opinie sa rózne. dużo jest złych. miąłem ten obiektyw. wiekszośc moich "cyfrowych" zdjęc jest z tego szkła. doskonale mi się z nim współpracowało. ja jestem na TAK.
A kupić go można już za niecałe 1300 zł - więc chyba nieźle![]()
Używam EF-S 17 - 85 mm i jestem z niego bardzo zadowolony. To świetny obiektyw w swojej klasie.
Po pierwsze ma genialny zakres, adekwatny do 80 proc. sytuacji.
Po drugie ma błyskawiczny i precyzyjny napęd AF, o którym mogą pomarzyć użytkownicy standardowych zoomów Sigmy i Tamrona.
Po trzecie ma stabilizacje, dzięki której na szerokim końcu można robić zdjęcia na 1/2 s, a to z ISO 1600 wystarcza do robienia zdjęć w nocy w mieście z ręki. Oczywiście zaraz ktoś powie, że jasnym obiektywem też zrobimy zdjęcie. Tak, ale głębia ostrości będzie znacznie mniejsza. A w praktyce, jak się fotografuje np. zabytki podczas wieczornego spaceru w mieście, lepiej mieć stabilizację niż światło (sytuacja jest odwrotna, przy fotografii ludzi)
Wady obiektywu są znane (przeciętna jakość obrazu na szerokim końcu, słabe światło) ale biorąc pod uwagę, ile kosztuje, raczej nazwałbym je ograniczeniami.
Zamiast wydawać ponad 2000 zł na eLkę 17 - 40, lepiej kupić za 1200 zł EF-Sa, za za resztą poszukać jasnej stałki. Np. Sigmy 30 mm (mój osobisty wybór), Canona EF 28 2.8 (tani, super ostry) lub EF 30 2.0 (mi się nie podoba, ale ma fanów).
Z takim zestawem odnajdziemy się w znacznie większej liczbie sytuacji zdjęciowych niż z 17 - 40 L.
"...instynkt podpowiada mi, abym nie fascynował się samą techniką i nie pożądał kolejnych nowości, abym ochronił wyobraźnię przed złudzeniem, że nowszy aparat zmieni mnie w lepszego fotografa. W przeciwnym razie dołączę do grona frustratów i stracę to, co najcenniejsze: przyjemność fotografowania, radość, którą daje tworzenie obrazów." - Andrzej A. Mroczek
Trochę odgrzeję temat
No właśnie, to jak to jest ze skutecznością IS?Zamieszczone przez Matsil
Przecież między F2.8 a F4 to jest jedna działka (EV) różnicy. Czy może te 3 działki to skrót myślowy (3 kroki po 1/3)?
Nigdy nie miałem IS w ręku, a myślę o 17-85is, więc powyższe trochę mnie zmyliło![]()
Canon EOS 400d, Fuji Finepix s5600
Między 1/60 sek, a 1/8 sek jest różnica 3EV, czyli teoretycznie, jak sie obiekty nie ruszają (biorąc za 1/60 granicę nieporuszonego zdjęcia bez IS robionego "z reki") przy 1/8 sek uzyskasz nieporuszona fotke.
F 2.8 bez is - nieporuszone 1/60 sek
i teoretycznie tak samo naswietlisz i nie poruszysz przy
F8 i 1/8 sek (z IS)
tom517, dzięki za odpowiedź.
Jest tak jak myślałem, ale zmyliło mnie to co napisał Matsil.
Canon EOS 400d, Fuji Finepix s5600