Pytałeś się o filmy a nie o lustrzanki. Jak widać z przytoczonego linku - filmy APS jak najbardziej były robione. A no i przejrzyj pod tym linkiem paragraf 'Cameras' ... szczególnie pod kątem trzech literek 'SLR' : "APS is mainly used for point and shoot amateur cameras, although some SLR systems were also created: Canon EOS IX, Minolta Vectis, Nikon Pronea with Nikon IX lenses."
pisalismy o lustrach i stad widac niewystarczajace sprecyzowanie z mojej strony..
no widzisz - tego nie wiedzialem i zakladalem, ze w lustrach aps nie wystepowal.. tak czy inaczej, z jakichs powodow aps sie nie przyjal (moze wlasnie przez nadejscie ery cyfrowej) i raczej pozostanie takim "polsrodkiem" majacym za zadanie korzystniejsze segmentowanie rynku..
Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 28-11-2007 o 12:30
takich dylematów nie mielibysmy gdyby aparaty z matryca ff byly w cenie obecnych asp-c.. jedna mam glowe i ja daje, ze wiekszosc (od razuz aznaczam, ze ne wszyscy bo jak pisalem wczesniej crop ma swoje dobre strony) ale wiekszosc uzywala by puszek z matrycami ff..
albo Canonowski 1.3 :smile:
na pewno mniejsze i tansze ?? zerknij na gabaryty i cene takich szkiel jak 17-55, 10-22.. cenowo nie ustepuja swoim odpowiednikom na ff, podobnie i wielkoscia rowniez od nich nie odbiegaja..
i to tez jest minus bo chcac miec mniejsza go musisz kupowac jasniejsze obiektywy niz w przypadki ff.. jasniejsze rowna sie zazwyczaj drozsze.. nie wspomne jeszcze o tym, ze matryce asp-c wymagaja od obiektywow wiekszej rozdzielczosci niz matryce ff..
zajrzec zajrzalem ale niekoniecznie mam czas czytac od deski do deski wszystkie zamieszczane linki.. a to z prostej przyczyny - siedze w pracy i oprocz czytania forum, mam jeszcze inne, nie mniej pasjonujace zajecia![]()
Spójrz choćby na 17-85 IS USM (waży 475g) i 28-135 (waży 549g), a przecież w pierwszej z nich zmieszczono również stabilizację. Fakt, że pierwszy z obiektywów jest droższy, ale jednak jest na rynku od niedawna, no i na pewno stabilizacja dodaje swoje do ceny końcowej.
Odpowiednika 10-22 jakoś nie udało mi się znaleźć.