EOS - conditio sine Kwanon...
Tylko tam crop to tylko 5mpix![]()
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 04-12-2007 o 18:17
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Jeśli nawiązujesz do olimpiady i fotoreporterów to o prawie rok za późno.
Po pierwsze - większość agencji sportowych/reporterskich i indywidualnych fotoreporterów już od dawna ma odpowiednią szklarnię Canona.
Po drugie - ledwo pojawił się 1DMkIII to kolejki zamówień były naprawdę ogromne i już od dawna jest on na wyposażeniu tych najbardziej zainteresowanych foceniem na olimpiadzie.
Z finansowego punktu widzenia agencyjnego kupno teraz D3 i wymiana szklarni specjalnie na olimpiadę raczej mijałoby się z celem.
Więc - dobre premiery ale akurat na olimpiadę raczej za późno...
Tutaj możemy gdybać, bo agencje mi się nie spowiadają ze swoich zakupów. A porównywać trzeba crop 1.3, bo 5MPix to crop 1.5. Więc jak sobie z D3 wytnę rozmiar APS-H to będę miał 7.2 MPix.
Albercik, to dla ciebie, tak dla porównania... ciekaw jestem jak by niekórzy ocenili gdyby nie było wiadomo które jest od którego.
http://www.negatyw.org/test/portret5d.jpg
http://www.negatyw.org/test/portretd300.jpg
Ostatnio edytowane przez eko-mar ; 04-12-2007 o 20:20
Canon+Nikon+Manfrotto+Hama+Lowepro:smile: =15kg:sad:
Trudno się z Tobą zgodzić. Wymiana sprzętu na możliwie najnowszy i najlepszy dla dużej agencji z okazji takiej imprezy to raczej konieczność... A z tego co wiem, to jeszcze żadna agencja nie zamknęła listy zakupów na olimpiadę, za wcześnie. To temat otwarty co najmniej do marca 2008 roku.
I tak tylko nieskromnie wspomnę, że mój nieśmiertelny Nikon F3 (to jest aparat, ech...:-) ) miał swoją oficjalną premierę na IO w Moskwie...
Pozdrawiam
To fakt.
Tak i te agencje teraz focą kompaktami. No a te L-ki, które kupili za dziesiątki jeśli nie setki tysięcy dolarów wyrzucą na złom, bo pokazało się body które daje trochę lepszą jakość obrazu. I to z ukierunkowaniem na oglądanie tych obrazów w dużych powiększeniach.
Wiesz ja rozumiem wojenki systemowe (może inaczej- przekomarzanie się na forach co jest lepsze) ale jak chodzi już o duże pieniądze to kalkulacja jest zupełnie inna. Liczy się co mam, za ile i co mogę z tego mieć. Zwłaszcza że jakoś dotychczasowy sprzęt nie przestał robić dobrych zdjęć.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner