Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 109

Wątek: nikon d300 w końcu w sprzedaży :)

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta

... Liczy się co mam, za ile i co mogę z tego mieć. Zwłaszcza że jakoś dotychczasowy sprzęt nie przestał robić dobrych zdjęć.

Trudno się z Tobą nie zgodzić

Idąc tym tokiem rozumowania, to przecież C1D też jeszcze robi zdjęcia... ND1 także... Po co to wymieniali?
    Chyba po to, żeby było, lepiej, szybciej i pewniej ( w dowolnej kolejności, byleby razem). Dlatego myślę, że jak D3 po drodze czasu do marca nie wyskoczy z jakimś ukrytym defektem, to będzie miał branie jak dziewica przy autostradzie...:-D
    To jest przecież wyścig szczurów. Nikt się nie będzie pierdzielił z nazwą na korpusie czy tubusie. A obsługa IO to ogromne pieniądze. Wcześniej będzie jeszcze EURO2008...
    O faktach pogadamy jesienią 2008 roku...:wink:

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Istotnie, trudno się z Wami nie zgodzić, ale:
    Canon już wymienia agencjom: http://forums.dpreview.com/forums/re...hread=25889194

Wiadomo oczywiście, że na IO po obu stronach ważne jest, żeby było citius, altius fortius, ale o ile sportowcy walczą o ułamki sekund czy centymetrów, to do takiej zmiany ze strony agencji czy samych fotografów potrzeba byłoby (jak sądzę) istotnej różnicy pomiędzy trójkami obu producentów (nie mówiąc o obiektywach). A takiej - mimo szczerych chęci obrońców z obu stron - jednak nie ma.
    EOS - conditio sine Kwanon...

Początki nałogu
    Miasto
    Racibórz

Domyślnie

Tak i te agencje teraz focą kompaktami . No a te L-ki, które kupili za dziesiątki jeśli nie setki tysięcy dolarów wyrzucą na złom, bo pokazało się body które daje trochę lepszą jakość obrazu.
    mowicie o tych agencjach co najmniej jakby mialy swoje siedziby w etiopii jezeli zapalony fotoamator w polsce jest wstanie wymienic wymarzony zestaw canon z konkretna optyka na nikona to agencje beda sie szczypac? wystarczy ze jedna zrobi taki ruch i zadna inna nie bedzie mogla pozwolic sobie na zostanie w tyle... mz canon za bardzo urosl w piorka i dobrze ze nikon zasadzil mu takiego kopa, wypuszczenie nowego Marka to byla czysta kosmetyczna zmiana bez konkretow... zreszta mogli wypuscic nastepce 5d a z Markiem jako najwyzsza pucha wstrzymac sie zeby zobaczyc co zrobic konkurencja...

Vadim rozwaliles mnie na lopatki tym tekstem musze zapamietac
    "...to będzie miał branie jak dziewica przy autostradzie."

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vadim Zobacz posta
    (...)
    Idąc tym tokiem rozumowania, to przecież C1D też jeszcze robi zdjęcia... ND1 także... Po co to wymieniali?
    Chyba po to, żeby było, lepiej, szybciej i pewniej ( w dowolnej kolejności, byleby razem). Dlatego myślę, że jak D3 po drodze czasu do marca nie wyskoczy z jakimś ukrytym defektem, to będzie miał branie jak dziewica przy autostradzie...:-D
    To jest przecież wyścig szczurów. Nikt się nie będzie pierdzielił z nazwą na korpusie czy tubusie. A obsługa IO to ogromne pieniądze. Wcześniej będzie jeszcze EURO2008...
    (....)
    Ja nie wiem ile razy jeszcze mam powtarzać ten sam argument, że to szkła są najważniejsze i to one, a nie body (je się wymienia albo serwisuje po każdej większej imprezie) decydują. To że jakieś tam body jest lepsze ma na prawdę niewielkie znaczenie zwłaszcza jak trzeba do niego kupić za dziesiątki tysięcy dolarów szkła po to żeby go można było w ogóle użyć.

Cytat Zamieszczone przez Vadim Zobacz posta
    (...)O faktach pogadamy jesienią 2008 roku...:wink:

Pozdrawiam
    Ja myślę że już na wiosnę fakty będą zupełnie inaczej wyglądały .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał

Domyślnie

Ja nie wiem ile razy jeszcze mam powtarzać ten sam argument, że to szkła są najważniejsze i to one, a nie body (je się wymienia albo serwisuje po każdej większej imprezie) decydują...
    Mi nie musisz tego powtarzać. Nikonowi również, bo właśnie po to powstały Nikkory AF-S 14-24/2.8 i 24-70/2.8 z super-hiper-nano-srano powłokami, ostre jak moja teściowa posypana chilli.
    Optycznie rozwalają wszystko, co do tej pory C i N spłodzili w tym zakresie. Bardziej ostre od stałek, kontrastowe, z rewelacyjnym odwzorowaniem kolorów. A za dwa miesiące Nikon dołoży do tego kilka nowych AF-S-ów właśnie z myślą o IO
    I może masz rację, będzie widać już na wiosnę.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Vadim ; 04-12-2007 o 23:29

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Vadim będę powtarzał, bo widzę że nie dociera. Ta ostrość jeśli jest lepsza ok. ale jakie to ma znacznie jak się już ma optykę i do tego nie mówimy tu o taniej optyce szerokokątnej tylko o diabelnie drogich długich stałkach.

Cytat Zamieszczone przez c42 Zobacz posta
    mowicie o tych agencjach co najmniej jakby mialy swoje siedziby w etiopii (...)
    No właśnie nie siedzą w Etiopii i umieją liczyć pieniądze. Dlatego zupełnie nie trafia do mnie argument, że nagle niesieni forumową histerią poślą wszystkie L-ki na złom i wydadzą majątek na szkła żeby być przez chwilę trendy. Po czym za rok Sony wypuści megahipersuperwypasione body i znów od nowa kupowanie zmienianie z całym dobrodziejstwem inwentarza no bo przecież "wyścig szczurów" trwa. Sorry ale jakby ktoś tak prowadził interesy to by g.... zarobił.
    IMO to jest myślenie życzeniowe nie mające nic wspólnego ze zdrowym rozsądkiem.

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Istotnie, trudno się z Wami nie zgodzić, ale:
    Canon już wymienia agencjom: http://forums.dpreview.com/forums/re...hread=25889194

(....)
    BTW to może oznaczać pojawienie się na rynku dużej ilości tańszych używanych jedynek.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu
    Miasto
    Racibórz

Domyślnie

...wydadzą majątek na szkła żeby być przez chwilę trendy. Po czym za rok Sony wypuści megahipersuperwypasione body i znów od nowa kupowanie zmienianie z całym dobrodziejstwem inwentarza no bo przecież "wyścig szczurów" trwa. Sorry ale jakby ktoś tak prowadził interesy to by g.... zarobił.
    zgadzam sie z Toba :-) to ze wyszedl D3 to nie powod do zmiany barw... caly czas bedzie wyscig i lider bedzie sie zmienial :-) z pewnoscia kazdy cos ciekawego pokaze.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez c42 Zobacz posta
    zgadzam sie z Toba :-) to ze wyszedl D3 to nie powod do zmiany barw... caly czas bedzie wyscig i lider bedzie sie zmienial :-) z pewnoscia kazdy cos ciekawego pokaze.
    A ja bym powiedział:
    Każdy ma swojego lidera*

*prawie. Ci, którzy nie mają po prostu jeszcze szukają.

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Kolekcjoner... igrzyska to nie tylko długie tele. To po pierwsze.
    Po drugie Nikon odrobił lekcję i wypuścił serię długich i jasnych tele z VR-em od 400 do 600mm. Chyba o tym wiesz.
    Po trzecie jak ktoś będzie musiał mieć dłuższy zasięg to sobie podczepi Nikona D300, który moim zdaniem aż tak bardzo od Marka III nie odstaje a ma cropa 1.5 :-P
    Po czwarte 1D ma niby cropa 1,3 i 10 MPx, ale jak to już Arek wyliczył D3 ma przy takim formacie matrycy około 7 MPx a sam dobrze wiem z 5D jak wygląda crop z pełnej klatki a jak z niepełnej. Więc praktyczna jakość będzie bardzo porównywalna (albo i lepsza w Nikonie) pomimo wykropowania kadru.
    FOTOINKWIZYTOR

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARANTZ Zobacz posta
    Kolekcjoner... igrzyska to nie tylko długie tele. To po pierwsze.
    Po drugie Nikon odrobił lekcję i wypuścił serię długich i jasnych tele z VR-em od 400 do 600mm. Chyba o tym wiesz.
    Po trzecie jak ktoś będzie musiał mieć dłuższy zasięg to sobie podczepi Nikona D300, który moim zdaniem aż tak bardzo od Marka III nie odstaje a ma cropa 1.5 :-P
    Po czwarte 1D ma niby cropa 1,3 i 10 MPx, ale jak to już Arek wyliczył D3 ma przy takim formacie matrycy około 7 MPx a sam dobrze wiem z 5D jak wygląda crop z pełnej klatki a jak z niepełnej. Więc praktyczna jakość będzie bardzo porównywalna (albo i lepsza w Nikonie) pomimo wykropowania kadru.
    Oczywiście masz rację ale tu nie chodzi o to kto co ma i czym może zastąpić (zwłaszcza że w odwrotną stronę to też działa, a canon jeszcze nie powiedział ostatniego słowa) tylko o pieniądze i chłodną kalkulację opłacalności pozostania w systemie lub zmiany.

BTW przykład D300 i mkIII jest dobry - piszesz "wiele nie odstaje". OK ale weź pod uwagę, że dokładnie to tak samo działa w drugą stronę. Jedynka też od D3 wiele nie odstaje i teraz trzeba sobie odpowiedzieć na fundamentalne pytanie czy poprawa obrazu o 5% spowoduje na tyle duży wzrost zysków agencji, że zrekompesuje wydatki na wymianę całego sprzętu? A teraz jeszcze będą mieli nowe marki za darmo .
    Powiem Ci że jakbym był szefem takiej agencji to bym miał (niezależnie od moich sentymentów) duże wątpliwości i to nawet wtedy gdybym tworzył system od nowa.
    To wszystko oczywiście nie oznacza, że te nowe premiery Nikona nie będą miały znaczenia dla rynku pro. Może drogą ewolucji za kilka lat nastąpi równowaga na stadionach pomiędzy czarnymi i białymi rurkami.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 05-12-2007 o 00:30
    Kapitan Wagner

Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów