Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Nie dajmy się zwariować przed świętami

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    No to nasz szacowny kolega po raz kolejny odkrył Amerykę: nie warto niczego kupować, bo za jakiś czas będzie lepiej i taniej
    o to powinieneś mieć pretensje do autora wątku a nie do mnie.
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jarekA Zobacz posta
    (....)Mam 20D i wg. mnie 30D i 40D to tylko kolejna ewolucja bez zasadniczej zmiany jakosci fotek. Dodali parę wodotrysków, poprawili AF (może i bardzo poprawili, ale przy moich szkiełkach nie narzekam za bardzo nawet na ten z 20D ;-) ) i podniesli cenę. (....)
    Raczej obniżyli 8).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

jarekA to powiedz mi co ja za super obiektyw kupię za 500 złotych bo taka jest minimalna różnica między Body 30 a 40 D?
    Canon Eos 5D Mark III/Canon 40D plus dwa szkła o których nie warto wspominać....

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomky Zobacz posta
    jarekA to powiedz mi co ja za super obiektyw kupię za 500 złotych bo taka jest minimalna różnica między Body 30 a 40 D?
    Różnica w cenach średnich jest odrobine wieksza, ale to mało ważne.
    Jest parę mozliwosci, np:
    1. Kupujesz 40D + KIT - wtedy dokładasz i możesz kupić kita z IS (podobno lepszy)
    2. Kupujesz 40D + 24-105IS - dopłacasz cos koło 700zł i masz 24-70

Te pare stówek różnicy mozna dołożyć do ceny kupowanego szkła (a zakładam, że nie masz jeszcze żadnego obiektywu) i zainwestować w lepsze szkiełko. Nawet te 500-700zł to chyba dużo jak chcesz mieć np. Tamrona 28-75 lub Sigmę 24-70 (ta różnica to ok. 70% ceny obiektywu). W tele analogicznie - Doładasz 700zł i zamiast Sigmy 70-300 możesz mieć Canona 70-200/4. W wide to samo - dokładasz parę stówek i zamiast Tokiny 12-24 lub Sigmy 10-20 masz Canona 10-22. Super tele - (mój przypadek) miałem już kupic Sigmę 135-400 (nowa za około 2000) - w efekcie przypadku kupiłem okazyjnie rocznego Canona 400/5,6 za 2700.
    Wystarczy przykładów?
    Nie chcialem Cię broń Boże odwodzić od 40D (mnie się podoba i jeslibym miał pozostawac przy cropie, to moje 20D jest już jakiś sens wymieniać na 40) i życze Ci kupna tego body. Ale amator z reguły ma ograniczone fundusze i kazde 500 sa na wage złota. Warto tez jednak pamietac, że dobrego obiektywu nie zastąpi żaden "wodotrysk" w body i parę MP wiecej. Fakt, postęp w elektronice jest bardzo szybki, ale czy naprawde jest az taka przepaść technologiczna pomiędzy 20D, 30D a 40D? Zwiększyła się znacznie szybkość i jakość przetwarzania danych, jest lepszy soft w puszkach, ale zakres tonalny matrycy czy różnica w szumach to juz tylko ewolucja. AF - chyba tylko to jest znacznie lepsze z modelu na model (a i tak daleko xxD do standardu nawet starych analogowych jedynek z przed 10lat - nie mówiąc o tym że niedługo wsadza do puszek "super nowoczesne i dertonizujace rozwiazania konkurencji" sterowanie okiem punktu AF he he) - ale tu duzo zalezy też od szkła i wymagań fotografa.
    40D za dwa lata będzie wg. marketingowców znowu przestarzałe i bez 5" dotykowego wyświetlacza o rozdzielczość HD nie da się żyć - ale czy na pewno? A będzie i tak robić super fotki uzbrojone w dobre szkło i przede wszystkim obsługiwane przez znajacego się na rzeczy fotografa.
    No jasne, że najnowsze body to wiecej uciechy i mile połechtane ego, ale czym dłużej "siedzę" w temacie tym mam mniejsze potrzeby w tym wzgledzie (chodzi oczywiście o najnowsze body, a nie moje ego). A ubaw i tak mam po pachy, bo pomimo, że nie kupiłem jeszcze 5D (model z przed ponad dwóch), już chodzi mi po głowie nowy zestaw stałoogniskowych szkieł do niego. I znów kasa do wydania, a umiejetności i tak stale za mało....
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Raczej obniżyli 8).
    Prawda, prawda, zagalopowałem się...
    Ostatnio edytowane przez jarekA ; 11-12-2007 o 10:03 Powód: Automerged Doublepost
    chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja też wstrzymuje się z zakupami do nowego roku, a właściwie do marca
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Różnica w cenach średnich jest odrobine wieksza, ale to mało ważne.
    Jest parę mozliwosci, np:
    1. Kupujesz 40D + KIT - wtedy dokładasz i możesz kupić kita z IS (podobno lepszy)
    2. Kupujesz 40D + 24-105IS - dopłacasz cos koło 700zł i masz 24-70

Te pare stówek różnicy mozna dołożyć do ceny kupowanego szkła (a zakładam, że nie masz jeszcze żadnego obiektywu) i zainwestować w lepsze szkiełko. Nawet te 500-700zł to chyba dużo jak chcesz mieć np. Tamrona 28-75 lub Sigmę 24-70 (ta różnica to ok. 70% ceny obiektywu). W tele analogicznie - Doładasz 700zł i zamiast Sigmy 70-300 możesz mieć Canona 70-200/4. W wide to samo - dokładasz parę stówek i zamiast Tokiny 12-24 lub Sigmy 10-20 masz Canona 10-22. Super tele - (mój przypadek) miałem już kupic Sigmę 135-400 (nowa za około 2000) - w efekcie przypadku kupiłem okazyjnie rocznego Canona 400/5,6 za 2700.
    Wystarczy przykładów?

Pewnie masz rację ale wszystko zależy jak ceny będą wyglądać na przełomie stycznia i lutego i jaka gotówką będę dysponował
    Canon Eos 5D Mark III/Canon 40D plus dwa szkła o których nie warto wspominać....

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Ja też wstrzymuje się z zakupami do nowego roku, a właściwie do marca
    Czyżby sprzedaż przez Ciebie 5D i szkieł to zapowiedź zmiany systemu?
    chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Czyżby sprzedaż przez Ciebie 5D i szkieł to zapowiedź zmiany systemu?
    ZObaczymy, na razie sample z D3 mnie nie przekonują.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Zablokowany
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie

O widze rozmowa na temacik ktory poruszyłem w "O cenach 40D" i dalej obstawiam na swoje - od lat w okresie - od połowy stycznia tak do końca marca ceny sprzetu elektronicznego sa najatrakcyjniesze w porównaniu do np. grudnia rok ubiegłego. Dlatego mam zamiar spokojnie poczekać i cierpliwość zawsze zostaje odpłacana

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów