Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 68

Wątek: jedna L czy 4 stałki

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Niekiedy mam wrazenie ze to forum dla informatykow z wieloletnim doswiadczeniem albo cos w ten desen. Przeciez sredniej wielkosci zakupy pierwszej lepszej gospodyni domowej waza kilkukrotnie wiecej niz jednokilogramowy obiektyw. To naprawde dla was ogromny problemu utrzymac przez caly dzien aparat ktory w porywach wazy 5kg czy poprostu to jest taki forumowy mit ktory powtarzaja internetowi gawedziarze?

Co do tematu:
    jesli stalki to 2 body i innego wyjscia nie ma, sam sie o tym niemile przekonalem(cale szczescie ze nie na zleceniu).

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    To naprawde dla was ogromny problemu utrzymac przez caly dzien aparat ktory w porywach wazy 5kg czy poprostu to jest taki forumowy mit ktory powtarzaja internetowi gawedziarze?
    Tak, - ja mam już RSI (zespół cieśni nadgarstka) i po prostu za długie machanie ciężkim sprzętem sprawia że to po prostu jest bolesne - spróbuj pomachać przez cały dzień 3-4 kg "hantlem" - co chwila przykładając do oka i wykonując tym podobne ruchy a zobaczysz czy to takie bezbolesne..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Początki nałogu
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Tak, - ja mam już RSI (zespół cieśni nadgarstka) i po prostu za długie machanie ciężkim sprzętem sprawia że to po prostu jest bolesne - spróbuj pomachać przez cały dzień 3-4 kg "hantlem" - co chwila przykładając do oka i wykonując tym podobne ruchy a zobaczysz czy to takie bezbolesne..
    Ja pamiętam, jak niemiałem gripa jeszcze, to po kilku ślubach z trudem utrzymywałem aparat przy oku. Przez następne kilka dni w tyg. po zleceniu miałem ostry ból nadgarstka. Potwierdzam, można nieźle nadwyrężyć rękę dźwigając aparat...
    Ostatnio edytowane przez MateuszZ. ; 02-12-2007 o 00:49

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MateuszZ. Zobacz posta
    Ja pamiętam, jak niemiałem gripa jeszcze, to po kilku ślubach strudem utrzymywałem aparat przy oku. Przez następne kilka dni w tyg. po zleceniu miałem ostry ból nadgarstka. Potwierdzam, można nieźle nadwyrężyć rękę dźwigając aparat...
    Sorry za OT ale co to jest ten "strud"
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Początki nałogu
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Sorry za OT ale co to jest ten "strud"
    to jest taki rodzaj monopodu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kaminski Zobacz posta
    Jeszcze jedno: czy ktoś używa zooma 24-70L w zazwyczaj ciemnych kościołach bez lampy oczywiscie na wysokich ISO z canonem 5D, jeśli tak to co z tego wychodzi?
    sa tak ciemne koscioly, ze to niestety nie starczy
    wtedy zostaje tylko 1.4 (35 lub 50)

Początki nałogu
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vuki Zobacz posta
    sa tak ciemne koscioly, ze to niestety nie starczy
    wtedy zostaje tylko 1.4 (35 lub 50)
    Można jeszcze użyć tego zapomnianego, diabelskiego wynalazku jakim jest lampa i umiejętnie dopalić scenę. No chyba że klient się upiera, że chce mieć 10 cm głębie na zdjęciach, nie chce odbitek kolorowych(szumy) i po latach się zastanawiać czy ta plama obok niego na zdjęciu to ksiądz czy wybranka...

BTW, wszystkich, którzy nadal się upierają, że lampa zrujnuje ich artystyczne zapędy, i nie obędą się bez szkieł 1.2~1.4 odsyłam do tego tutoriala http://foto.jasiu.pl/
    Ostatnio edytowane przez MateuszZ. ; 02-12-2007 o 12:47

Początki nałogu Awatar Arche121
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

MateuszZ -dzieki za linka

Początki nałogu
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arche121 Zobacz posta
    MateuszZ -dzieki za linka
    znalazłem go gdzieś na C-B zalanym dyskusją o nikonie i cegłach

p.s. Czy nie zauważyliście, że odkąd weszło 5tka, nastąpiła mania robienia wszystkiego na pełnej dziurze? (nawet jak koncepcyjnie i kompozycyjnie to czasami kompletnie niepasuje)
    To tak, jakby nadużywać skrzywionych, pseudodynamicznych kadrów (kochany środek wyrazu początkujących wedding-shooterów), albo rozmywać gausowsko kopie warstwy

Ja na swoim ślubie chcę mieć choć jedną fotkę, na której moja głowa i głowa mojej wybranki jest ostra, a nie na jednej focie moje lewe oko, na innej jej prawe,inne foty nietrafione w papierową ostrość, itp ale może jakiś mało artystyczny jestem..

Pamiętajcie! - zdjęcia ślubne to reportaż, a nie materiał do wątku o BOKEHU swojego nowego szkła
    Ostatnio edytowane przez MateuszZ. ; 02-12-2007 o 14:42

Domyślnie

Ponieważ połączenie 5tki i dobrego, stałoogniskowego szkła canona (czyt. 1,2 85 lub 50) daje najlepsze dostępne efekty. Na zdjęciach ślubnych powinno się ukazywać klimat, a nie walić lampą po oczach. Oczywiście są sytuacje, kiedy lampa jest nawet wskazana - np. zabawa weselna (dłuższy czas + lampa), lekkie doświetlenie lampą...

odkąd weszło 5tka, nastąpiła mania robienia wszystkiego na pełnej dziurze? (nawet jak koncepcyjnie i kompozycyjnie to czasami kompletnie niepasuje)
    Przejrzyj sobie (jeszcze raz) zdjęcia z tandemu (5D + 85L)
    np. na flickru: http://www.flickr.com/search/?s=int&...+5D+85L&m=text

każdy jest trochę artystą
    Pkt 8 regulaminu forum

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów