Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 44

Wątek: Canon EF-S 17-85

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    pierwszy to taki troche lepszy kit z usm i is :wink:.. a 28-135 tez ma is'a

ogniskowymi i gabarytami (oprocz wagi) to wypisz wymaluj 17-40 pod ff (moze nawet ardziej 16-35 ale tu swiatlo ma sie nijak do 10-22 ;-) )
    No ale 17-40 jest klasy L, takie porównanie nie byłoby uczciwe (choć potwierdzałoby moją tezę ).

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fliegermaus Zobacz posta
    No ale 17-40 jest klasy L, takie porównanie nie byłoby uczciwe (choć potwierdzałoby moją tezę ).
    czemu nie ?? cena prawie ta sama, jakosc obrazu tez.. L'ka jest ciezsza ze wzgledu na pancerna obudowe..

Cytat Zamieszczone przez fliegermaus Zobacz posta
    Istotny jest fakt, że do mniejszej matrycy konieczne są odpowiednio mniejsze (a więc tańsze i poręczniejsze) obiektywy.
    dla mnie to tylko dowod na to, ze ef-s'y dzieki mniejszej matrycy nie sa ani mniejsze ani tansze :smile:

Uzależniony

Domyślnie

opinie sa rózne. dużo jest złych. miąłem ten obiektyw. wiekszośc moich "cyfrowych" zdjęc jest z tego szkła. doskonale mi się z nim współpracowało. ja jestem na TAK.

Domyślnie

A kupić go można już za niecałe 1300 zł - więc chyba nieźle

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Używam EF-S 17 - 85 mm i jestem z niego bardzo zadowolony. To świetny obiektyw w swojej klasie.

Po pierwsze ma genialny zakres, adekwatny do 80 proc. sytuacji.

Po drugie ma błyskawiczny i precyzyjny napęd AF, o którym mogą pomarzyć użytkownicy standardowych zoomów Sigmy i Tamrona.

Po trzecie ma stabilizacje, dzięki której na szerokim końcu można robić zdjęcia na 1/2 s, a to z ISO 1600 wystarcza do robienia zdjęć w nocy w mieście z ręki. Oczywiście zaraz ktoś powie, że jasnym obiektywem też zrobimy zdjęcie. Tak, ale głębia ostrości będzie znacznie mniejsza. A w praktyce, jak się fotografuje np. zabytki podczas wieczornego spaceru w mieście, lepiej mieć stabilizację niż światło (sytuacja jest odwrotna, przy fotografii ludzi)

Wady obiektywu są znane (przeciętna jakość obrazu na szerokim końcu, słabe światło) ale biorąc pod uwagę, ile kosztuje, raczej nazwałbym je ograniczeniami.

Zamiast wydawać ponad 2000 zł na eLkę 17 - 40, lepiej kupić za 1200 zł EF-Sa, za za resztą poszukać jasnej stałki. Np. Sigmy 30 mm (mój osobisty wybór), Canona EF 28 2.8 (tani, super ostry) lub EF 30 2.0 (mi się nie podoba, ale ma fanów).

Z takim zestawem odnajdziemy się w znacznie większej liczbie sytuacji zdjęciowych niż z 17 - 40 L.

Coś już napisał Awatar iblip
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mrozon Zobacz posta
    ...a w praktyce, jak się fotografuje np. zabytki podczas wieczornego spaceru w mieście, lepiej mieć stabilizację niż światło
    do takich zdjęć to lepiej mieć statyw niż światło czy stabilizację
    "...instynkt podpowiada mi, abym nie fascynował się samą techniką i nie pożądał kolejnych nowości, abym ochronił wyobraźnię przed złudzeniem, że nowszy aparat zmieni mnie w lepszego fotografa. W przeciwnym razie dołączę do grona frustratów i stracę to, co najcenniejsze: przyjemność fotografowania, radość, którą daje tworzenie obrazów." - Andrzej A. Mroczek

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iblip Zobacz posta
    do takich zdjęć to lepiej mieć statyw
    Jasne, ale nie będziesz ciągnął statywu np. w podróż służbową, kiedy wiesz, że uda ci się wygospodarować na zdjęcia może 2 godziny.

Stabilizacja w przeciwieństwie do statywu mieści się w futerale z aparatem.

Dopiero zaczyna Awatar arokub
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Trochę odgrzeję temat

Cytat Zamieszczone przez Matsil
    obiektyw ze 3 stopniowym IS można teoretycznie porównać do szkła jaśniejszego o 3 działki np: 24-105/4 IS i 24-70 2.8
    No właśnie, to jak to jest ze skutecznością IS?
    Przecież między F2.8 a F4 to jest jedna działka (EV) różnicy. Czy może te 3 działki to skrót myślowy (3 kroki po 1/3)?

Nigdy nie miałem IS w ręku, a myślę o 17-85is, więc powyższe trochę mnie zmyliło
    Canon EOS 400d, Fuji Finepix s5600

Uzależniony Awatar tom517

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arokub Zobacz posta
    Trochę odgrzeję temat

No właśnie, to jak to jest ze skutecznością IS?
    Przecież między F2.8 a F4 to jest jedna działka (EV) różnicy. Czy może te 3 działki to skrót myślowy (3 kroki po 1/3)?

Nigdy nie miałem IS w ręku, a myślę o 17-85is, więc powyższe trochę mnie zmyliło
    Między 1/60 sek, a 1/8 sek jest różnica 3EV, czyli teoretycznie, jak sie obiekty nie ruszają (biorąc za 1/60 granicę nieporuszonego zdjęcia bez IS robionego "z reki") przy 1/8 sek uzyskasz nieporuszona fotke.
    F 2.8 bez is - nieporuszone 1/60 sek
    i teoretycznie tak samo naswietlisz i nie poruszysz przy
    F8 i 1/8 sek (z IS)

Dopiero zaczyna Awatar arokub
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

tom517, dzięki za odpowiedź.
    Jest tak jak myślałem, ale zmyliło mnie to co napisał Matsil.
    Canon EOS 400d, Fuji Finepix s5600

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów