrastowej z cieniami jak wory po kartoflach. Aaaaleeee za to bez lampy. Na forum tak pisali, ze trzeba.
    Czesc.Ch.

P.s. praca z blyskiem nie jest latwa dla wielu "roczniakow", wiec dlatego tak uparcie trzymaja sie wersji f.1,2 i bokeh i heja co popadnie. Najlepiej jakies pierdulki, zasmarkane bachory, psy koty, blotniki limuzyn, bukieciki, torciki, ozdobne krzeselka i caly ten plastikowy, tani weselny chlam. To niby te weselne emocje. Do tego garsc wyglupow- gole nogi w piasku, cos z ulicy w koslawym kadrze i mamy reportaz weselny.
    Na dodatek braki warsztatowe sa wtedy niewidoczne a koszmarne przepalu uchodza za artyzm. Takie fotoperformans.
    P.p.s. jestem zwolennikiem dobrego jasnego zmiennoogniskowca (typu 24-70/2,8) + dwie jasne stalki- 35mm/1,2 oraz 85/1,8 , dwa-trzy korpusy( jesli mamy cos jasnego 50mm i lampy do tego. Stealth reporter 650. Monopod/ statyw.
    Zaczac miozna od zmiennoogniskowca. Rownie dobrze od 50mm/1,2. Skoro ma to byc dla przyjemnosci.
    Ostatnio edytowane przez chomsky ; 02-12-2007 o 23:10
    Analog ma "dusze".

Początki nałogu
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adam Kasprzak Zobacz posta
    Ponieważ połączenie 5tki i dobrego, stałoogniskowego szkła canona (czyt. 1,2 85 lub 50) daje najlepsze dostępne efekty. Na zdjęciach ślubnych powinno się ukazywać klimat, a nie walić lampą po oczach. Oczywiście są sytuacje, kiedy lampa jest nawet wskazana - np. zabawa weselna (dłuższy czas + lampa), lekkie doświetlenie lampą...

Przejrzyj sobie (jeszcze raz) zdjęcia z tandemu (5D + 85L)
    np. na flickru: http://www.flickr.com/search/?s=int&...+5D+85L&m=text

każdy jest trochę artystą
    to są te zdjęcia, które mają mnie przekonać, że ważniejsza jest ilośc bokehu od kompozycji lub tematu zdjęcia?

pierwsze lepsze z twojego linka

http://www.flickr.com/photos/ryanflynnphoto/1383910569/

dzieło sztuki ślubnej !! widać, że koleś ma 40letnie doświadczenie. Ale i tak ma za ciemny obiektyw, bo mu się ten kabel na zdjęciu nierozmył a nieciekawie wygląda.

i tak razy 2000 wyselekcjonowane z 5000 zdjęć, skasować klienta 800~1000 zł(album included) za skakanie jak małpa przez 12 godzin i ślęczenie po nocach przy obróbce i oto mamy obraz przeciętnego Kowalskiego Pana fotografa ślubnego
    Ostatnio edytowane przez MateuszZ. ; 03-12-2007 o 09:42

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Sorry chlopaki ale zaczynacie wpadac w ton ala Rydzyk. Kazdy klient przed podpisaniem umowy oglada portfolio i decyduje co mu sie podoba a co nie

A ze "specjalistow" ktorych cala wiedza ograniczyla sie do instrukcji d70s jest co nie miara to nic nie poradzicie, tak bylo i tak bedzie

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów