jarekA to powiedz mi co ja za super obiektyw kupię za 500 złotych bo taka jest minimalna różnica między Body 30 a 40 D?
Canon Eos 5D Mark III/Canon 40D plus dwa szkła o których nie warto wspominać....
Różnica w cenach średnich jest odrobine wieksza, ale to mało ważne.
Jest parę mozliwosci, np:
1. Kupujesz 40D + KIT - wtedy dokładasz i możesz kupić kita z IS (podobno lepszy)
2. Kupujesz 40D + 24-105IS - dopłacasz cos koło 700zł i masz 24-70
Te pare stówek różnicy mozna dołożyć do ceny kupowanego szkła (a zakładam, że nie masz jeszcze żadnego obiektywu) i zainwestować w lepsze szkiełko. Nawet te 500-700zł to chyba dużo jak chcesz mieć np. Tamrona 28-75 lub Sigmę 24-70 (ta różnica to ok. 70% ceny obiektywu). W tele analogicznie - Doładasz 700zł i zamiast Sigmy 70-300 możesz mieć Canona 70-200/4. W wide to samo - dokładasz parę stówek i zamiast Tokiny 12-24 lub Sigmy 10-20 masz Canona 10-22. Super tele - (mój przypadek) miałem już kupic Sigmę 135-400 (nowa za około 2000) - w efekcie przypadku kupiłem okazyjnie rocznego Canona 400/5,6 za 2700.
Wystarczy przykładów?
Nie chcialem Cię broń Boże odwodzić od 40D (mnie się podoba i jeslibym miał pozostawac przy cropie, to moje 20D jest już jakiś sens wymieniać na 40) i życze Ci kupna tego body. Ale amator z reguły ma ograniczone fundusze i kazde 500 sa na wage złota. Warto tez jednak pamietac, że dobrego obiektywu nie zastąpi żaden "wodotrysk" w body i parę MP wiecej. Fakt, postęp w elektronice jest bardzo szybki, ale czy naprawde jest az taka przepaść technologiczna pomiędzy 20D, 30D a 40D? Zwiększyła się znacznie szybkość i jakość przetwarzania danych, jest lepszy soft w puszkach, ale zakres tonalny matrycy czy różnica w szumach to juz tylko ewolucja. AF - chyba tylko to jest znacznie lepsze z modelu na model (a i tak daleko xxD do standardu nawet starych analogowych jedynek z przed 10lat - nie mówiąc o tym że niedługo wsadza do puszek "super nowoczesne i dertonizujace rozwiazania konkurencji" sterowanie okiem punktu AF he he) - ale tu duzo zalezy też od szkła i wymagań fotografa.
40D za dwa lata będzie wg. marketingowców znowu przestarzałe i bez 5" dotykowego wyświetlacza o rozdzielczość HD nie da się żyć - ale czy na pewno? A będzie i tak robić super fotki uzbrojone w dobre szkło i przede wszystkim obsługiwane przez znajacego się na rzeczy fotografa.
No jasne, że najnowsze body to wiecej uciechy i mile połechtane ego, ale czym dłużej "siedzę" w temacie tym mam mniejsze potrzeby w tym wzgledzie (chodzi oczywiście o najnowsze body, a nie moje ego). A ubaw i tak mam po pachy, bo pomimo, że nie kupiłem jeszcze 5D (model z przed ponad dwóch), już chodzi mi po głowie nowy zestaw stałoogniskowych szkieł do niego. I znów kasa do wydania, a umiejetności i tak stale za mało....
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Prawda, prawda, zagalopowałem się...
Ostatnio edytowane przez jarekA ; 11-12-2007 o 10:03 Powód: Automerged Doublepost
chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF![]()
![]()
:rolleyes:
Ja też wstrzymuje się z zakupami do nowego roku, a właściwie do marca![]()
O obiektywach wiem prawie wszystko
O widze rozmowa na temacik ktory poruszyłem w "O cenach 40D" i dalej obstawiam na swoje - od lat w okresie - od połowy stycznia tak do końca marca ceny sprzetu elektronicznego sa najatrakcyjniesze w porównaniu do np. grudnia rok ubiegłego. Dlatego mam zamiar spokojnie poczekać i cierpliwość zawsze zostaje odpłacana![]()