MateuszZ -dzieki za linka
znalazłem go gdzieś na C-B zalanym dyskusją o nikonie i cegłach
p.s. Czy nie zauważyliście, że odkąd weszło 5tka, nastąpiła mania robienia wszystkiego na pełnej dziurze? (nawet jak koncepcyjnie i kompozycyjnie to czasami kompletnie niepasuje)
To tak, jakby nadużywać skrzywionych, pseudodynamicznych kadrów (kochany środek wyrazu początkujących wedding-shooterów), albo rozmywać gausowsko kopie warstwy
Ja na swoim ślubie chcę mieć choć jedną fotkę, na której moja głowa i głowa mojej wybranki jest ostra, a nie na jednej focie moje lewe oko, na innej jej prawe,inne foty nietrafione w papierową ostrość, itp ale może jakiś mało artystyczny jestem..
Pamiętajcie! - zdjęcia ślubne to reportaż, a nie materiał do wątku o BOKEHU swojego nowego szkła![]()
Ostatnio edytowane przez MateuszZ. ; 02-12-2007 o 14:42
Strasznie Cie polubilem! Nareszcie cos madrego po tych fochach artystowskich. Ile sie tej breji naogladam, niekontrastowej z cieniami jak wory po kartoflach. Aaaaleeee za to bez lampy. Na forum tak pisali, ze trzeba.
Czesc.Ch.
P.s. praca z blyskiem nie jest latwa dla wielu "roczniakow", wiec dlatego tak uparcie trzymaja sie wersji f.1,2 i bokeh i heja co popadnie. Najlepiej jakies pierdulki, zasmarkane bachory, psy koty, blotniki limuzyn, bukieciki, torciki, ozdobne krzeselka i caly ten plastikowy, tani weselny chlam. To niby te weselne emocje. Do tego garsc wyglupow- gole nogi w piasku, cos z ulicy w koslawym kadrze i mamy reportaz weselny.
Na dodatek braki warsztatowe sa wtedy niewidoczne a koszmarne przepalu uchodza za artyzm. Takie fotoperformans.
P.p.s. jestem zwolennikiem dobrego jasnego zmiennoogniskowca (typu 24-70/2,8) + dwie jasne stalki- 35mm/1,2 oraz 85/1,8 , dwa-trzy korpusy( jesli mamy cos jasnego 50mm i lampy do tego. Stealth reporter 650. Monopod/ statyw.
Zaczac miozna od zmiennoogniskowca. Rownie dobrze od 50mm/1,2. Skoro ma to byc dla przyjemnosci.
Ostatnio edytowane przez chomsky ; 02-12-2007 o 23:10
Analog ma "dusze".
[Quote]stalki- 35mm/1,2 oraz 85/1,8 , dwa-trzy korpusy( jesli mamy cos jasnego 50mm i lampy do tego. [Quote]
Ta stałka 35/1,2 to oczywiscie literówka?Chyba wątek zjechal na śluby,a miałem wrażenie że chodzi o amatorski zestaw ogólny [o ile tak to mozna nazwać]?Bo to ma pewne znaczenie dla doboru szkiel.Pozdrowienia.![]()
[QUOTE=janmar;398075][Quote]stalki- 35mm/1,2 oraz 85/1,8 , dwa-trzy korpusy( jesli mamy cos jasnego 50mm i lampy do tego.tak, chodziło o "amatorski zestaw ogólny"
Ta stałka 35/1,2 to oczywiscie literówka?Chyba wątek zjechal na śluby,a miałem wrażenie że chodzi o amatorski zestaw ogólny [o ile tak to mozna nazwać]?Bo to ma pewne znaczenie dla doboru szkiel.Pozdrowienia.![]()
ale o ślubach z miła chęcią poczytałem![]()
[QUOTE=slouON;398115][QUOTE=janmar;398075]Jasne, ja też.stalki- 35mm/1,2 oraz 85/1,8 , dwa-trzy korpusy( jesli mamy cos jasnego 50mm i lampy do tego.
tak, chodziło o "amatorski zestaw ogólny"
ale o ślubach z miła chęcią poczytałem![]()
Gdybyż jeszcze nasi koledzy, fotografowie ślubni, częściej pamiętali że istnieją amatorzy....Pozdrawiam
![]()
Ostatnio edytowane przez janmar ; 04-12-2007 o 10:54