Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Wielkie ogniskowe

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maxbmx Zobacz posta
    Powiedz mi w czym tkwi problem z ustawieniem ostrości?
    Jenda sprawa to dosyć duży i ciężko chodzący pierścień ostrości. Ma taką przypadłość, że jak już ustawisz ostrość i puścisz pierścień, to on się minimalnie cofa i już nie jest ostro. Można próbować brać na to poprawkę ale jakoś wczoraj nie miałem pary.

Druga sprawa to lokalizacja, z której robiłem zdjęcia. Byłem w mieszkaniu i pstrykałem przez otwarte okno. Myślę, że różnice w temperaturze powietrza wewnątrz mieszkania i na zewnątrz mogą powodować, że obraz księżyca jest rozmazany już na wejściu. O świetlnym i fizycznym zabrudzeniu powietrza w miejskiej okolicy nie będę wspominał

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Saturna da się też obserwować za pomocą MTO w zestawie z okularem 15mm, choć jego obraz nie jest aż tak wyraźny. Jednak obserwacje a astrofotografia to zupełnie dwie różne rzeczy. Tandem oko+mózg potrafi wiele niedoskonałości sobie skompensować. Fotografia ma znacznie większe wymagania niestety.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Saturna da się też obserwować za pomocą MTO w zestawie z okularem 15mm, choć jego obraz nie jest aż tak wyraźny. Jednak obserwacje a astrofotografia to zupełnie dwie różne rzeczy. Tandem oko+mózg potrafi wiele niedoskonałości sobie skompensować. Fotografia ma znacznie większe wymagania niestety.
    Jasne - dla mnie niespodzianką jest po prostu fakt, że "widać" pierścienie
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Jasne - dla mnie niespodzianką jest po prostu fakt, że "widać" pierścienie
    Spoko, nawet przez MTO widać pierścienie. Kiedyś, też tym samym szkłem z okularem 15mm i soczewką Barlowa x2 widziałem nawet 4 księżyce Jowisza. Były wprawdzie widoczne jako małe punkciki ale były. Z tym, że to była odludna okolica i dodatkowo był niezły seeing.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Dopiero zaczyna Awatar RASTLIN
    Miasto
    Warszawa

Exclamation

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Druga sprawa to lokalizacja, z której robiłem zdjęcia. Byłem w mieszkaniu i pstrykałem przez otwarte okno. Myślę, że różnice w temperaturze powietrza wewnątrz mieszkania i na zewnątrz mogą powodować, że obraz księżyca jest rozmazany już na wejściu. O świetlnym i fizycznym zabrudzeniu powietrza w miejskiej okolicy nie będę wspominał
    .
    zgadzam sie ale zpomniales napisac ze roznica temperatury wplywa rowniez na rozszerzalnosc terminczna materiałow metale sa bardzo podatne na to zjawisko mysle ze tutaj tez to mialo miesjce poniewaz zakladajac ze w temp w mieszkaniu byla na poziomie 20kresek na zewnatrz jakies 0. to przy takiej roznicy temperatury obiektyw sie mogl sie skroci w zwiazku z tym jego ogniskowa sie zmniejszyla i ustawinie ostrosci bylo faktycznie bardzo utrudnione.
    Ostatnio edytowane przez RASTLIN ; 03-12-2007 o 21:26
    EOS 400D + 18-55KIT + 28-90mm + 70 - 300 IS USM + M42 50mm1,8 :smile:

Uprawnienia umieszczania postów