Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 68

Wątek: jedna L czy 4 stałki

Domyślnie jedna L czy 4 stałki

hej!

ogólnie, mam zamiar kupic 24-70L... troche sie naczytałem, odrzuciłem 24-105L na razie, IS fajny jest, mam chwale sobie ... ale jasność wole teraz.

ale wpadlem na szatański pomysł ...

porównać 24-70 z ... 4 stałkami ... cena 3700 to za to kupie

Dane:
    a) BUDŻET 4000zł
    b) niekoniecznie wygodnictwo (znaczy nie musi to być zoom)
    c) jakość i jasność w miarę
    d) do 5D

OPCJA I
    1. 24-70L
    ----------
    Suma=3700 (-cashback 540zł)

OPCJA II
    1. 24/2.8
    2. 35/2
    3. 50/1,4
    4. 85/1,8
    ----------
    Suma=4150 (używki, nówki)

cenowo wypada lepiej 24-70L ale ... kupując stałki mam 4 raty nieoprocentowane wiec mogę w ciągu miesiąca kupic (2 wypłaty )

Plany:
    - pewnie zooma kupie, fajna rzecz czasami. teraz kupuje 5D więc mam na co kasę wydawać
    - z czasem:70-200/4IS i 135/2

Pytanie:
    Jakość - co wybrać?

Dzięki

Początki nałogu Awatar Saurus
    Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

Ja bym wybrał 24-70, mam Tamrona 28-75 i mimo cropa w zasadzie nie zdejmuję go z body a jak chcę go podpiąć do analoga to też jest jak znalazł - a ty właśnie 5D planujesz więc na "zawężenie" na szerokim końcu nie będziesz narzekał bo 24mm to już bardzo szeroko Po prostu użyteczność tego zakresu jest ogromna, a światło 2.8 też bardzo dobre, może nie aż tak jasno jak stałki ale coś za coś. Ciągłe zmiany obiektywów nie są zbyt wygodne, a sądząc po opiniach na forum z 24-70/2.8L dostaniesz świetną jakość obrazu, wykonania i AF
    Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
    "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Jak chcesz jakość - stałki.. jak wygodę i uniwersalność - zoom..
    Kwestia co kto lubi.. ja jako wychowany na zenicie i smienie lubię robić stałkami - wymuszają myślenie i kreatywność.. zoom to wygoda - 24-105 używam tam gdzie zależy mi na szybkości kadrowania, ale coraz częściej jak tylko mam czas to robię stałkami... Jakość nie ma porównania, nie mówiąc o GO czy bokehu .. na FF to bajka
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Domyślnie

opcja nr 2

constans L
    Guest

Domyślnie

Szkiełko 24/2,8 odradzam.Słabiutki ma kontrast.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

zdecydowanie opcja nr 2

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

opcja 1

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A co fotografujesz?
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Jak chcesz jakość - stałki.. jak wygodę i uniwersalność - zoom..
    No chyba mocne uogolnienie
    Mam m.in. 35L i 24-70L. Tam gdzie wazne jest swiatlo zastane i trzeba zejsc z przeslonami - 35L wymiata a 24-70L moze sie schowac. Jednak kadry na dworze, przy normalnej pogodzie z przeslonami miedzy f/4 a f/8, to nie ma praktycznie zadnej roznicy.
    Nawet na koncertach jak sie wkreci telewizja i dobrze oswietli i mozna przy f/4 smigac, to zoom nie ustepuje wiele stalce.
    Dlatego chyba trzeba sobie odpowiedziec co sie chce fotografowac a nie: stalka - jakosc a zoom beeee :-?
    Ostatnio edytowane przez Pikczer ; 29-11-2007 o 23:47

Domyślnie

dzięki!

najbardziej lubie ludzi, portreciki, ale wiadomo, praca zawodowa, mało czasu więc nie zawsze ma się co się chce...

ogólnie brał bym właśnie stałki ... ale jak Pikczer napisał zoomy są przydatne, wiem bo używam takich teraz i wiem że na open space'ach, w miejskich parkach, ulicy sa wygodne i szybkie w użyciu.

fakt ze w takim wypadku jesli uznaje ze zooooomy mogą być to zamiast 24-70L może lepszym sie okazać 24-105L ... IS z praktyki wiem że daje trochę, zakres na FF fajniejszy niż 24-70...
    24-105 ma za to maleńki cashback ale jest też tańsze ... dodatkowe 500zł w kieszenie

stałki kupić i tak kupie, 1000zł każda, co 1-2 wypłaty a przy braku wydatków innych mogę jakąś fajną używkę wypatrzeć (używki nie przeszkadzają mi, nowe też lubię ) ale jak kupie body + szkło/a za 4tysie to od razu na inne rzeczy pozwolić sobie nie będę mógł (zapaść finansowa )

w 24-70L najbardziej kusi cashback ... 540zł czyli wychodzi około 3100zł za to szkło nowe. prawie jak w usa

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów