Cytat Zamieszczone przez slouON Zobacz posta
wcześniej wspominałem że mało czasu mam, bo praca zawodowa związana z czymś ZUPEŁNIE innym niestety.
amatorsko, dla zabawy, frajdy, przyjemności, zadowolenia i kupy innych fajnych stanów

robie fotki w plenerze oraz w domowym ministudio, mam duzą ścianę :-D

no własnie bo jeśli planuje kupować zoom a póżniej stałki w ratach nieoprocentowanych dokupować to w sumie 24-105L nawet by był rozsądniejszy, ze względu na zakres, ISa, oraz mniejszą cenę, a wg tego co wyszukałem to forum jest podzielone i spora cześć neguje lepszość 24-70L, winiety nie ma bo ma 25mm a nie 24mm na szerokim końcu, nie ma ISa, i można kupkę trafić z ostrością (choć ja bym z body kupował więc kazał bym sprawdzić) za to ma 2,8 i fajną małą GO do portretów na szybko.

dzięki
Jeśli kolega potrzebuje do fotografii "ogólnej" i potretów to ja bym proponował 24-70 f/2.8 i 85 f/1.8 (chyba sam taki zestaw zakupie ) bo przecież jeśli chodzi o zdjecia pejzarzy/przyrody itp to robi się je najczęsciej na f/8 lub wyżej a tu już chyba nie ma takiej różnicy w jakości pomiędzy stałką a zoomem 24-70L - a do portretów stałka 85mm lub więcej jest raczej niezastąpiona. Co do 24-105L też się nad nim zastanawiałem bo jest fajny lekki ma dłuższy koniec i IS ale nie ma światła 2.8