Strona 9 z 11 PierwszyPierwszy ... 7891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 109

Wątek: nikon d300 w końcu w sprzedaży :)

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    ...Po czym za rok Sony wypuści megahipersuperwypasione body i znów od nowa kupowanie zmienianie z całym dobrodziejstwem inwentarza no bo przecież "wyścig szczurów" trwa. Sorry ale jakby ktoś tak prowadził interesy to by g.... zarobił.
    IMO to jest myślenie życzeniowe nie mające nic wspólnego ze zdrowym rozsądkiem.
    Tu się nie zgodzę. Sony to nie Nikon i nie Canon i mogą sobie wypuszczać co chcą. Dopiero za kilka lat może ktoś się skusi, ale póki co nie mają pro body.

A co do wymiany sprzętu, też się nie zgodzę, że to jakoś topi kasę, nieekonomiczne czy jakoś tam Mam przykład ze swojej firmy. Raz na rok wymienia się tu maszyny za kilkadziesiąt tysięcy euro sztuka... Ba wymiany nie są nawet potrzebne, bo maszyny i tak są super. No i cały czas zarabia się krocie...

Sprzęt jest "wynajmowany" lub leasingowany. Nic nie kosztuje jego wymiana, bo firma płaci za wynajem. Producent za DARMO szkoli ludzi do obsługi coraz to nowszych urządzeń.
    Dziś Canon a jutro Nikon. Księgowi potrafią wyliczyć zysk z wymiany i to - co wymiana da firmie.

Wiele zdjęć z idzie na postery, plakaty, liczy się jakość/obsługa/koszty itd. Jak ktoś na górze uzna, że Nikon D3 lepiej spełni oczekiwania, lub mniej weźmie firma leasigująca to uwierz mi, że wymiana ze szkoleniem (jak w ogóle będzie potrzebne jakieś szkolenie) zajmie chwilkę.

Agencje mają gdzieś ile tam szkieł 1200 mm używają ich fotoreporterzy. To nie ich sprzęt. A Nikon ma teraz nowe super tele. Nie ma litości, jak się spodobają to Canon poleci i już...
    Ostatnio edytowane przez ErnestPierwszy ; 05-12-2007 o 00:47

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ErnestPierwszy Zobacz posta
    A co do wymiany sprzętu, też się nie zgodzę, że to jakoś topi kasę, nieekonomiczne czy jakoś tam Mam przykład ze swojej firmy. Raz na rok wymienia się tu maszyny za kilkadziesiąt tysięcy euro sztuka... Ba wymiany nie są nawet potrzebne, bo maszyny i tak są super. No i cały czas zarabia się krocie...
    Tradycyjnie w tym wątku, nie sposób się nie zgodzić i z tą opinią
    Natomiast nie rozpatrywałbym tego w kategoriach: poleci nie poleci. Trzeba rozumieć euforię Nikonowców - mają teraz sprzęt porównywalny (czy ciut lepszy) niż Canonowcy, ale nie jest to przewaga duża i nie sądzę też (jak chcą niektórzy), że Canon "spoczął na Laurze".

Nie wiem też, czy duzi klienci w rodzaju agencji mają umowy roczne, czy dłuższe, czy krótsze - z pewnością pojawią się na stadionach mniej rzucające się w oczy obiektywy w ciemnych obudowach. A białe i tak będzie widać, na tej samej zasadzie, na której dworu szlacheckiego w Soplicowie
    "Świeciły się z daleka pobielane ściany,
    Tym bielsze, że odbite od ciemnej zieleni
    Topoli, co go bronią od wiatrów jesieni."
    EOS - conditio sine Kwanon...

Bywalec Awatar Klosiu
    Miasto
    Tarnów/Kraków

Domyślnie

Mysle ze olimpiada bedzie dobrym miejscem aby wkoncu ktos porzadnie sprawdzil Nikkora 1200-1700mm

oczywiscie zartuje
    5d II | 50/1.4 | T 28-75/2.8

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Tu się nie zgodzę. Sony to nie Nikon i nie Canon i mogą sobie wypuszczać co chcą. Dopiero za kilka lat może ktoś się skusi, ale póki co nie mają pro body.(...)
    To był tylko taki teoretyczny przykład . Masz rację Nikon to wielka marka dla fotografów. Zobaczymy co będzie dalej. Co do Sony to niektórzy na Nikonie też już kładli lagę.

(....)A co do wymiany sprzętu, też się nie zgodzę, że to jakoś topi kasę, nieekonomiczne czy jakoś tam Mam przykład ze swojej firmy. Raz na rok wymienia się tu maszyny za kilkadziesiąt tysięcy euro sztuka... Ba wymiany nie są nawet potrzebne, bo maszyny i tak są super. No i cały czas zarabia się krocie...(...)
    Ja też znam dwie firmy gdzie się zarabia krocie (kontrakty idą w miliony złotych), a mimo to wydatki są bardzo kontrolowane. Zresztą sam działam w branży gdzie wymieniać sprzęt na nowy można w nieskończoność i trzeba być ciągle na czasie, a jednak kalkulacja opłacalności każe patrzeć na te nowości z wielką ostrożnością.

(....)Sprzęt jest "wynajmowany" lub leasingowany. Nic nie kosztuje jego wymiana, bo firma płaci za wynajem. Producent za DARMO szkoli ludzi do obsługi coraz to nowszych urządzeń.
    Dziś Canon a jutro Nikon. Księgowi potrafią wyliczyć zysk z wymiany i to - co wymiana da firmie.(...)
    Jasne tylko że nie zawsze jest wynajmowany. Niektóre agencje i gazety mają swój. Wtedy wymiana kosztuje krocie.

(....)Wiele zdjęć z idzie na postery, plakaty, liczy się jakość/obsługa/koszty itd. Jak ktoś na górze uzna, że Nikon D3 lepiej spełni oczekiwania, lub mniej weźmie firma leasigująca to uwierz mi, że wymiana ze szkoleniem (jak w ogóle będzie potrzebne jakieś szkolenie) zajmie chwilkę.(...)
    Ależ gdzieżbym śmiał negować . Pytanie tylko czy uzna i czy rzeczywiście ujrzy te różnicę? Zwłaszcza że jeśli mówimy o plakatach i jakości to jeszcze jest Ds, o którym bym nie zapominał w tym kontekście. Na prawdę niezły zgryz .

(....)Agencje mają gdzieś ile tam szkieł 1200 mm używają ich fotoreporterzy. To nie ich sprzęt. A Nikon ma teraz nowe super tele. Nie ma litości, jak się spodobają to Canon poleci i już...
    Oczywiście ale ja znam agencje, które mają swoje 1200 mm (np. AFP) i do D3 go nie podepną. No a jeśli "mają gdzieś to czego używają ich fotoreporterzy" (co absolutnie nie ma miejsca) to w takim razie decyduje wyłącznie czynnik ekonmiczny i wtedy jakieś tam różnice w szumach czy szkiełkach ich by w ogóle nie interesowały. Ergo - całe to rozważanie z założenia jest bez sensu, bo by nic nie wymieniali.

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Tradycyjnie w tym wątku, nie sposób się nie zgodzić i z tą opinią
    (...)
    Wiesz ja nawet łatwo znajduję kolejne argumenty i to przeciw sobie ale nie będę ułatwiał .

Dobra już mnie ręce bolą od tego klepania . Niech se ta robio co chca .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 05-12-2007 o 01:49
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

http://www.kenrockwell.com/nikon/d3/iso-1.htm

Widac wyraznie, ze D300 to szmelc. To samo co D200 tylko
    rozmazane i uklepane...
    D3 za to to inna bajka... Szkoda, ze nie potrzebuje wysokich ISO

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snowboarder Zobacz posta

rozmazane i uklepane...
    Na tej stronie testy pokazują zupełnie co innego, na minus, niż zdjęcia zwykłych testerów przydomowych murków
    Ostatnio jednak, użytkownicy D300 odkryli mocną tendencję do prześwietlania, ale wynika ona chyba z braku wiedzy jak to D300 używać.
    Ogólnie panuje zamiesznie i histeria: super-dno-dobry-lepszy-gorszy-zły...

Początki nałogu Awatar roofman

Domyślnie

rozmazane i uklepane...
    Przecież Ken napisał wyraźnie: "All cameras were at their default NR settings" a w D300 w default to powłączane jest chyba wszystko co możliwe do redukcji szumów
    Cichy na forum Nikona pierwsze porównanie też takie zrobił, został uświadomiony i w następnym porównaniu wyszło mu zupełnie co innego...
    Tak więc zasada: nie wiesz co i jak to nie tykaj się robienia testów

Dopiero zaczyna Awatar TonyMontana
    Miasto
    Zielona Gora

Domyślnie

Nie sadzilem ze opiniami Kena jeszcze ktokolwiek sie sugeruje, ten facet w kolko pisze co innego i zaprzecza sam sobie, interpretujac kolejne testy.

Cichy na forum Nikona wrzucil fotki w ktorych, choc niewielka, to jednak byla widoczna przewaga 5D, lecz nikt nie chcial przyjac tego do wiadomosci, a osoby z odmienna opinia byly atakowane przez swiezo upieczonych posiadaczy D300, ktorzy widzieli jedyna i sluszna oczywista oczywistosc :-}
    40D + 17-55 IS USM , 430 Ex II www.kravmaga.zgora.pl

Jacek B.
    Guest

Domyślnie

rozmazane i uklepane...
    dość ostra słowa. a na forum nikona sample ogądałeś? są gorsze od 5D i lepsze. wszysto zalezy od fotografa.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek B. Zobacz posta
    dość ostra słowa. a na forum nikona sample ogądałeś? są gorsze od 5D i lepsze. wszysto zalezy od fotografa.
    ale to, zdaje sie, tyczy sie rowniez 5D?
    a niewatpliwie rowniez tego, w ktora strone nierownosc chce sie wykazac
    www albo tez flickr

Strona 9 z 11 PierwszyPierwszy ... 7891011 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów