Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: 40D,50D itd i Auto ISO w praktyce

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie 40D,50D itd i Auto ISO w praktyce

Trochę było, głównie narzekania (chyba słusznie). 40d jest już w użyciu jakiś czas, więc może zebrało się trochę praktycznych doświadczeń.

1. Używa ktoś tego? Może jest jakiś scenariusz, w którym nawet taka kiepska implementacja jest przydatna?

2. Czy w trybie Tv działa to w ten sposób, że zaczyna od ISO 400 i jak światło się pogarsza i obiektyw dojdzie z przesłoną do pełnej dziury, to aparat wrzuca ISO 800 (tak by wynikało z instrukcji). Rozumiem, że na wykorzystanie niższych ISO (100, 200) nie ma tutaj w praktyce szansy (są dopiero używane po całkowitym przymknięciu obiektywu, na przykład do f/22)?

Zablokowany
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Trochę było, głównie narzekania (chyba słusznie). 40d jest już w użyciu jakiś czas, więc może zebrało się trochę praktycznych doświadczeń.

1. Używa ktoś tego? Może jest jakiś scenariusz, w którym nawet taka kiepska implementacja jest przydatna?

2. Czy w trybie Tv działa to w ten sposób, że zaczyna od ISO 400 i jak światło się pogarsza i obiektyw dojdzie z przesłoną do pełnej dziury, to aparat wrzuca ISO 800 (tak by wynikało z instrukcji). Rozumiem, że na wykorzystanie niższych ISO (100, 200) nie ma tutaj w praktyce szansy (są dopiero używane po całkowitym przymknięciu obiektywu, na przykład do f/22)?
    Czyli ISOauto nie działa tak jak w Nikonach?? Pytam z ciekawości, bo uważam tą funkcję za dość przydatną. W Nikonie D50 sprawdzało się to bardzo dobrze.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Aha jeszcze jedno. Zapomniałem, że w 40d można zmieniać ISO mniejszym interwałem. Czy wobec tego Auto ISO w pkc.2 ustawi najpierw ISO 500, potem 640 a dopiero później 800?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez remol71 Zobacz posta
    Czyli ISOauto nie działa tak jak w Nikonach??
    Niestety nie...
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 26-11-2007 o 16:50 Powód: Automerged Doublepost

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Scenariusz:
    Daję dziewczynie (foci swoje psy w domu rodziców i na spacerze), tryb P i AutoISO, AutoWB i nareszcie nie muszę jej ochrzaniać że znowu zapomniała iso ze 100 na 800 zmienić po spacerze przez co 90% zdjęć w domu wychodziło poruszonych. Ona się nie musi przejmować nastawami aparatu a jpgi wychodzą bardziej niż przyzwoite w takich zastosowaniach.
    Mi się nie przydaje (wiem że mam i widzę ISO w wizjerze) ale to dobra opcja właśnie dla lubiących (pół)automaty/zapominalskich/roztrzepanych.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Do takiego sobie pamiątkowego pstrykania jest to całkiem przydatna funkcja.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Mnie akurat bardziej interesuje sposób jej działania w trybach Av i Tv. Myślałem, że może być pomocna w sytuacjach, gdy nie ma czasu na ręczną zmianę ISO. Ale szperając po sieci mam wrażenia, że nikt nie wie jak to dokładnie działa (tym bardziej ja, bo nie mam jeszcze 40d). Może nawet sam Canon nie wie

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Z moich obserwacji, w trybie AV, dobiera sobie ISO tak aby czas był adekwatny do ogniskowej, czyli np przy 200 mm w granicach 1/320 - 1/400 s.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Z moich obserwacji, w trybie AV, dobiera sobie ISO tak aby czas był adekwatny do ogniskowej, czyli np przy 200 mm w granicach 1/320 - 1/400 s.
    O i to już jest ciekawa informacja. Tylko czy uwzględniają stabilizację? Bo jak mi do 300mm dobierze 1/500, to nie zawsze będę zadowolony, niestety...
    Twoje wyjaśnienie zgadza się z tym co piszą w instrukcji odnośnie P i Av.
    Ciekawe natomiast czym kierują się dobierając ISO w trybie Tv?

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Ja szczerze mowiac to omijam. Czasem uzywam jakmi wskoczy przypadkowo jak chce zjechac na najnizsze iso z przyzwyczajenia po 30d.. Wg mnie bardzo przydatna funkcja ale w wykonaniu Pentaxa - mozna okreslic skale oraz punkt krytyczny. Mysle ze jakby bylo to tak rozwiazane, na stale napis "auto" widnial by na moim wizjerze. a tak to tylko przypadkowo. jak juz foce mam wrazenie ze aparat boi sie za niskich czasow/poruszenia - nieadekwatnie do sytuacji... zawyza niepotrzebnie iso - ale jak mowie mam male doswiadczenie.
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

dla mnie totalnie nieprzydatne.
    w M nie ma, a tutaj widze glowne zastosowanie i potrzebe uzywania autoIso.
    w av/tv dziala, ale tylko do iso 800.. wiec tez bez wiekszego zastosowania. mi by sei przydalo do zakresu iso 1250.

wiec ogolnie nie uzywam
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów