Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 44

Wątek: Canon EF-S 17-85

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    wow, no to pojechales po calosci .. rozumiem, ze sredni format w ogole nie powinien istniec bo jest juz mega niewygodny, tak

sory, ale idac twoim tokiem rozumowania to po co nam lustra skoro jeszcze mniejsze matryce sa w kompaktach .. maly obrazek byl, jest i bedzie a asp-c to po prostu polsrodek, mniej lub bardziej niektorym wygodny :-)
    Średni format owszem, ma swoje miejsce, ale nawet w fotografii analogowej jest wykorzystywany raczej studyjnie, czy też z myślą o bardzo dużych powiększeniach.

W aparatach "codziennego użytku" natomiast moim zdaniem matryca mniejsza od pełnej klatki ma rację bytu większą, niż pełna klatka. Nie twierdzę, że koniecznie musi to być format APS-C, równie dobry jest format matrycy używany przez Olympusa. Istotny jest fakt, że do mniejszej matrycy konieczne są odpowiednio mniejsze (a więc tańsze i poręczniejsze) obiektywy.

Całkiem małe matryce (jak w aparatach kompaktowych) nie są dobrym rozwiązaniem, bo głębia ostrości w obiektywach o ogniskowych do kilkunastu milimetrów jest zbyt duża do celów osiągania pewnych celów artystycznych.
    Przy matrycy APS-C kontrola głębi ostrości jest łatwiejsza; owszem, nie tak dobra jak przy pełnej klatce, ale wystarczająca.

Uzależniony
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

no...ja bym raczej przychyla sie do opini Kubak82 i Hellfire
    w systemi Canona FF to raczej przyszlosc i to jest kierunek rozwoju
    crop pewnie jeszcze chwile bedzie...bo jakby na to nie patrzec ma swoje zalety
    6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 777 Zobacz posta
    FF to raczej przyszlosc i to jest kierunek rozwoju
    nawet nie rozwoju ale powrotu do "normalnosci".. FF lansuje sie jako 7 cud swiata i niesamowite osiagniecie za ktore firmy kaza sobie placic krocie podczas gdy nic (poza wszechobecnym marketiniem) nic nie stoi na przeszkodzie by kazda puszka miala matryce wielkosci filmu maloobrazkowego.. asp-c pozwala pieknie podzielic rynek i nic pozatym..

edit: czy ktos kiedykolwiek wprowadzil filmy o mniejszych wymiarach niz 35mm ?? tez bylby "crop" - nic tylko opatentowac tylko, ze czasy juz nie te
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 27-11-2007 o 23:08

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

edit: czy ktos kiedykolwiek wprowadzil filmy o mniejszych wymiarach niz 35mm ?? tez bylby "crop" - nic tylko opatentowac tylko, ze czasy juz nie te
    http://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_Photo_System

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

tak, ale mnie chodzilo o lustrzanki a nie kompakty :smile: .. w tych pierwszych aps, mozna powiedziec, ze sie na jakis czas przyjal, natomiast w lustrach juz nie..

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

tak, ale mnie chodzilo o lustrzanki a nie kompakty :smile: .. w tych pierwszych aps, mozna powiedziec, ze sie na jakis czas przyjal, natomiast w lustrach juz nie..
    Pytałeś się o filmy a nie o lustrzanki . Jak widać z przytoczonego linku - filmy APS jak najbardziej były robione. A no i przejrzyj pod tym linkiem paragraf 'Cameras' ... szczególnie pod kątem trzech literek 'SLR' : "APS is mainly used for point and shoot amateur cameras, although some SLR systems were also created: Canon EOS IX, Minolta Vectis, Nikon Pronea with Nikon IX lenses."

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Crop będzie długo długo. Owszem, w najtańszych puszkach, ale będzie. Zawsze, niezależnie od rozwoju technologii będzie on bowiem tańszy od ff.
    Oprócz tego obiektywu cropowego nie ma się co bać bo w przypadku wymiany puszki na ff i tak starą się raczej sprzedaje to co szkodzi sprzedać ją razem z obiektywem?
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Uzależniony

Domyślnie

opinie sa rózne. dużo jest złych. miąłem ten obiektyw. wiekszośc moich "cyfrowych" zdjęc jest z tego szkła. doskonale mi się z nim współpracowało. ja jestem na TAK.

Domyślnie

A kupić go można już za niecałe 1300 zł - więc chyba nieźle

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów