Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 44 z 44

Wątek: Canon EF-S 17-85

Coś już napisał Awatar romko
    Miasto
    pomorze środkowe

Domyślnie

Plusy: duży zakres ogniskowej, pewny i szybki AF, solidna budowa i IS, dość ostry,
    minusy: duża winieta na najkrótszej ogniskowej i beczka, Ogólnie między tym obiektywem i kitem jest przepaść. Dobry na początek , potem zaczyna brakować, a to światła, to zniekształcenia - to powód dla którego swój sprzedałem po 3 latach użytkowania - był w doskonałej kondycji, co może świadczyć o niezłej trwałości mimo nienajlepszych ocen w testach.

Początki nałogu Awatar patric89
    Miasto
    Kraków / Tarnobrzeg

Domyślnie

Słyszałem że przy 17mm jest spora abernacja winetowanie i dystorsja.
    Prosze o wypowiedz użytkownika.
    5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2

Coś już napisał Awatar romko
    Miasto
    pomorze środkowe

Smile

Tak to prawda, szczególnie przy 17 - winieta dokuczliwa, zaburzenia geometrii uniemożliwiają focenie niektórych motywów np kiepsko wychodzi architektura. może krajobrazy, lepiej nie ma wyraźnych lini zbiegu. Przy 24 jest dużo lepiej, najciekawsza ogniskowa to chyba 70, ale tu np do portretów przydałoby się lepsze światło. Podsumowując do szerokiego kąta bym nie polecał. By pstrykać rodzinne fotki owszem, większość z nich wychodzi "udanych" co cieszy rodzinkę.

kruczek
    Guest

Domyślnie

Ja też polecam to szkło, mam już swoje wymarzone elki i teraz biję się z myślami bo 17-85 jest po prostu bardzo użyteczny. Co do trwałości jest ok, w sam raz jako super turysta, a niedogodności hm, do każdego sprzętu można znaleźć ale. Kupiłem swój dwa lata temu z 20D i wcale nie żałuje.

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów