Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: problem z fotocelą

Mieszany widok

Domyślnie problem z fotocelą

Witam.
    Dalem znajomemu do zbudowania fotocele wg. zalaczonego schematu.
    I mam problem

Fotocela podloczona jest za pomoca wychodzacego z lampy kabelka Sama lampa do prądu.

Gdy blyskam aparatem folocela dziala i lampa zew. daje blysk. Niestety ten blysk nie oswietla sceny ani troche.

Wylączyłem w aparacie blysk pomiarowy, kombinowalem z blyskiem na 1wsza i 2ga kurtyne, wylaczalem i wlaczalem redukcje czerwonych oczu i nic. blysk jest ale na zdjeciach go nie ma:/

czego to moze byc wina? moze cos ze schematem jest nie tak?
    Może fotocela błyska po zamknięci migawki?

5d mkII | 35L | C50mm 1.4 | C85mm 1.8 | 135L | Skyport | 2x580exII

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

O ile mi się wydaje to masz za duży kondensator powinien być coś koło 0,1uF a ty masz tam jakiegoś elektrolita zapewne o dużo większej pojemności.

JG
    5D, 400/5.6L ;17-40/4L ;50/1.4 ;70-200/4 L;24-105/4L; M42

Początki nałogu Awatar photographus
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

A może to Ci pomoże?

http://http://canon-board.info/showthread.php?t=27975

pozdrawiam
    regulamin pkt 8

Domyślnie

link mi nie działa:/
    a kond. sprobuje zmienic.

Bywalec Awatar CamelXP
    Miasto
    Norymberga

Domyślnie

Wyłączyłeś błysk pomiarowy? A jaki to aparat?
    Czy gdybym powiedział Adamowi Mickiewiczowi: "Nie podoba mi się 'Pan Tadeusz' ", odżekłby: "Dawaj cwaniaku, pokaż swoją galerię epopei narodowych" ?

Domyślnie

jak w stopce, czyli C 400d

jutro bee mial mniejszy kondensator (ten ma 1uF i zobaczymy...

Coś już napisał Awatar raster
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

czy na pewno nie mylisz wyłączenia błysku pomiarowego z wyłączeniem wspomagania AF przez lampę?

Domyślnie

ups XD
    ...ale gafa, ale skucha

chodziło mi własnie o to

Cytat Zamieszczone przez Peri Noid Zobacz posta
    Powód jest trywialny - fotocela wyzwalała ci lampę w reakcji na błysk pomiarowy lampy aparatu. Ułamek sekundy później, gdy aparat robił zdjęcie a jego lampa błyskała w sposób właściwy, lampa na fotoceli nie reagowała, bo była rozładowana. I dlatego miałeś ciemno. Przerwa między błyskiem pomiarowym a właściwym jest na prawdę niewielka i patrząc na lampę właściwie nie ma możliwości tego zobaczyć (w każdym razie mała szansa), ale siła błysku pomiarowego wystarcza do wyzwolenia fotoceli.
    Rozwiązania są 4:
    1. Przestawić fotocelę, żeby reagowała na drugi błysk. Oczywiście o ile ma ona taką opcję. Wtedy pominie ona przedbłysk pomiarowy. Wada: lampa w 400D nie umie pracować inaczej jak w TTL-u, więc i tak będzie błyskać pomiarowo, aparat będzie ustawiał parametry na podstawie tego błysku, tylko później scenę doświetli ci jeszcze druga lampa, przez co masz ogromne szanse na prześwietlenie zdjęcia.
    2. Lampa zewnętrzna z możliwością wyłączenia TTL-a (a co za tym idzie i błysku pomiarowego). Tylko trzeba wtedy ręcznie ustawiać ekspozycję, bo automatu niet.
    3. Jakakolwiek lampa wyzwalana wężykiem - wady jak w punkcie 2.
    4. Zanim zrobisz właściwe zdjęcie, wciśnij przycisk "*" na aparacie - lampa wtedy błyśnie wraz z lampa zewnętrzną, aparat zmierzy sobie światło i jak chwilę potem wciśniesz spust, to zrobi fotkę według tych nastaw. Tylko musisz poczekać aż zewnętrzna lampa się naładuje. Wady: możliwe, że trzeba będzie wprowadzić korektę ekspozycji, trzeba to przetrenować. No i między "*" a migawką trzeba chwilę poczekać.

Nie chodzi o przedbłyski wspomagające AF, tylko przedbłysk pomiarowy dla ustalenia ekspozycji.
    Juz wiem musze zrobic na 2gi błysk bo nie chce mi sie recznie reczinie dokonywac pomiaru
    Ostatnio edytowane przez Hubert01 ; 28-11-2007 o 19:50

Coś już napisał Awatar raster
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

nic nie musisz. Użyj FELa i wtedy lampa nie błyśnie przedłyskiem tuż przed strzałem. Odczekaj po FELu aż studyjna się naładuje i rób zdjęcie.

Domyślnie

no wlasnie teraz tak robie, ale to troszkę niewygodne

BTW, wiesz może co musze zmienic by dzialala na drugi blysk?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów