-
Uzależniony
Ja już ochłonąłem
Jakoś nie ma na sieci zwykłych zdjęć, które byłyby takie superniskoszumne w ISO >1600.
Albo pierwsze zdjęcia wstawiali podstawieni przez NIkona użytkownicy z wypieszczonymi zdjęciami w high ISO, albo teraz nikt nie potrafi zrobić dobrego zdjęcia z D300.
Raz jest bardzo dobrze a raz bardzo źle, nie ma zdjęć pośrednich, zwykłych...
Czytam sobie forum Nikon Polska i też kicha.
Cichy z naszego CB wrzucił fotę kotka z 5D i D300 i tam owszem D300 nie "skleił/zmydlił" futerka, ale już inne zdęcia na sieci pokazują kaszanę...
Ogólnie jakość zdjęć jest z grubsza D300=40D i jeśli dodać trafianie AF to z przewagą tego pierwszego.
Wygląda na to, że D300 jest bardzo wymagającym sprzętem i po prostu trzeba coś umieć, aby wykonać nim porządne, technicznie zdjęcie.
Z drugiej strony poczytałem o AF i nie ma co, Nikon D300 zdecydowanie lepiej trafia niż 40D, nie trafiłem też na jakieś problemy z FF/BF a w Canonie ciągle coś nie tak...np. kolega kupił nowego 24-70 do 5D i ma BF na 24 i to spory
W nikonie jakoś nie bardzo słychać o takich problemach. Dodatkowo D300 ma adjustację i pamięć 20 szkieł (też innych producentów) dla AF tak jak Canon 1dm3. Oprócz tego uszczelnienia i bardzo porządne szkło 18-200 ze stabilizacją i AF SW (coś jak USM). Canon nie oferuje takiego szła tylko plastikowe badziewia, od niedawna z IS na sprężynkach(!) w kitach... no i ten wizjer z pokryciem 100% - nieosiągalny technicznie/marketingowo dla Canona w puszkach nie FF.
Jeśli ktoś szuka nowego body-systemu i ma na to 10000 zł plus szkło (choćby 18-200 VR), lampę itd, to na dziś D300 jest bardzo dobrym wyborem.
Ostatnio edytowane przez ErnestPierwszy ; 03-12-2007 o 13:11
Uprawnienia umieszczania postów