Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 68

Wątek: jedna L czy 4 stałki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    i to jest również podstawowe pytanie do autora wątku?

Bo jeśli do pracy zawodowej to pojawia się kolejne pytanie: do studia czy w teren?
    bo IMHO w studiu to preferowane będą stałki, natomiast w terenie zapewne zoom (ale to tylko opinia amatora :-))

Natomiast jeśli chodzi o fotografowanie dla przyjemności, to proponuję takie rozwiązanie:
    - stałki 28/1,8 ; 50/1,4 ; 85/1,8 (lub 100/2)
    - zoom 24-85/3,5-4,5 (lub Tamron 28-75/2,8 )

Za te ca. 4000zł mamy w tej wersji wszystko: "nieoprocentowane raty", jakość i światło w stałkach, a do tego uniwersalny, lekki zoom na spacer (który to zoom spokojnie dla amatora daje radę, nie waży kilograma i ludzi nie straszy :-))
    wcześniej wspominałem że mało czasu mam, bo praca zawodowa związana z czymś ZUPEŁNIE innym niestety.
    amatorsko, dla zabawy, frajdy, przyjemności, zadowolenia i kupy innych fajnych stanów

robie fotki w plenerze oraz w domowym ministudio, mam duzą ścianę :-D

no własnie bo jeśli planuje kupować zoom a póżniej stałki w ratach nieoprocentowanych dokupować to w sumie 24-105L nawet by był rozsądniejszy, ze względu na zakres, ISa, oraz mniejszą cenę, a wg tego co wyszukałem to forum jest podzielone i spora cześć neguje lepszość 24-70L, winiety nie ma bo ma 25mm a nie 24mm na szerokim końcu, nie ma ISa, i można kupkę trafić z ostrością (choć ja bym z body kupował więc kazał bym sprawdzić) za to ma 2,8 i fajną małą GO do portretów na szybko.

dzięki

kaminski
    Guest

Domyślnie

Ja stoje przed podobnym wyborem lecz chciałbym skierować moje pytanie do osób które fotografują śluby/wesela: czy nadążają z wymianą stałek podczas ceremonii oraz zabawy weselnej? Jakość zdjęc przy stałkach zwłaszcza w kościele będzie napewno lepsza ale czy nie ma ryzyka że można nieuchwycić jakiegoś konkretnego momentu bo akurat ogniskowa nie ta? Jeszcze jedno: czy ktoś używa zooma 24-70L w zazwyczaj ciemnych kościołach bez lampy oczywiscie na wysokich ISO z canonem 5D, jeśli tak to co z tego wychodzi?

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kaminski Zobacz posta
    Ja stoje przed podobnym wyborem lecz chciałbym skierować moje pytanie do osób które fotografują śluby/wesela: czy nadążają z wymianą stałek podczas ceremonii oraz zabawy weselnej? Jakość zdjęc przy stałkach zwłaszcza w kościele będzie napewno lepsza ale czy nie ma ryzyka że można nieuchwycić jakiegoś konkretnego momentu bo akurat ogniskowa nie ta?
    osoby fotografujące sluby stałkami używają CONAJMNIEJ dwóch korpusów.
    Na jednym lekko szeroki (35mm @ FF), na drugim portretówka (85/100/135mm), a często trzecie body w zapasie.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Początki nałogu Awatar Arche121
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    osoby fotografujące sluby stałkami używają CONAJMNIEJ dwóch korpusów.
    Na jednym lekko szeroki (35mm @ FF), na drugim portretówka (85/100/135mm), a często trzecie body w zapasie.
    ja ostatnio fociłem slub jednym body FF,uzywałem na zmiane 35/1.4,85/1.8 i w najwazniejszych chwilach zooma 24-70/2.8 -jakos dałem rade na jednym body.Jak sobie rozplanujesz prace i znasz scenariusz to imho 1 body starczy.
    Oczywiscie w zapasie powinno byc 2 body jak pierwsze sie zepsuje...

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arche121 Zobacz posta
    ja ostatnio fociłem slub jednym body FF,uzywałem na zmiane 35/1.4,85/1.8 i w najwazniejszych chwilach zooma 24-70/2.8 -jakos dałem rade na jednym body.
    ale jednak nie obyło się bez zooma :-)

Jak sobie rozplanujesz prace i znasz scenariusz to imho 1 body starczy.
    scenariusz mozesz znać, ale improwizacji nie przewidzisz ;-)

ale czy warto żonglować obiektywami i trzymać drugie body w torbie?
    toż prościej go użyć...
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

ale czy warto żonglować obiektywami i trzymać drugie body w torbie?
    toż prościej go użyć...[/QUOTE]

kiedys pracowałem na 2 body-wole jednak żąglerke słoikami...:-)

kaminski
    Guest

Domyślnie

ja ostatnio fociłem slub jednym body FF,uzywałem na zmiane 35/1.4,85/1.8 i w najwazniejszych chwilach zooma 24-70/2.8 -jakos dałem rade na jednym body.Jak sobie rozplanujesz prace i znasz scenariusz to imho 1 body starczy.
    No właśnie, o to mi chodzi. Są takie momenty że nie jest się w stanie posłużyć stałką w kościele z jednym body i wychodzi to dokładnie jak piszesz 35 i 85 do ujęć gdy nie ma "akcji" a zoom w momencie akcji będzie niezastąpiony. A jak z tymi ciemnościami kościelnymi przy zoomie f2.8 bez lampy? Wyrabia się?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Wybór dla mnie prosty - oczywiście, że jasny zoom. Nie ma to jak mobilność z workiem obiektywów na plecach.

Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kaminski Zobacz posta
    No właśnie, o to mi chodzi. Są takie momenty że nie jest się w stanie posłużyć stałką w kościele z jednym body i wychodzi to dokładnie jak piszesz 35 i 85 do ujęć gdy nie ma "akcji" a zoom w momencie akcji będzie niezastąpiony. A jak z tymi ciemnościami kościelnymi przy zoomie f2.8 bez lampy? Wyrabia się?
    zalezy od kościoła,jak jest ciemno to dla bezpieczenstwa mam nałożoną lampe580 i lekko dopalam.
    Przy jasnych kosciołach zoom 24-70/2.8 i iso 1600 spokojnie wyrabia...

Początki nałogu Awatar don
    Miasto
    Kraków

Smile

Cytat Zamieszczone przez kucza21 Zobacz posta
    Coś mi tu zajeźdza onanizmem ...

jakim onanizmem ? bez przesady. kolega chce sie spytac na co lepiej kase wydac a nie onanizm. duzo ludzi nie ma czasu na fotografie ale jak juz jest tych pare chwil to mozna takie fotki pstrynac ze glowa puchnie. nie trzeba lazic dzien i noc z aparatem zeby focic heh
    Moja CaroLina

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów