czy używa może ktoś tego obiektywu Canon EF-S 17-85 f/4.0-5.6 IS USM lub może coś na jego temat powiedzieć ponieważ nie mogę zdecydować się jaki obiektyw kupić do mojej niedawno zadobytej 350D
czy używa może ktoś tego obiektywu Canon EF-S 17-85 f/4.0-5.6 IS USM lub może coś na jego temat powiedzieć ponieważ nie mogę zdecydować się jaki obiektyw kupić do mojej niedawno zadobytej 350D
przeglądnij forum (opcja szukaj), był ten temat wałkowany wiele razy,
miałem to szkło własnie z 350-tka, trochę ciemnawe, trochę aberacji, ale za to fajny zakres, wmiarę szybki i pewny no i ta stabilizacja.
Po przejściu z kita byłem wniebowziętyczego i Tobie życzę
Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
(R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)
http://www.photozone.de/8Reviews/len...56is/index.htm
tanio i jak widac obiecujaco
może ktoś z was ma zdjęcia z takiego obiektywu bez żadnej korekty bardzo bym chciał zobaczyć jeśli jest to możliwe ksytek@wp.pl
albo poradźcie jakiego zakupu dokonać
Nex :cool:
Pozdrawiam,
Jurek.
nie mogę zdecydować się jaki obiektyw kupićchlopak dopiero co pare postow wrzucil, zakupil 350d, tu ma szklo za 50% 17-85 na ktorego pol swiata wiesza psy do tego jest to EF-Sporadźcie jakiego zakupu dokonać
wyrazilem opinie ze lepiej zaryzykowac nowego kit-a a za reszte rozebrac jakas modelke![]()
Ja tam sobie to szkło chwale. Ludzie strasznie na niego narzekają, a ja kompletnie nie mam pojęcia dlaczego?! Zakres świetny, autofocus trafia idealnie, stabilizacja pozwala robić zdjęcia z bardzo długimi czasami, a optycznie też jest bardzo dobry. Owszem jest dość ciemny, na szerokim końcu dystorsje są dość znaczne (choć 16-35 też je ma i to niezłe, a jakoś w tym szkle nikomu to nie przeszkadza), ale poza tym zero wad jak dla mnie. A, że EF-S? I co z tego? Do FF są elki moim zdaniem.
Ja też używam tego szkła i jestem bardzo zadowolony. Pisanie o wyższości światła nad stabilizacją jest jak pisanie o wyższości skrzyni manualnej na automatem (szczególnie przez osoby które nigdy automatem nie jeździli).
Po co jasny obiektyw jak przy długim (1/15) czasie z ręki cały obraz jest rozmazany.
A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971
Dzisiaj, tak się składa oglądałem powiększenie 60x40 z 2/3 EF-S. Zdjęcie było robione obiektywem 28-136 IS, który moim zdaniem jest gorszy na dłuższym końcu od 17-85 IS. I co ? I bardzo dobrze.
Uważam, że na potrzeby "amatorskie" szkło superowe.
Dystorsje, aberacje... są programy do ich eliminacji.
Jeszcze raz powtórzę...dla amatorów bardzo dobre.