Pokaż wyniki od 1 do 10 z 68

Wątek: jedna L czy 4 stałki

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar Arche121
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

MateuszZ -dzieki za linka

Początki nałogu
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arche121 Zobacz posta
    MateuszZ -dzieki za linka
    znalazłem go gdzieś na C-B zalanym dyskusją o nikonie i cegłach

p.s. Czy nie zauważyliście, że odkąd weszło 5tka, nastąpiła mania robienia wszystkiego na pełnej dziurze? (nawet jak koncepcyjnie i kompozycyjnie to czasami kompletnie niepasuje)
    To tak, jakby nadużywać skrzywionych, pseudodynamicznych kadrów (kochany środek wyrazu początkujących wedding-shooterów), albo rozmywać gausowsko kopie warstwy

Ja na swoim ślubie chcę mieć choć jedną fotkę, na której moja głowa i głowa mojej wybranki jest ostra, a nie na jednej focie moje lewe oko, na innej jej prawe,inne foty nietrafione w papierową ostrość, itp ale może jakiś mało artystyczny jestem..

Pamiętajcie! - zdjęcia ślubne to reportaż, a nie materiał do wątku o BOKEHU swojego nowego szkła
    Ostatnio edytowane przez MateuszZ. ; 02-12-2007 o 14:42

Początki nałogu
    Miasto
    Racibórz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MateuszZ. Zobacz posta
    Ja na swoim ślubie chcę mieć choć jedną fotkę, na której moja głowa i głowa mojej wybranki jest ostra, a nie na jednej focie moje lewe oko, na innej jej prawe,inne foty nietrafione w papierową ostrość, itp ale może jakiś mało artystyczny jestem..

Pamiętajcie! - zdjęcia ślubne to reportaż, a nie materiał do wątku o BOKEHU swojego nowego szkła
    Mateusz swiete slowa! niestety na tym forum czy ogolnie jest trend do walenia wszystkiego na pelnej dziurze i tak byle bubel robi sie dzielem sztuki bo ma ladny bokeh :-) dochodzi do tego ze dobre zdjecie jest spisane na straty bo ma za malo rozmazane tlo...

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MateuszZ. Zobacz posta
    znalazłem go gdzieś na C-B zalanym dyskusją o nikonie i cegłach

p.s. Czy nie zauważyliście, że odkąd weszło 5tka, nastąpiła mania robienia wszystkiego na pełnej dziurze? (nawet jak koncepcyjnie i kompozycyjnie to czasami kompletnie niepasuje)
    To tak, jakby nadużywać skrzywionych, pseudodynamicznych kadrów (kochany środek wyrazu początkujących wedding-shooterów), albo rozmywać gausowsko kopie warstwy

Strasznie Cie polubilem! Nareszcie cos madrego po tych fochach artystowskich. Ile sie tej breji naogladam, niekontrastowej z cieniami jak wory po kartoflach. Aaaaleeee za to bez lampy. Na forum tak pisali, ze trzeba.
    Czesc.Ch.

P.s. praca z blyskiem nie jest latwa dla wielu "roczniakow", wiec dlatego tak uparcie trzymaja sie wersji f.1,2 i bokeh i heja co popadnie. Najlepiej jakies pierdulki, zasmarkane bachory, psy koty, blotniki limuzyn, bukieciki, torciki, ozdobne krzeselka i caly ten plastikowy, tani weselny chlam. To niby te weselne emocje. Do tego garsc wyglupow- gole nogi w piasku, cos z ulicy w koslawym kadrze i mamy reportaz weselny.
    Na dodatek braki warsztatowe sa wtedy niewidoczne a koszmarne przepalu uchodza za artyzm. Takie fotoperformans.
    P.p.s. jestem zwolennikiem dobrego jasnego zmiennoogniskowca (typu 24-70/2,8) + dwie jasne stalki- 35mm/1,2 oraz 85/1,8 , dwa-trzy korpusy( jesli mamy cos jasnego 50mm i lampy do tego. Stealth reporter 650. Monopod/ statyw.
    Zaczac miozna od zmiennoogniskowca. Rownie dobrze od 50mm/1,2. Skoro ma to byc dla przyjemnosci.
    Ostatnio edytowane przez chomsky ; 02-12-2007 o 23:10
    Analog ma "dusze".

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

[Quote]stalki- 35mm/1,2 oraz 85/1,8 , dwa-trzy korpusy( jesli mamy cos jasnego 50mm i lampy do tego. [Quote]

Ta stałka 35/1,2 to oczywiscie literówka?Chyba wątek zjechal na śluby,a miałem wrażenie że chodzi o amatorski zestaw ogólny [o ile tak to mozna nazwać]?Bo to ma pewne znaczenie dla doboru szkiel.Pozdrowienia.

Domyślnie

[QUOTE=janmar;398075][Quote]stalki- 35mm/1,2 oraz 85/1,8 , dwa-trzy korpusy( jesli mamy cos jasnego 50mm i lampy do tego.

Ta stałka 35/1,2 to oczywiscie literówka?Chyba wątek zjechal na śluby,a miałem wrażenie że chodzi o amatorski zestaw ogólny [o ile tak to mozna nazwać]?Bo to ma pewne znaczenie dla doboru szkiel.Pozdrowienia.
    tak, chodziło o "amatorski zestaw ogólny"

ale o ślubach z miła chęcią poczytałem

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

[QUOTE=slouON;398115][QUOTE=janmar;398075]
    stalki- 35mm/1,2 oraz 85/1,8 , dwa-trzy korpusy( jesli mamy cos jasnego 50mm i lampy do tego.

tak, chodziło o "amatorski zestaw ogólny"

ale o ślubach z miła chęcią poczytałem
    Jasne, ja też. Gdybyż jeszcze nasi koledzy, fotografowie ślubni, częściej pamiętali że istnieją amatorzy....Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 04-12-2007 o 10:54

Domyślnie

[QUOTE=janmar;398117][QUOTE=slouON;398115]
    Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta

Jasne, ja też. Gdybyż jeszcze nasi koledzy, fotografowie ślubni, częściej pamiętali że istnieją amatorzy....Pozdrawiam

ja na ślub to do kolegi jako amator zapasik wybrać sie mogę i zrobić mu parę fotek, ale to tak dla sportu i symaptii

Uprawnienia umieszczania postów