Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: w którą stronę pójść w systemie, czyli odwieczny problemat młodych fotografów

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    Niezależnie od aparatu, zakupu szkła 24-105 na pewno nie pożałujesz, bo to inwestycja na lata.
    Pozdrówka
    tylko trochę ciemna inwestycja.. Jak już na lata to 24-70 f/2.8 L , niesądze żebyś kiedykolwiek chciał się pozbyć tego uniwersalnego zooma czy to z cropem czy to z FF

Początki nałogu Awatar photographus
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MateuszZ. Zobacz posta
    tylko trochę ciemna inwestycja..
    Oj. Bez przesady. Tam są dwie magiczne literki (IS), które pozwalają na zaoszczędzenie 3,5 EV z łapy. (za testem w optyczne.pl + własne doświadczenia)

Jak już na lata to 24-70 f/2.8 L , niesądze żebyś kiedykolwiek chciał się pozbyć tego uniwersalnego zooma czy to z cropem czy to z FF
    Myślę, że chętnie zechciałbym się pozbyć 24-70 f/2.8 L na rzecz jego następcy - 24-70 f/2.8 L II. A to już ponoć niebawem...

Poza tym nie zapominajmy że istnieje coś takiego jak 16-35mm 2.8 L

Pozdrawiam
    regulamin pkt 8

Początki nałogu
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez photographus Zobacz posta
    Oj. Bez przesady. Tam są dwie magiczne literki (IS), które pozwalają na zaoszczędzenie 3,5 EV z łapy. (za testem w optyczne.pl + własne doświadczenia)
    ...
    ....

Poza tym nie zapominajmy że istnieje coś takiego jak 16-35mm 2.8 L

Pozdrawiam

racja, ale bokehu i GO z 2.8 nie nadrobisz ISem, powinieneś to wiedzieć sam bo masz 70-200 f/2.8 a nie 4.0

16-35, no właśnie, masz 16-35 i 24-70 i masz najleprzy możliwy tandem superszybkich, uniwersalnych zoomów. jak to masz jeszcze na 2 korpusach to Ci nikt nie podskoczy w reportażu

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

tylko trochę ciemna inwestycja.. Jak już na lata to 24-70 f/2.8 L , niesądze żebyś kiedykolwiek chciał się pozbyć tego uniwersalnego zooma czy to z cropem czy to z FF
    Oba te szkła mają swoje wady i zalety, jak zawsze i wszędzie.
    Dla moich potrzeb 24-105 jest super, ale jeden lubi grzybki, a drugi gdy go teściowa odwiedza.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Początki nałogu
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    Oba te szkła mają swoje wady i zalety, jak zawsze i wszędzie.
    Dla moich potrzeb 24-105 jest super, ale jeden lubi grzybki, a drugi gdy go teściowa odwiedza.
    Pozdrówka
    zgadza się, ale mówiłeś 'jako szkło domyslne, ostateczne rozwiązanie'

moim zdaniem np. szkłem ostatecznym może być 70-200 f/2.8, mimo że wersja 4.0 jest super-hiper, zwłaszcza ta z ISem, ale jednak.. 4.0 więc napewno szybko zatęskni się za 2.8.
    Ja mam 17-40 f/4.0 jest suuper, ale już mi się śni po nocach 16-35 z powodu na światło 2.8 którego mi brakuje, nie nagminnie ale jednak ...
    za każdym razem jak słysze w kościele dźwięk jak z wibratora jak używam AF swojego tamrona 28-75 pluje sobie w brodę że niekupiłem sobie 24-70...

Uważam, że lepiej już się szarpnąć na najlepsze rozwiązanie, bo na zamianach dużo się traci no i to lekkie uwieranie w d... że nie dokońca jest tak jakby się chciało. Nauczony właśnie tym doświadczeniem wstrzymałem się z kupnem kultowego 70-200 f/4 żebym za miesiąc nie płakał że ciemno. Udeżam odrazu w wersje 2.8, za jakiś czas, bo narazie nie mam kasy
    Ostatnio edytowane przez MateuszZ. ; 29-11-2007 o 19:19

Uprawnienia umieszczania postów