Ehh, zycie czlowieka ograniczonego do sklepow w Polsce jest ciezkie. Jestem na etapie kupna nowego szkla na lata, koncentruje sie glownie na nim z racji planowanych studiow(podczas ktorych na zakupy pewnie mnie stac nie bedziena ktorych wymaga sie odemnie analogowego podejscia i czytajac wszystko co mozliwe mam spore dylematy.
Pierwszy pewniak na ta chwile to 35 1.4, szklo bezdyskusyjnie chwalone i mocno zostawiajace w tyle swoja slabsza wersje, na nie sie juz zdecydowalem.
Drugi pewniak to 135 2.0, powody jak wyzej tyle ze wacham sie, mam 70-200 2.8 i nie wiem czy jest sens takiej zamiany, na to juz sobie bede musial sam odpowiedziec.
Teraz dylematy.
50 1.2 i 50 1.4
50 1.2 - podobno ostra od pelnej dziury, ogromna CA(ale to chyba latwe do poprawienia?) i bardzo szybki af. Tak przynajmniej wynika z testow a wyszukiwarka powiedziala mi ze w praktyce juz niekoniecznie:/
50 1.4 - Podobno(testy) sredni af, ostrosc od 1.8~2.2. W praktyce gdzies tutaj wyczytalem ze dwie osoby byly bardziej zadowolone z 50 1.4 niz 50 1.2.
Identyczna sytuacja z 85 1.8 i 1.2... I badz tu madry...
Jesli ktos uzywa stalek z serii L to prosze o opinie na ich temat, jestescie zadowoleni z dolozonych pieniedzy czy jednak roznica byla minimalna i nie warta doplaty? Jak wrazenia z uzywania, itd.
Dzieki.